Ανακοίνωση σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στα βραβεία Οσκαρ
Συνεχίζοντας η Ενωση σημειώνει ότι «αυτό που κρύβεται πίσω από την πρωτοβουλία μιας κατώτερης υπαλλήλου, που - προφανώς όχι για πρώτη φορά - ανέλαβε να ενημερώσει τα μέλη μιας Επιτροπής την οποία κανείς δεν είχε διορίσει, είναι η πολιτική του υπουργείου. Πολιτική που καθιστά τους δημιουργούς και το έργο τους θύματα στον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων συμφερόντων του οπτικοακουστικού χώρου, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ένα κενό θεσμικής λειτουργίας, το οποίο σπεύδει να καλύψει όποιος προλάβει».
Η Ενωση τονίζει πως «κάθε σοβαρή επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίζει την απόλυτη ελευθερία των μελών, χωρίς επαγγελματικές εξαρτήσεις από αυτούς που καλείται να κρίνει. Να περιλαμβάνει εκπροσώπους των φορέων και των σωματείων του χώρου του οπτικοακουστικού, σε συνδυασμό με επαγγελματίες εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας για το συγκεκριμένο κάθε φορά αντικείμενο. Αν κάτι θετικό μπορούμε να εξάγουμε από τη θλιβερή ιστορία των Οσκαρ, είναι η επιτακτική ανάγκη σύστασης ειδικής επιτροπής του ΥΠΠΟΑ για τον κινηματογράφο, με αντικείμενο την ενίσχυση και την προβολή της κινηματογραφικής παραγωγής, τις επίσημες εκπροσωπήσεις της χώρας στο σύνολό τους, αλλά και την επαναφορά των κρατικών βραβείων μέσα από συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες».
Καλεί το υπουργείο Πολιτισμού να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με τον σύγχρονο πολιτισμό και να σεβαστεί τον τεράστιο αριθμό εργαζομένων που περιλαμβάνει, γιατί «όπου δεν λειτουργούν οι θεσμοί φυτρώνουν διάφορα κέντρα εξουσίας, που αποδεδειγμένα πλήττουν θανάσιμα την Τέχνη».