Σε αναβρασμό οι κάτοικοι στη Λέρο, όπου βρέθηκε προχτές ο υπουργός Υγείας, αλλά και στη Σάμο, όπου η παιδίατρος «γονάτισε» από την εντατικοποίηση
Από παλιότερη διαμαρτυρία για την Υγεία στη Σάμο |
«Δώστε λεφτά για την Υγεία, κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία», ήταν ένα από τα πολλά συνθήματα που ακούστηκαν στη μαζική διαμαρτυρία, η οποία ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις δομές Υγείας που βιώνουν κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.
Οπως κατήγγειλαν οι υγειονομικοί, το Νοσοκομείο της Λέρου λειτουργεί μόνο με το 37% των θέσεων που προβλέπει το οργανόγραμμα, ενώ τους επόμενους μήνες θα αποχωρήσουν και άλλοι γιατροί. Ετσι, αν και το οργανόγραμμα του νοσοκομείου προβλέπει 59 ιατρούς, σήμερα λειτουργεί μόλις με 22, ενώ το επόμενο οχτάμηνο θα απομείνει με 17 γιατρούς λόγω νέων συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων.
«Η υποχρηματοδότηση, η ακραία υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας, η εμπορευματοποίησή τους, η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, οι ελάχιστες έως μηδαμινές παροχές Υγείας στα λαϊκά στρώματα» ευθύνονται για τη διαλυτική και επικίνδυνη κατάσταση, αναφέρουν τα σωματεία και προσθέτουν:
Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 9 Αυγούστου, που αναδείκνυε τις μεγάλες ελλείψεις στη Υγεία σε τουριστικές περιοχές και ειδικά στα νησιά |
Και όμως, μπροστά σε αυτήν την τραγική και απαράδεκτη κατάσταση, ο υπουργός Υγείας τόλμησε να πει προκλητικά ότι «δεν υπάρχει κανένα κρυφό ή φανερό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων του ΕΣΥ όπως διαρκώς ακούω», την ώρα που η ραγδαία αποψίλωση του ΕΣΥ οδηγεί κατά χιλιάδες τον κόσμο να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν από την τσέπη τους, ενώ και στα δημόσια νοσοκομεία επεκτείνονται οι επί πληρωμή υπηρεσίες, όπως στα απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία.
Σε ό,τι αφορά τις τεράστιες ελλείψεις, παρέπεμψε για άλλη μια φορά σε «προκηρύξεις» και «κίνητρα», λέγοντας ότι «αφού δούμε "τι ψάρια πιάσαμε", σε 3 - 4 μήνες θα κάνουμε πάλι στο γραφείο μου μία σύσκεψη με τους βουλευτές για να δούμε τι από αυτά που είπαμε σήμερα υλοποιήθηκε και τι θα προετοιμάσουμε για τον επόμενο χρόνο». Δηλαδή, ενώ ο κόσμος αγκομαχάει, ο υπουργός και η κυβέρνηση παραπέμπουν τις όποιες προσλήψεις για τον επόμενο χρόνο!
Αναβρασμός για την Υγεία επικρατεί και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ειδικά μετά το τελευταίο τραγικό περιστατικό στο Νοσοκομείο της Σάμου, που ξεχείλισε το ποτήρι. Θυμίζουμε ότι η παιδίατρος του νοσοκομείου υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο μετά από απανωτές εφημερίες. Μετά τη νοσηλεία της στο Τζάνειο, αναμενόταν χτες να πάρει εξιτήριο, ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε παραπλανητικά να υποβαθμίσει το περιστατικό.
Από την προχτεσινή κινητοποίηση στη Λέρο |
«Φτάνουν πια η κοροϊδία και η εγκατάλειψη. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Απαιτούμε λύσεις τώρα», τονίζει στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει:
«Η κατάσταση όπως τη ζούμε καθημερινά όσοι χρειαστούμε κάποια παροχή Υγείας στον νομό μας είναι τραγική. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου όπως και το Εργατικό Κέντρο διαρκώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν πάει πολύ καιρός από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που κάναμε συντονισμένα σχεδόν 200 φορείς του Αιγαίου στα νησιά και στο υπουργείο, και μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε. Σήμερα μας λένε το ίδιο. Αλλά το έγκλημα που διαπράττουν καθημερινά είναι εδώ!
Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και προσωπικό καθαριότητας τόσο στα δύο νοσοκομεία, όσο και σε όλες τις άλλες δομές είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν στην Υγεία εδώ και χρόνια τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
Στη Σάμο η χρόνια υπολειτουργία της Παιδιατρικής που επηρεάζει τη βιωσιμότητα και της Μαιευτικής, της ΜΕΘ με κίνδυνο το κλείσιμό της, το Τμήμα Επειγόντων που λειτουργεί με αγροτικούς ιατρούς, η ανυπαρξία βασικών ειδικοτήτων όπως οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος, ογκολόγος, ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος και η έλλειψη άλλων ειδικοτήτων, κάνουν πολλά τμήματα να μη λειτουργούν επαρκώς όπως π.χ. το Οκτινολογικό, με τα ραντεβού π.χ. για μαστογραφία να είναι και 1 χρόνο μετά. Στην Ικαρία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη».
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή και υπογραμμίζει:
«Δεν είναι ανίκανοι. Είναι συνειδητοί στην πολιτική τους και εγκληματούν εις βάρος του λαού. Το ίδιο κάνουν και οι εκάστοτε διοικήσεις αφού ακολουθούν κατά γράμμα τις κυβερνητικές πολιτικές». Δηλώνει δε την αλληλεγγύη του στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Σάμου.
Στις συγκεντρώσεις καλεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι χρόνια, συνεχώς διογκώνονται, οι πολιτικές που ασκούνται στον τομέα της Υγείας είναι ανθυγιεινές, σε βάρος της υγείας του λαού αφού θεωρούν κόστος το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής.
Το Νοσοκομείο της Σάμου καταρρέει, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού και μαζί του καταρρέουν καθημερινά και οι εργαζόμενοι». Μπροστά μάλιστα στον κίνδυνο να κλείσουν τμήματα του νοσοκομείου απαιτεί να ενισχυθούν με επείγουσες μόνιμες προσλήψεις και ειδικότερα: 4 παιδίατρους, 3 γιατρούς ΜΕΘ, 3 παθολόγους, 2 αναισθησιολόγους, 2 ακτινοδιαγνώστες, 4 ειδικευόμενους γιατρούς για ΤΕΠ, 2 ψυχιάτρους και 1 παιδοψυχίατρο. Να προκηρυχτούν όλες οι ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο και να υπάρξει γενναία ενίσχυση για όλο το υπόλοιπο προσωπικό.
Ενα ακόμα δραματικό παράδειγμα για τη διάλυση της Υγείας ειδικά στα νησιά, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έρχεται από το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου ακόμη και απλοί τοκετοί κινδυνεύουν να οδηγούνται εκτός νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των γυναικών και των νεογνών, ή για τον προγραμματισμό των οικογενειών.
Αιτία είναι η υποστελέχωση της Μαιευτικής κλινικής με μαίες, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό το νοσοκομείο, με τις εναπομείνασες 7 μαίες να δίνουν αγώνα... δρόμου για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες σε όλες τις βάρδιες. Για παράδειγμα, καλούνται από τα σπίτια τους για την πραγματοποίηση τοκετών, βράδια ή απογεύματα, ακόμη και αν είχε τελειώσει η βάρδιά τους.
Είναι τέτοια η πίεση στο προσωπικό, που το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν παραιτήσεις, αφού δεν υπάρχει ξεκούραση, οι εργαζόμενες μπορεί να δουλεύουν ακόμη και με «κολλητές» βάρδιες, ενώ η κόπωση επηρεάζει και τη σωστή λειτουργία της Μαιευτικής.
Την άμεση και πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό στη Μαιευτική κλινική απαιτεί και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους. Ζητάει να παρθούν όλα τα μέτρα για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των μαιών/μαιευτών.