Καταγγέλλει την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία και την απόλυση 37 εργαζομένων
Από παλιότερη κινητοποίηση στο «Θριάσιο» |
Οπως αναφέρει, στη μέση του καλοκαιριού η διοίκηση του νοσοκομείου, υλοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αποφάσισε την ανάθεση της καθαριότητας από 1η Σεπτεμβρίου στην ιδιωτική εταιρεία «Ανοδική Services ΕΠΕ».
Το ετήσιο κόστος είναι 1.692.000 ευρώ, πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι θα κόστιζε η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Παράλληλα, η ανάθεση οδηγεί στην απόλυση 37 συμβασιούχων καθαριστών - καθαριστριών, με πολύτιμη εμπειρία και προσφορά στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.
«Η ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης αλλά και διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες, και οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, υπηρετούν την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών και είναι αδιαμφισβήτητο ότι στοιχίζουν πολλαπλάσια στους ήδη ανεπαρκέστατους προϋπολογισμούς των δημόσιων μονάδων Υγείας από την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού», αναφέρει το Σωματείο και φέρνει ως παράδειγμα τη σίτιση στο «Θριάσιο».
Οπως σημειώνει, η απόλυση 30 συμβασιούχων εργαζομένων, που η ετήσια μισθοδοσία τους έφτανε τα 376.000 ευρώ, συνοδεύτηκε με αρχική ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία με ετήσιο κόστος 528.000 ευρώ, και ακολούθησε η ανάθεση της σίτισης με μηνιαίες συμβάσεις σε άλλες εταιρείες και μηναίο κόστος 59.000 ευρώ (ετήσιο 708.000) για λιγότερους εργαζόμενους.
Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Σωματείου, με κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο και στο υπουργείο Υγείας αλλά και με απευθείας ενημέρωση - καταγγελία στον σημερινό υπουργό Υγείας, η διοίκηση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με κατά πλειοψηφία αποφάσεις του ΔΣ του νοσοκομείου (καταψήφισαν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων, όπως και σε όλες τις προηγούμενες αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες) προχώρησε στην ανάθεση της «παροχής υπηρεσιών εστιατορίου και παροχής φαγητού» σε ιδιωτική εταιρεία, με ετήσιο κόστος 1.818.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα συνεχίζεται η εργασιακή ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας (επικουρικών, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, «τριμηνιτών» επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών) από όλες τις κυβερνήσεις, που αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
«Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93.580 τον Ιανουάριο του 2013 σε 70.096 τον Μάιο του 2024)», καταγγέλλει το Σωματείο και απαιτεί: