Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εφησυχάζει μπρος σε επικίνδυνες εξελίξεις

Οι συμφωνίες των καπιταλιστών δεν κλείνουν τους ανταγωνισμούς αλλά ανοίγουν νέους γύρους, όπως απέδειξε και η συμφωνία με την Αίγυπτο

Eurokinissi

Οι συμφωνίες των καπιταλιστών δεν κλείνουν τους ανταγωνισμούς αλλά ανοίγουν νέους γύρους, όπως απέδειξε και η συμφωνία με την Αίγυπτο
Τη συμπλήρωση 4 χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση, αποσιωπώντας ότι αποτελεί άλλη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της εμπλοκής και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα στην περιοχή, προκειμένου να θωρακιστεί η ευρωατλαντική συνοχή, κόντρα σε άλλα κέντρα, και να προωθηθούν μπίζνες του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, με ανάρτησή του θυμίζοντας ότι ως υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε τη Συμφωνία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε χτες ότι τάχα κατοχύρωσαν τα «εθνικά συμφέροντα» και επιβεβαίωσαν ότι «η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή μας».

Στην πράξη το μόνο που επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις της 4ετίας είναι πως οι συμφωνίες (με Αίγυπτο αλλά και με Ιταλία), που προβλέπουν μειωμένη επήρεια στα νησιά (ακόμη και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη), όπως και η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, με άξονες τον 26ο και τον 28ο Μεσημβρινό που εξαιρεί το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο, αποτελούν όχι «ανάχωμα» στις τουρκικές διεκδικήσεις, αλλά «πρότυπο» επώδυνων διευθετήσεων υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με το περιβόητο «Διεθνές Δίκαιο» να κόβεται και να ράβεται κατά το δοκούν, στα μέτρα των σχεδιασμών τους.

Φάνηκε άλλωστε και πριν από μερικές μέρες στο περιστατικό στην περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και σε ζώνη που η Αγκυρα ισχυρίζεται πως αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα», όταν η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε, στέλνοντας πολεμικά της πλοία, στην παρουσία του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για έρευνες στο πλαίσιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου. Η κατάσταση υποτίθεται «αποκλιμακώθηκε» μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και την αποχώρηση του ιταλικού πλοίου.

Βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο ...αποσυμπίεσης, η κυβέρνηση ακύρωσε προγραμματισμένη ναυτική άσκηση (την «ΤΡΙΑΙΝΑ») χωρίς πυρά στα ανατολικά της Ρόδου, ενώ ερώτημα παραμένει αν το «Ievoli Relume» θα βγει, όπως έχει σχεδιαστεί, στις αρχές Σεπτέμβρη για έρευνες ανατολικά της Καρπάθου, σε περιοχή η οποία από ένα σημείο και έπειτα βρίσκεται εκτός οριοθετημένης ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, όπως και για μια ενδεχόμενη συνάντηση προηγουμένως των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Στο φουλ το παζάρι για το Κυπριακό

Αναπόσπαστο κομμάτι των σχεδιασμών τους και το Κυπριακό, με τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης και συνδιαχείρισης στην Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκονται και εκεί σε πρώτο πλάνο, φουσκώνοντας τα πανιά της επιθετικότητας της Τουρκίας στο σύνθετο παζάρι διαπραγμάτευσης που διεξάγει η αστική τάξη της με ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εξ ου και η άρνηση από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς στην πρόσκληση του Αντόνιο Γκουτέρες για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, την οποία χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε απαξίωση προς τον γγ του ΟΗΕ αλλά και προς τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί δήλωση του Χριστοδουλίδη που έλεγε πως αποδέχτηκε σχετική πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων στις 13 Αυγούστου, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη μάλιστα αποτέλεσμα των σκληρών προσπαθειών Κύπρου και ΕΕ, για να ακολουθήσουν οι δηλώσεις Τατάρ ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος για μια τέτοια συνάντηση» και ότι «η θέση μας σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις είναι σαφής (...) Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς». «Ο Χριστοδουλίδης θα πρέπει να σταματήσει να κυνηγάει απατηλά όνειρα και να λάβει υπόψη του την πραγματικότητα στο νησί», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, Κ. Λετυμπιώτης, είπε ότι μόνο μέσα από τον διάλογο και το συμφωνημένο πλαίσιο για επίλυση του Κυπριακού μπορούν να απαντηθούν οι ανησυχίες τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων, εκφράζοντας επίσης την ελπίδα «ο κ. Τατάρ (ηγέτης του ψευδοκράτους) να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί την πρόταση του γγ των ΗΕ για κοινή συνάντηση».

Ωστόσο, δεν υπάρχει αισιοδοξία στο παρόν στάδιο για ουσιαστική πρόοδο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Α. Θεοφάνους, και ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρ. Ιακώβου, κληθέντες να σχολιάσουν τις προοπτικές μιας ενδεχόμενης τριμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ