Στο πλευρό τους το ΚΚΕ, Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα
Να διασφαλιστούν τα δεδουλευμένα και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην Οινοποιία «Τσάνταλη» και να τους αποδοθεί στο ακέραιο το επίδομα επίσχεσης εργασίας, κόντρα στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Στο πλευρό τους στέκεται το ΚΚΕ που κατέθεσε και σχετική Ερώτηση στη Βουλή.
Θυμίζουμε ότι οι περίπου 200 εργαζόμενοι από τον Νοέμβρη του 2023 βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας. Η επιχείρηση, αφού αρχικά απέστειλε εξώδικα με τα οποία χαρακτηρίζει την επίσχεση «καταχρηστική», στη συνέχεια μεθόδευσε νέο σχέδιο με στόχο να απαλλαγεί από τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά τους.
Ανάρτησε στο σύστημα «Εργάνη» ανυπόγραφες οικειοθελείς αποχωρήσεις για όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να αποφύγει τις αποζημιώσεις απόλυσης και να προχωρήσει στα επόμενα βήματα που αφορούν το μέλλον της επιχείρησης, απαλλαγμένη από τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων. Στη συνέχεια, την Παρασκευή 26 Ιούλη, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και στάσης πληρωμών, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στις 11 Οκτώβρη.
Στο μεταξύ, εξακολουθεί να συντηρεί τα κτήματά της και να διαθέτει την παραγωγή μέσω εκμίσθωσης σε άλλες επιχειρήσεις οινοποιίας. Οπως έγινε γνωστό, ενδιαφέρον να εξαγοράσει την εταιρεία έχει δείξει με δεσμευτική προσφορά ο όμιλος «Ελληνικά Οινοποιεία», ο οποίος όμως φαίνεται πως θέλει να απαλλαγεί εκ των προτέρων από υποχρεώσεις σε παλιούς εργαζόμενους.
Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από τους βουλευτές του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη και Γιάννη Δελή. Μεταξύ άλλων αναδεικνύουν το γεγονός ότι το σύστημα «Εργάνη» δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να κινείται παράτυπα και να καταχωρεί παραιτήσεις εν αγνοία των εργαζομένων, ενώ αυτοί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα από τη ΔΥΠΑ.
Σημειώνουν τις σοβαρές ευθύνες που φέρουν γι' αυτό η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας και καλούν να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα. Επίσης καλούν την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι θα αποδοθεί στους εργαζόμενους το επίδομα επίσχεσης εργασίας στο ακέραιο, θα αποπληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, θα διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και στην περίπτωση που υπάρξει νέος εργοδότης, θα εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.
Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν και οι Κομματικές Οργανώσεις Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η εξέλιξη στην επιχείρηση "Τσάνταλης" είναι ακόμα ένα επεισόδιο στο αντεργατικό σίριαλ των εργοστασίων που ακολούθησαν για χρόνια υψηλή κερδοφορία και ανάπτυξη μέχρι που ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και το ανελέητο κυνήγι του μέγιστου κέρδους τα οδήγησε σε συρρίκνωση, υψηλές οφειλές, μέχρι και στο κλείσιμό τους όταν οι μέτοχοι - ιδιοκτήτες έπαυαν να είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της κερδοφορίας τους.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτοί που κλείνουν τα εργοστάσια δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά τα ίδια τα αφεντικά, που για τη διασφάλιση των κερδών τους υπολογίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων ως κόστος και δεν διστάζουν να αφήσουν απλήρωτους εργαζόμενους, να απολύσουν ή ακόμα και να κλείσουν τα εργοστάσιά τους για να επενδύσουν σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες όπου αποβλέπουν υψηλότερη κερδοφορία.
Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και τους καλεί σε ετοιμότητα και οργάνωση του αγώνα τους ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας που προχωράνε με τις πλάτες του κράτους και του υπουργείου. Να βαδίσουν στα χνάρια των εργαζομένων όπως στη ΛΑΡΚΟ, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, σε μια σειρά άλλα εργοστάσια και χώρους όπου καθημερινά οι εργαζόμενοι δίνουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μέτρα προστασίας της υγείας τους, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις μισθών, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους».