Παρασκευή 26 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΩΛΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Δεν προβλέπει η ΕΕ αποζημιώσεις» δηλώνει η κυβέρνηση!

Τεράστια η ζημιά, το έδαφος για «ψίχουλα» προετοιμάζει το υπουργείο

Στον αέρα οι αποζημιώσεις για πανώλη! «Δεν τις προβλέπει η ΕΕ» λέει ο αρμόδιος υπουργός, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν η οργή και η ανησυχία των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας.

Την ίδια στιγμή, ήδη οι απώλειες ζώων είναι σημαντικές, αφού υπολογίζεται πως έχουν θανατωθεί σχεδόν 10.000 αιγοπρόβατα σε Τρίκαλα και Λάρισα, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί κρούσματα πανώλης σε 18 μονάδες.

Μια ζημιά που αγγίζει μέχρι στιγμής τα 3 εκατ. ευρώ, αφού κάθε αναπαραγωγικό ζώο κοστίζει 300 ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει συγκεκριμένα. «Δεν προβλέπει η ΕΕ αποζημιώσεις», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρας την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Μίλησε γενικά και αόριστα για κάποια στήριξη «σε μια δύσκολη στιγμή», επικαλούμενος τις πλημμύρες του «Ντάνιελ», όταν οι κτηνοτρόφοι έλαβαν μόλις 150 ευρώ ανά ζώο, δηλαδή τη μισή τιμή της αγοράς!

Κι ενώ η πανώλη εξαπλώνεται στη Θεσσαλία με 10 κρούσματα στην Καλαμπάκα, 1 στην Οιχαλία, 3 στην Ελασσόνα και 4 στο Συκούριο του δήμου Τεμπών, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι σε θέση να εξηγήσει πώς εισήλθε η νόσος των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα και έφτασε στη Θεσσαλία. Η επιδημιολογική έρευνα είναι σε εξέλιξη λένε από το υπουργείο, αποφεύγοντας να κατονομάσουν κάποια χώρα. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου θα έχει κλείσει ο κύκλος της ιχνηλάτησης.

Εθαψαν και ζωντανά ζώα;

Στο μεταξύ, μια σοβαρή καταγγελία έγινε στα Τρίκαλα από δικηγόρο για αιγοπρόβατα που «θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά», λόγω πανώλης, χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει ζωντανά πρόβατα μέσα σε λάκκο μαζί με άλλα νεκρά ζώα, καθώς, σύμφωνα με την καταγγελία, οι αρμόδιες υπηρεσίες ζήτησαν από τους κτηνοτρόφους να «ακινητοποιούν και αναισθητοποιούν» οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και στη συνέχεια να τα θάβουν στην κυριολεξία ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους, όπως έγινε σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Το γεγονός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας, που την Πέμπτη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Τρικάλων για ποινικές ευθύνες μετά την καταγγελία. Το όλο θέμα ανέδειξε την ελλιπή προετοιμασία για την αντιμετώπιση της ζωονόσου. Η θανάτωση και η υγειονομική ταφή των ζώων είναι ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και γι΄ αυτό, προκειμένου να μαζευτούν τα ασυμάζευτα ο περιφερειάρχης αντικατέστησε τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας των Τρικάλων. Επίσης, ζήτησε πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση του θέματος. Δήλωσε πως «η ατομική ευθύνη είναι προτεραιότητα της διοίκησής μας», επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στον προϊστάμενο.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει σοβαρό θέμα με τον τρόπο και τα σημεία ταφής. Στην Ελασσόνα κτηνοτρόφος κατήγγειλε ότι ζώα θάφτηκαν κοντά σε πηγή, ενώ στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε σε σύσκεψη ότι από το 2016 δεν έχουν οριοθετηθεί χώροι για υγειονομική ταφή ζώων.

Αλλωστε, μόλις εννέα υπαλλήλους έχει η κτηνιατρική υπηρεσία Τρικάλων, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη». Σημειώνει ότι τα μέτρα για την πανώλη «παραμένουν ελλιπή και γι΄ αυτό υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κτηνοτρόφους». Τονίζει ότι «παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, για ακόμη μια φορά, βλέπουμε να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντάς τους να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους. Ετσι μπαίνουμε και πάλι από το κράτος στη λογική της ατομικής ευθύνης».

Υπενθυμίζει ότι «η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών. Μια πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις».

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως «το έργο το έχουμε ξαναδεί. Οπως και στις πλημμύρες των προηγούμενων χρόνων (π.χ. «Ιανός» και πολύ περισσότερο «Ντάνιελ»), έτσι και τώρα ο κρατικός μηχανισμός, οι περιφερειακές αρχές και οι δήμοι φαίνονται ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τέτοιες έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις και να στηρίξουν ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους».

Διεκδικεί, μεταξύ άλλων, μέτρα για να μην εξαπλωθεί η ζωονόσος, αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους. Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδώ και τώρα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των κτηνοτρόφων (2024-10-31 00:00:00.0)
Κλείνουν τα σφαγεία στη χώρα, νέα πλήγματα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων (2024-10-25 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός στους κτηνοτρόφους της Λοκρίδας (2024-08-22 00:00:00.0)
Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας από την πανώλη (2024-08-08 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Ξάνθη (2001-05-09 00:00:00.0)
«Πυρετός» κυβερνητικής αδιαφορίας (1999-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ