Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Διακοπή εν μέσω διαμαρτυριών από συγγενείς των θυμάτων

Διακόπηκε για τις 16 Ιούλη η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έπειτα από τον διορισμό συνηγόρου στον κατηγορούμενο Ιωάννη Φωστιέρη. Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να ενημερωθεί ο συνήγορος του κατηγορουμένου επί της δικογραφίας, ενώ η πρόεδρος της έδρας σημείωσε πως οι συνεδριάσεις θα είναι καθημερινές τον Ιούλη, εξετάζεται δε το ενδεχόμενο συνεδριάσεων και τον Αύγουστο. Η πρώτη συνεδρίαση αφορούσε διαδικαστικά ζητήματα, με τους συγγενείς των νεκρών και τους εγκαυματίες να υποβάλλουν παραστάσεις υποστήριξης της κατηγορίας, ενώ αντικαταστάθηκε και ένα αναπληρωματικό μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου το οποίο έκανε δήλωση αποχής.

14 από τους 21 κατηγορούμενους παρουσιάστηκαν στην κατάμεστη από συγγενείς θυμάτων αίθουσα, ενώ ανάμεσα στους 7 που δεν παρευρέθηκαν ήταν η Ρένα Δούρου και ο Ηλίας Ψινάκης, που εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών επισημαίνει: «Αρχισε σήμερα, 8/7/24, στο Εφετείο Αθηνών, η εκδίκαση σε 2ο βαθμό του εγκλήματος της 23ης Ιουλίου 2018, με 104 νεκρούς και 57 εγκαυματίες από 5 οικισμούς (Νέο Βουτζά, Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Προβάλινθο, Αμπελούπολη) της Ανατολικής Αττικής.

Μας πήρε 3 ώρες να καούμε και 3 χρόνια για τη συλλογή στοιχείων της προδικασίας, μιας διαδικασίας λειψής, η οποία κατέληξε σε μόλις 21 κατηγορούμενους, με πολλούς εκτός κάδρου και τον χαρακτηρισμό του εγκλήματος ως πλημμελήματος. Εξίσου απαράδεκτη ήταν και η πρωτόδικη απόφαση, γεγονός που αποδεικνύεται και από την άσκηση έφεσης του εισαγγελέα κατά όλων των κατηγορουμένων.

Μια απόφαση αναντίστοιχη με το μέγεθος της τραγωδίας που προκάλεσαν οι υπαίτιοι, που προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ως Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική, δηλώνουμε πως όσο δεν αλλάζει ο χαρακτηρισμός από πλημμέλημα σε κακούργημα (το οποίο ακόμα και στον πρώτο βαθμό αφέθηκε να εννοηθεί στην πρόταση του κυρίου εισαγγελέα), δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαίωση.

Παρά ταύτα, εμείς ζητάμε μια δίκαιη δίκη, σεβασμό από όλους τους παράγοντες της δίκης, ουσιαστική διάγνωση της αλήθειας και απόδοση των ευθυνών και των ορθών χαρακτηρισμών. Εμείς ως Σύλλογος θα προβούμε σε κάθε νόμιμη διαδικασία, ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, εντός και εκτός συνόρων, για την αποκάλυψη της αλήθειας και την πραγματική δικαίωση των θυμάτων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ