Κάποιοι από τους υπουργούς των Εργατικών |
Η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει «δύσκολες επιλογές» μπροστά στην «έκταση της πρόκλησης», προειδοποίησε η Ριβς, η οποία παρουσίασε χθες το σχέδιο των Εργατικών για να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια λίρες ιδιωτικών επενδύσεων με τη δημιουργία νέων χρηματοπιστωτικών μέσων, που θα τονώσουν τη ζήτηση από τους θεσμικούς επενδυτές. Ζητούμενο είναι η νέα κυβέρνηση να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον των επενδυτών, δίνοντας κίνητρα και φοροαπαλλαγές για έργα που είναι κεντρικά στα «αναπτυξιακά» σχέδια των Εργατικών, σε τομείς όπως η «πράσινη» Ενέργεια, η οικοδόμηση κατοικιών και οι υποδομές.
Η ενίσχυση του μεγέθους της οικονομίας της Βρετανίας αποτελεί κρίσιμο στόχο για τον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος ισχυρίζεται πως με την «τόνωση της ανάπτυξης» δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τους φόρους ή να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες.
Βέβαια, οι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ότι οι Εργατικοί θα μπορέσουν να αυξήσουν την ανάπτυξη αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγουν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη φορολογία και τις δαπάνες στον πρώτο τους προϋπολογισμό το φθινόπωρο, όπου προβλέπεται να αντιμετωπίσουν δημοσιονομική «τρύπα» 20 δισ. λιρών.
Οι Εργατικοί δηλώνουν ότι θα καταργήσουν τις φοροαπαλλαγές για ιδιωτικά σχολεία και εύπορους αλλοδαπούς, ενώ παράλληλα θα φορολογήσουν τα «υπερκέρδη» των ενεργειακών κολοσσών. Για τα νοικοκυριά όμως, που υφίστανται τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση εδώ και δεκαετίες, δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι.
Στο μεταξύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έχει καταρρεύσει, το κόστος ζωής και στέγασης έχει εκτοξευτεί και όλο και μεγαλύτερο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων - ανάμεσά τους και εργαζόμενοι - θρέφεται από τράπεζες τροφίμων.
Οι Εργατικοί ισχυρίζονται πως θα ξαναφέρουν το Ηνωμένο Βασίλειο κοντά στην ΕΕ.
«Ας αφήσουμε πίσω μας τα χρόνια του Brexit... Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε μαζί», δήλωσε ο νέος ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Λαμί, λέγοντας ότι η Βρετανία θα επιδιώξει την επαναφορά της διεθνούς θέσης της στην «κλιματική κρίση» και στις σημαντικές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις αναδυόμενες δυνάμεις.
Το πρώτο ταξίδι του Λαμί ήταν στη Γερμανία, ενώ ακολούθησαν η Πολωνία και η Σουηδία.
Παράλληλα ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι θα περιορίσει τη μετανάστευση, ενώ μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του «εξοστράκισε» το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης με βάση το οποίο οι μετανάστες που έφταναν «παράτυπα» στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απελαύνονταν στη Ρουάντα, γράφει η εφημερίδα «Telegraph».