Η προεδρική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της μειοψηφίας να τεθούν σε εσωκομματικό δημοψήφισμα τόσο οι προτεινόμενες οργανωτικές αλλαγές όσο και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας. Οι προτεινόμενες απ' τον Κασσελάκη αλλαγές αφορούν στην κατάργηση της υφιστάμενης οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι: Αντικατάσταση της ΚΕ από το εθνικό συμβούλιο με μείωση μελών στα 200, στο οποίο θα μετέχουν ex officio 20 συντονιστές και 20 αναπληρωτές συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών. Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει 2 φορές τον χρόνο, θα εκλέγει τον γραμματέα, τον συντονιστή οργανωτικού και την οργανωτική επιτροπή του κόμματος, τους συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές των Τμημάτων.
Επίσης θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο, όπως ο Στ. Κασσελάκης πρότεινε να μετονομαστεί η ΠΓ, το οποίο θα απαρτίζεται από 21 μέλη, τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τον συντονιστή οργανωτικού του κόμματος, τον επικεφαλής της ΚΟ, τον γραμματέα και τον διευθυντή της ΚΟ. Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών και κατά 50% των συντονιστών των τμημάτων.
Ακόμα, πρότεινε κατάργηση των Οργανώσεων Μελών και αντικατάστασή τους με δημοτικές οργανώσεις μελών, κατάργηση των Νομαρχιακών Οργανώσεων και αντικατάστασή τους από περιφερειακές επιτροπές μελών. Τέλος, πρότεινε εθνική συνέλευση μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.
Για το φλέγον ζήτημα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο Στ. Κασσελάκης, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την «αξιοπιστία» του, αποκήρυξε το Σάββατο αυτό το οποίο χειροκρότησε την Κυριακή! Ετσι στην ΚΕ υποστήριζε πως «κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου (...) ενώσεις διά της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν, ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στη Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν και όχι από την Λεπέν», ενώ την Κυριακή με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών χειροκροτούσε ότι «ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο»...
Την ίδια ώρα ούτε ο Αλ. Τσίπρας έχασε την ευκαιρία να ξαναζεστάνει αυταπάτες, για τους ...γαλλικούς αέρηδες και άλλα τέτοια που έχουν αποδειχτεί αέρας κοπανιστός, δηλώνοντας πως «όταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το "εγώ", αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το "εμείς" και το "μαζί", τότε μπορούν να ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη»...