Κυριακή 12 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Αμερικανοϊσραηλινά σχέδια στην Παλαιστίνη

Ο απεγκλωβισμός των Παλαιστινίων, που είχαν καταφύγει στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, την περασμένη Πέμπτη, μπορεί να δημιούργησε την αίσθηση μιας αποκλιμάκωσης της έντασης, φαίνεται, όμως, ότι είμαστε πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η τύχη των 13 Παλαιστινίων, για τους οποίους η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε την απέλασή τους με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ήταν το αντικείμενο μιας μαραθώνιας διαβούλευσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της παλαιστινιακής διοίκησης. Τελικά, αποφασίστηκε οι δεκατρείς να μοιραστούν στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Ωστόσο, η ασάφεια που επικρατεί, σχετικά με το καθεστώς υπό το οποίο οι Παλαιστίνιοι αγωνιστές θα προωθηθούν στις χώρες αυτές, προκαλεί σειρά ερωτημάτων, που αφορούν στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων και το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας.

Κατά τα άλλα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέλαβαν εκ νέου δράση στη Γάζα, υπό το πρόσχημα των αντιποίνων για την επίθεση αυτοκτονίας ενός μέλους της οργάνωσης Χαμάς, την περασμένη Τρίτη, στο Τελ Αβίβ. Οσον αφορά στα σχέδια του Αριέλ Σαρόν και των ΗΠΑ, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν στην απόφαση για την υπονόμευση και την ανατροπή του Γιάσερ Αραφάτ από την παλαιστινιακή ηγεσία. Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε με τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αλλά και του Αμερικανού Προέδρου, μετά τη συνάντησή τους την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ