Δύο δεκαετίες μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική ομάδα, τα αδιέξοδα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν μπορούν να κρυφτούν
Eurokinissi |
Οι δύο δεκαετίες που μεσολάβησαν από την επιτυχία της Εθνικής στο Εuro 2004 δεν άλλαξαν κάτι στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου |
Η επιτυχία αυτή θεωρείται μέχρι και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν γίνει στην Ιστορία του θεσμού. Το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά για το ποιος θα κατακτούσε το τρόπαιο και παίζοντας μεστό, συγκροτημένο ποδόσφαιρο, με έμφαση στην καλή αμυντική λειτουργία, πέτυχε καταπληκτικά αποτελέσματα: Διπλή νίκη επί της «οικοδέσποινας» Πορτογαλίας, και στη φάση των ομίλων και στον τελικό, ισοπαλία ...σαν νίκη με την Ισπανία, πάλι για τον όμιλο, και στα νοκ άουτ άλλες δύο μεγάλες νίκες, επί της Γαλλίας στα προημιτελικά και επί της Τσεχίας στα ημιτελικά. Η μοναδική ήττα της Ελλάδας ήταν από τη Ρωσία στον όμιλο, που κι αυτή ήταν εντελώς ανώδυνη.
Eurokinissi |
Με διάφορα περί «σημείου καμπής» στην Ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα, «αξιοποίησης των μηνυμάτων που προκύπτουν» από την επιτυχία «για την ουσιαστική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου» και άλλες τέτοιες θριαμβολογίες, τόσο οι της τότε κυβέρνησης όσο και οι παράγοντες του ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, Λίγκα των ΠΑΕ, επιχειρηματίες του χώρου) προσπάθησαν εναγωνίως να εμφανίσουν ότι από τις 4/7/2004 ...κάτι άλλαξε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δύο δεκαετίες αργότερα, όμως, έχει πια αποδειχθεί ότι δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο, κι αυτό παρότι τα χρόνια που μεσολάβησαν σημειώθηκαν κι άλλες επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο, με προκρίσεις της Εθνικής σε διοργανώσεις Euro και Μουντιάλ, αλλά και σε επίπεδο συλλόγων, με μια σειρά αξιόλογες ευρωπαϊκές πορείες και κυρίως τη φετινή κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό.
Eurokinissi |
Ενδεικτικό είναι ότι η φετινή επέτειος της κατάκτησης του Euro 2004 από την Εθνική βρίσκει το ελληνικό ποδόσφαιρο κάτω από τη βαριά σκιά της όξυνσης των ανταγωνισμών αντίπαλων συμφερόντων εντός του χώρου, είτε για την κατάκτηση των πρωτείων εντός του «προϊόντος», με ό,τι συνεπάγονται αυτά σε οικονομικά κέρδη, είτε επειδή αποτελούν τη βιτρίνα γενικότερων επιχειρηματικών αντιμαχιών που άπτονται του χώρου του ποδοσφαίρου. Αντιμαχιών οι οποίες αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία του φαινομένου της λεγόμενης οπαδικής βίας, με το φαινόμενο επίσης να βρίσκεται σε όξυνση στα ελληνικά γήπεδα τα τελευταία χρόνια, μέσω της ...έντεχνης και συνάμα αρκετά «βολικής» τακτικής της ταύτισης των συμφερόντων ενός επιχειρηματία με το «καλό της ομάδας».
Φυσικά, ο παραγκωνισμός του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου από την πολιτεία ούτε κάποιο «λάθος» αποτελεί, ούτε γίνεται τυχαία. Αντίθετα, αποτελεί συνειδητή επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης, προκειμένου, απαλλαγμένη από την υποχρέωση της στήριξης του αθλητισμού ως δικαιώματος για όλους, να στρώσει το έδαφος ώστε να στηριχθεί ακόμα περισσότερο το «προϊόν» του επαγγελματικού αθλητισμού. Η συνειδητή υποβάθμιση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, εν προκειμένω του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, από μια άλλη σκοπιά λειτουργεί και ως το άνοιγμα του δρόμου προκειμένου να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας και επιχειρηματικής δράσης, βλέπε: Επιβολή χαρατσιών σε αθλητικές εγκαταστάσεις, παράβολα εγγραφής και συμμετοχής σε κάποια διοργάνωση, μετακύλιση των εξόδων των σωματείων στους αθλούμενους, κ.ο.κ.