Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς την υπουργό Πολιτισμού
Παρουσιάζοντας την Ερώτηση ο Μ. Συντυχάκης περιέγραψε τις συνθήκες υποστελέχωσης, με μόλις 28 ημερήσιους φύλακες και 2 νυχτοφύλακες ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 108 ημερήσιοι και 6 νυχτοφύλακες, και επεσήμανε ότι οι 38 εποχικοί ημερήσιοι και 2 νυχτοφύλακες που προσλήφθηκαν, και πάλι δεν επαρκούν. Παρέθεσε δε ότι τους προηγούμενους μήνες δεν είχε καθόλου προσωπικό καθαριότητας, ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον 5 άτομα. Μάλιστα, από 1η Ιούνη ο τομέας καθαριότητας δόθηκε με απευθείας ανάθεση σε εργολαβική εταιρεία, που διαθέτει δύο καθαρίστριες, μία το πρωί και μία το βράδυ, οι οποίες γίνονται λάστιχο για να καθαρίσουν τα 5.000 τετραγωνικά του Μουσείου. Ελλείψεις υπάρχουν και σε μια σειρά ακόμα απαραίτητες ειδικότητες, όπως ηλεκτρολόγος, υδραυλικός κ.λπ.
Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την υποστελέχωση και επιχειρώντας να δικαιολογήσει την παραπάνω κατάσταση, η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι το 2024 είναι μια μεταβατική περίοδος, μετά τη μετατροπή του Μουσείου σε ΝΠΔΔ, και εκκρεμεί η έκδοση των ΠΔ για την εσωτερική τους λειτουργία. Υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των μουσείων ως επιχειρήσεων, αναφέροντας ότι «αυτό γίνεται σε όλο τον δυτικό κόσμο», καθώς και των συμβάσεων με ιδιώτες στους τομείς καθαριότητας, τεχνικών υπηρεσιών κ.λπ., στηρίζοντας έναν τρόπο λειτουργίας όπου το κράτος απαλλάσσεται πλήρως από αυτά τα κόστη. Μάλιστα, κυνικά υπερασπίστηκε την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με την αιτιολογία ότι χρειάζεται διαφορετικός αριθμός εργαζομένων το καλοκαίρι και διαφορετικός τον χειμώνα διαιωνίζοντας έτσι το πρόβλημα της υποστελέχωσης αλλά και της ομηρίας των εργαζομένων.
«Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει εύρυθμη λειτουργία στο Μουσείο», είπε ο Μ. Συντυχάκης και κατήγγειλε την απαξίωση και εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, που εντάθηκε με τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, φέρνοντας ως παράδειγμα την εμπειρία από το Μουσείο της Ακρόπολης (το οποίο η υπουργός χαρακτήρισε «πρότυπο» για τη δημιουργία των πέντε ΝΠΔΔ), όπου οι εργαζόμενοι ζητούν να επιστρέψουν στο υπουργείο Πολιτισμού. Κατήγγειλε ακόμα ότι στον πυρήνα αυτής της πολιτικής βρίσκεται η εναρμόνιση με το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕ για την πολιτιστική κληρονομιά και με την πρόσφατα ψηφισμένη Οδηγία για νέο θεματολόγιο για τον πολιτισμό, που εμπορευματοποιεί παραπέρα τη λειτουργία μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ.
Τα Μουσεία πρέπει να είναι ανοιχτά στην κοινωνία, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, καλώντας να καταργηθεί ο νόμος που τα μετατρέπει σε ΝΠΔΔ, να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό, να πάψουν να είναι πανάκριβα τα εισιτήρια και να καταργηθεί οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα.