Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Επιστημονικών Συλλόγων Μαιών - Μαιευτών όλης της χώρας. Συμμετείχαν μαίες και μαιευτές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Ναύπλιο, την Κομοτηνή, την Κόρινθο, την Κρήτη. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία που είχαν οι φοιτήτριες μαίες οι οποίες κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», και το μπλοκ από τον Επιστημονικό Σύλλογο Μαιών - Μαιευτών Ιωαννίνων. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα.
Τα οργανικά κενά στον κλάδο φτάνουν πανελλαδικά τις 1.000 θέσεις, τόσο στην ΠΦΥ όσο και στα νοσοκομεία. Μόνο στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπως σημείωσε η γγ του Σωματείου, Αλέκα Βρακά, οι κενές οργανικές θέσεις μαιών - μαιευτών είναι 82. Τμήματα όπως αίθουσα τοκετών, έκτακτα μαιευτικά και χειρουργεία λειτουργούν με μονοβάρδιες το απόγευμα και το βράδυ, στις καθημερινές, και όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα.
Παράλληλα κατήγγειλαν την κατάπτυστη κυβερνητική απόφαση να μη δίνεται η ειδική μοριοδότηση μητρότητας από τον Φλεβάρη του 2020, ενώ και οι άδειες κύησης - λοχείας και οι αναρρωτικές δεν υπολογίζονται ως χρόνος εργασίας για ειδική μοριοδότηση.
Απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που έθεσε αντιπροσωπεία των Επιστημονικών Συλλόγων Μαιών - Μαιευτών, κατά τη διάρκεια συνάντησης με στελέχη του υπουργείου, έγινε λόγος για πιθανή κάλυψη τμήματος των κενών με την παραπέρα διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, αναφέροντας μάλιστα την κάλυψη των κενών με ...μία θέση μαίας στα Κέντρα Υγείας όλης της Θράκης και μόλις με 13 για όλη την 6η ΥΠΕ (Ηπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησος).