Σοκαρισμένη παραμένει η κοινωνία του Ηρακλείου από τον άδικο θάνατο μιας 17χρονης μαθήτριας την προηγούμενη βδομάδα. Η 17χρονη, από τον Μοχό της Χερσονήσου, έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από τη γέφυρα του ΒΟΑΚ, στο ύψος της Σταλίδας, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.
Το πόρισμα της αστυνομίας δεν έχει βγει ακόμα, ωστόσο η βασική εκδοχή που προβάλλεται για τον θάνατο της μαθήτριας είναι η αυτοχειρία. Η κηδεία της 17χρονης έγινε τις προηγούμενες μέρες μέσα σε κλίμα οδύνης, με τα ερωτήματα των συγγενών να είναι αναπάντητα για τον άδικο χαμό της. Ταυτόχρονα, τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας προκάλεσε η στάση της τοπικής εκκλησίας να μην ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στην κηδεία, λόγω ενδεχόμενης αυτοχειρίας.
Σε σχόλιό της για τον άδικο χαμό της 17χρονης μαθήτριας του ΓΕΛ Μοχού η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, εκφράζοντας και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια, επισημαίνει: «Το τραγικό συμβάν του θανάτου της 17χρονης μαθήτριας χρειάζεται άμεσα να διερευνηθεί ως προς τις αιτίες που προκάλεσαν τον θάνατό της. Αναδεικνύει όμως ταυτόχρονα και την απουσία κρατικής ευθύνης και δομών υποστήριξης στις σχολικές μονάδες και στην κοινωνία.
Το ίδιο εχθρικό προς τον εργαζόμενο λαό κράτος που επιβάλλει τη βία της ακρίβειας, των μισθών πείνας, της ανεργίας, της υποβάθμισης του δικαιώματος σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας είναι αυτό που στερεί την απαραίτητη στήριξη στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς: Παραχωρεί έναν (1) συμβασιούχο ψυχολόγο, ο οποίος βρίσκεται στα Γυμνάσια και στα ΕΠΑΛ (όχι στα ΓΕΛ) μόλις για μία (1) μέρα τη βδομάδα και προσλαμβάνεται ακόμα και Νοέμβρη ή Δεκέμβρη, δεν προβλέπει κοινωνικό λειτουργό στα σχολεία, διαθέτει σχολικό νοσηλευτή μόνο σε ορισμένα από αυτά.
Η εγκατάλειψη αυτή γίνεται ακόμα πιο κραυγαλέα επειδή συμβαίνει σε ένα εντελώς υποτυπώδες πλαίσιο εξωτερικής στήριξης των σχολείων: ΚΕΔΑΣΥ με ελλείψεις προσωπικού, χωρίς παιδοψυχίατρο, κλειστή η μόνη Παιδοψυχιατρική κλινική στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο (του ΠΑΓΝΗ), υπολειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του Βενιζελείου, ΠΦΥ χωρίς ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους κ.ά., χωρίς να συνυπολογιστεί η τεράστια πίεση που υφίστανται τα παιδιά μέσα από ένα αγχωτικό εξετασιοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Η θλίψη και η οργή από τον άδικο χαμό της 17χρονης πρέπει να γίνουν διεκδίκηση για πλήρη και ουσιαστική κάλυψη και στήριξη των σχολικών μονάδων με μόνιμους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και σχολικούς νοσηλευτές σε ΚΑΘΕ σχολείο, γιατρούς ανά ομάδα σχολείων, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με διάρθρωση και διασύνδεση της κάλυψης και στήριξης των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών».
Η εγκληματική πολιτική κόστους - οφέλους που ασκεί η κυβέρνηση, καθώς και όλες οι προηγούμενες, με βάση τις αντιλαϊκές Οδηγίες της ΕΕ, οφείλει να βρει μπροστά της την αποφασισμένη, συνειδητή, οργανωμένη αντίσταση του λαού, να διεκδικηθεί η κρατική ευθύνη για την πρόληψη, την επιστημονική παρακολούθηση και υποστήριξη.
Το ΚΚΕ εύχεται θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».