Τετάρτη 8 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Τι θα γίνει με τη ΒΙΟΜΑΓΝ;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το πρόβλημα των απλήρωτων, εδώ και δυόμισι χρόνια, πρώην εργαζομένων στην επιχείρηση λευκολίθου «ΒΙΟΜΑΓΝ» (πρώην Σκαλιστήρη), αλλά και την προοπτική της ίδιας της εταιρίας, μετά το κλείσιμο και την πτώχευση που κήρυξε ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης, επιχειρηματίας Κ. Βαρβούτης, φέρνει με Ερώτησή της στη Βουλή, καλώντας τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης να απαντήσουν, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

Από το Φλεβάρη του 2001, αναφέρουν οι βουλευτές Νίκος Γκαντζής και Τάκης Τσιόγκας, έπαψε να λειτουργεί, λόγω πτώχευσης που κήρυξε ο ιδιοκτήτης της Κ. Βαρβούτης, η επιχείρηση λευκολίθου ΒΙΟΜΑΓΝ (πρώην Σκαλιστήρη), στην περιοχή Μαντουδίου. Εκτός των άλλων, ο Κ. Βαρβούτης δεν κατέβαλε ποτέ στους 350 εργαζόμενους δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που φτάνουν τα 650 εκατομμύρια δραχμές.

Και συνεχίζουν οι βουλευτές: Παρότι ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι τα χρήματα θα καταβληθούν στους πρώην εργαζόμενους, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και πολλοί από αυτούς παραμένουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο επιχειρηματίας - ιδιοκτήτης, που είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση και τον εμφάνισε σαν «σωτήρα» της περιοχής, έχει «φεσώσει» και μικροεπαγγελματίες.

Η επιλογή του Κ. Βαρβούτη για πτώχευση οδηγεί την επιχείρηση στο οριστικό κλείσιμο (όπως επιδίωκαν από παλαιότερα οι πολυεθνικές του κλάδου, RANTEX κ.ά.) και η διαδικασία της πτώχευσης έχει μετατραπεί σε «πλιάτσικο».

Με όλα αυτά η κυβέρνηση δείχνει να αντιπαρέρχεται ακόμα και τις προτάσεις της Επιτροπής κατά της Ανεργίας της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, του Σωματείου Ανέργων και άλλων φορέων που εκτιμάνε ότι το συγκρότημα «πρώην Σκαλιστήρη» έχει μέλλον.

Ερωτώνται οι υπουργοί: Πότε και από πού θα καταβληθούν τα χρήματα που οφείλονται στους εργαζόμενους και στους επαγγελματίες της περιοχής; Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την τύχη του συγκροτήματος; Θα επαναλειτουργήσει και αν ναι, πότε; Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση επαναλειτουργία από δημόσιο φορέα στην κατεύθυνση της δημιουργίας Ενιαίου Δημόσιο Φορέα Λευκολίθου; Γιατί η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις προτάσεις των φορέων για την ανάπτυξη της περιοχής;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ