Τετάρτη 22 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διδασκόμαστε από τη λαϊκή πάλη, οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη!

83 χρόνια από την εποποιία της Μάχης της Κρήτης

Στις 20 Μάη συμπληρώθηκαν 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης και αντιπροσωπεία της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις, για να τιμήσει τον ηρωικό αγώνα του κρητικού λαού ενάντια στον ναζισμό.

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, παρευρέθηκε στην επετειακή εκδήλωση για τη μάχη του Κοψά στον δήμο Χερσονήσου, και ο Δημήτρης Δουλουφάκης, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με την «Λαϊκή Συσπείρωση», κατέθεσε στεφάνι στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στη Μάχη της Κρήτης και βρίσκεται στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αντίσταση του λαού της Κρήτης σηματοδότησε το τέλος της έως τότε παθητικής αποδοχής της φασιστικής εισβολής και την έναρξη της παλλαϊκής αντίστασης. Αυτό ακριβώς το παράδειγμα, που εξέπεμψε ο μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, θέλησαν τα ναζιστικά στρατεύματα να κάμψουν, επιστρατεύοντας για πρώτη φορά το μέτρο των αντιποίνων. Την αρχή έκαναν με το Κοντομαρί Χανίων, ενώ ακολούθησαν εκατοντάδες μαζικές σφαγές και ολοκαυτώματα, στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα: Αλικιανός, Κάνδανος, Γέφυρα Κερίτη, Βορίζια, Γουρνόλακκος, Ανώγεια, Βιάννος...

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών για την υπεράσπιση της Κρήτης, παρά τα πλήγματα που είχε δεχτεί από τη μεταξική δικτατορία, με χιλιάδες μέλη του στις φυλακές και τις εξορίες. Καθοριστική ήταν η συμβολή στην ίδια τη Μάχη της Κρήτης στελεχών του ΚΚΕ, τα οποία δραπέτευσαν από τα νησιά της εξορίας και πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της άμυνας του νησιού και μετέπειτα του ένοπλου αντιστασιακού αγώνα.

Σήμερα, 83 χρόνια μετά, οι ίδιες αιτίες που γέννησαν τον Β' ΠΠ παραμένουν. Οι οξυμένοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών, εδαφών και σφαιρών επιρροής διαμορφώνουν μια νέα βαρβαρότητα για τους λαούς.

Η "σταθερότητα και ασφάλεια" κάτω από τον μύλο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των αστικών κυβερνήσεων, αποκαλύπτεται διαρκώς ότι αφορά τη σταθερή κερδοφορία μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Σημαίνει μετατροπή της χώρας μας σε απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο, εμπλέκοντας τον λαό πιο βαθιά σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μετατρέποντας τον τόπο μας σε στόχο στρατιωτικών αντιποίνων.

Η εποποιία των λαών στον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, του κρητικού λαού στη Μάχη της Κρήτης, διδάσκει σήμερα πως δεν υπάρχουν σωτήρες. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής, με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ και στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, για να είναι την επόμενη μέρα πιο δυνατοί οι αγώνες των εργαζομένων και όλου του λαού, που αποτελούν τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην κυρίαρχη πολιτική, τη μόνη ελπίδα για μια Ευρώπη της συνεργασίας αυτών που παράγουν τον πλούτο, της φιλίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, του σοσιαλισμού!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ