Σάββατο 18 Μάη 2024 - Κυριακή 19 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
2024 ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ
Ενισχύουμε τη φωνή μας, δυναμώνουμε μαζικά τον Φοιτητικό μας Σύλλογο

Από τις πολύ μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν φέτος (η φωτογραφία από το ΠΑΜΑΚ)
Από τις πολύ μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν φέτος (η φωτογραφία από το ΠΑΜΑΚ)
Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται στο τελείωμα μιας ακαδημαϊκής χρονιάς με πλούσια αγωνιστική δράση. Μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από τους μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που ανέτρεψαν τα σχέδια της κυβέρνησης να... κάνει περίπατο, επιβάλλοντας την πλήρη εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης και εμφανίζοντας ως αναχρονιστές όσους παλεύουν για δωρεάν σπουδές. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών στάθηκαν από την αρχή απέναντι σε αυτά τα σχέδια, καταφέρνοντας να ανατρέψουν το κλίμα συνολικά στην κοινή γνώμη.

Φάνηκε ξεκάθαρα ότι η δύναμη των φοιτητών και των φοιτητριών βρίσκεται στην οργάνωση και τη συλλογική δράση. Η ενεργή συμμετοχή στους φοιτητικούς συλλόγους ήταν σημαντικό βήμα για την αγωνιστική αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος και δυνάμωσε η διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες της νέας γενιάς, σε συμπόρευση με το εργατικό κίνημα και όλο τον λαό.

Πιάνοντας αυτό το νήμα της πλούσιας αγωνιστικής χρονιάς που, πέρα από τους αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μετρά από την αρχή της κινητοποιήσεις για τη σίτιση, τη στέγαση, τις μετεγγραφές, τις μεταφορές, μια σειρά από ζητήματα δηλαδή που άπτονται άμεσα της καθημερινότητας των φοιτητών... Πιάνοντας το νήμα από μια χρονιά που ακούστηκαν μυριόστομες οι φωνές των φοιτητών για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη και μπήκαν μπροστά και οι ίδιοι με τους αγώνες τους για να το εγγυηθούν... Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες που ξεδιπλώνουν και σήμερα, ενώνοντας τις φωνές τους με τους φοιτητές σε όλο τον κόσμο ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων... Οι φοιτητές θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες τους για να εκφράσουν και εκεί και με την ψήφο τους το μήνυμα αυτής της αγωνιστικής παρακαταθήκης.

Γιατί μπροστά μας έρχονται νέα μέτρα και εξελίξεις...


Eurokinissi

Αναδεικνύοντας ανάγλυφα γιατί χρειάζονται και τώρα και αύριο δυνατοί φοιτητικοί σύλλογοι, φοιτητές μιλούν στον «Ριζοσπάστη» καλώντας σε ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», φωτίζοντας ότι αυτή είναι η δύναμη των φοιτητών.

«Στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη συμμετέχουμε μαζικά! Η στάση του καθένα μας μετράει περισσότερο! Γιατί είναι δική μας υπόθεση το μέλλον και οι σπουδές μας. Να στείλουμε μαζί ηχηρό μήνυμα ότι ως νέοι, μελλοντικοί γιατροί δεν θα ανεχτούμε το περαιτέρω χτύπημα στην αξία του πτυχίου μας!», δηλώνει ο Χρήστος Ιγνατιάδης, γραμματέας του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής ΑΠΘ και εκ νέου υποψήφιος με την «Πανσπουδαστική ΚΣ».

Ειδικά για τη σχολή του, όπου οι φοιτητικές εκλογές συμπίπτουν με εξελίξεις που αφορούν τα πτυχία και τις σπουδές τους, σημειώνει: «Οι φοιτητές Ιατρικής έχουν έναν ακόμα σημαντικό λόγο να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές. Να καταδικάσουν τη νέα ελεεινή πρόταση του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετηθούν εξετάσεις - "κόφτες" για την έναρξη της ειδικότητας αλλά και να λειτουργεί ως φίλτρο ακόμα και ο βαθμός πτυχίου, χτυπώντας την αξία του πτυχίου της Ιατρικής, που μέχρι τώρα ήταν μοναδικό προαπαιτούμενο για να λάβει κανείς άδεια άσκησης επαγγέλματος και για να ξεκινήσει ειδικότητα.

Αντικειμενικά, με τη στάση μας στις φοιτητικές εκλογές, διαλέγουμε πλευρά: `Η με πρώτη δύναμη "Πανσπουδαστική ΚΣ" δυναμώνουμε τον αγώνα για αναβάθμιση των σπουδών μας, για πτυχία με αξία, για να προσφέρουμε ως αυριανοί γιατροί στον λαό ή με στήριξη της ΔΑΠ δίνουμε πράσινο φως στην πολιτική της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας, της υποβάθμισης των σπουδών μας, των εξετάσεων για την ειδικότητα. Δεν θα ανεχτούμε την αδικία που γίνεται νόμος!

Ετσι κόβουμε τη φόρα στην κυβέρνηση και στους σχεδιασμούς της.

Με πρώτη δύναμη την "Πανσπουδαστική" δυναμώνει ο αγώνας για πτυχία με αξία. Για τις σπουδές που μας αξίζουν!».

Ενα ακόμα μέτωπο που είναι «ανοιχτό» για τους φοιτητές, αφορά τις σχολές των πρώην ΤΕΙ που εδώ και έξι χρόνια δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. «Οι φοιτητές των Τμημάτων των Σχολών Μηχανικών που "πανεπιστημιοποιήθηκαν" αλλά δεν έχουν αναγνωριστεί επαγγελματικά τα πτυχία μας, βρισκόμαστε όλο αυτόν τον χρόνο σε μια πολύμορφη αγωνιστική δράση για τα δικαιώματά μας», εξηγεί ο Θανάσης Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Σχολής Μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και εκ νέου υποψήφιος με την «Πανσπουδαστική ΚΣ».

«Ολο αυτόν τον χρόνο», συνεχίζει, «αποδείξαμε ότι η δύναμη βρίσκεται στον αγώνα μας! Ετσι καταφέραμε να ξεκολλήσουν ορισμένες διαδικασίες, ο υπουργός αναγκάστηκε να απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα την ώρα που δεν υπήρχε στην ατζέντα του υπουργείου Παιδείας για το 2024. Ετσι έγινε πρώτο θέμα πανελλαδικά σε κανάλια και εφημερίδες αφού πραγματοποιήθηκαν δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλα τα ιδρύματα!

Επιβεβαιώθηκε ότι τα δικαιώματα των πτυχίων μας δεν θα μας τα δώσουν... "θα τα κατακτήσουμε" με τον αγώνα μας.

Τώρα είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση. Τώρα δυναμώνουμε την πίεση όλων των φοιτητών απέναντι στην κυβέρνηση. Τώρα χρειαζόμαστε όσο ποτέ έναν δυνατό φοιτητικό σύλλογο, που να διεκδικεί αποτελεσματικά για μας, να οργανώνει τη δράση μας, να τη συντονίζει πανελλαδικά, να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που μας έφερε τα πρώτα αποτελέσματα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων στα πτυχία μας! Εχουμε ξανακούσει υποσχέσεις και "χρονοδιαγράμματα", τώρα απαιτούμε να γίνει το αυτονόητο. Η κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες και να αποφασίσει την πλήρη και πραγματική αναγνώριση των πτυχίων μας.

Στις 22 Μάη ενισχύουμε τη δύναμή μας, δυναμώνουμε μαζικά τον φοιτητικό μας σύλλογο.

Οι φοιτητές των Σχολών Μηχανικών επιλέγουμε πλευρά:

`Η τον συμβιβασμό και την κοροϊδία της κυβέρνησης και της παράταξής της μέσα στις σχολές μας, που έχει τα πτυχία μας 6 χρόνια στον αέρα...

`Η την ενίσχυση της διεκδίκησης και του αγώνα για να κατακτήσουμε πτυχία με αξία και ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας.

Συνεχίζουμε όπως μάθαμε να παλεύουμε και συνεχίζουμε όλοι μαζί, γιατί ξέρουμε να νικάμε!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ