Παρασκευή 17 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Το Σάββατο ο 2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944»

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών Κύμης (Κακολύρι) στις 24 Μαΐου 1944 από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιαρχών, αύριο Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, συνεχίζοντας παράλληλα να διεκδικεί την ανακήρυξη του χωριού ως «Μαρτυρικού».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, αύριο Σάββατο, στις 5 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ο 2ος Δρόμος Θυσίας «Κακολύρι 1944», που περιλαμβάνει αγώνες απόστασης 10.2 χλμ. και 4.5 χλμ., με αφετηρία τη γέφυρα Σκοτεινής και τερματισμό το μνημείο των εκτελεσθέντων.

Επίσης, αύριο στις 9 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συναυλία μνήμης «Κακολύρι 1944» στο Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών. Συμμετέχουν οι: Κοινοί Θνητοί, Μουσική Ομάδα του Παν. Μουσικού Συλλόγου με Λαϊκό και Ρεμπέτικο της Κατοχής, ο Χορευτικός Σύλλογος Κονιστρών με παραδοσιακούς χορούς. Στον χώρο της συναυλίας θα προβάλλονται βίντεο με θέμα το ολοκαύτωμα των Ταξιαρχών.

Την Κυριακή 19 Μάη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί τελετή μνήμης των 30 εκτελεσθέντων και θα ακολουθήσει αγώνας δρόμου 1,5 χλμ. για παιδιά.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στην προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών να αναδειχθούν η ιστορία και οι θηριωδίες των ναζί και να ανακηρυχθεί το χωριό τους «Μαρτυρικό». Μάλιστα, στον χώρο του μνημείου στεγάζεται μαυσωλείο με τα κρανία και τα οστά των εκτελεσθέντων, στα οποία διακρίνονται ακόμα και οι οπές από τις χαριστικές βολές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ