Στο άδειο Πανθεσσαλικό θα κριθεί και ο φετινός Κυπελλούχος Ελλάδας |
Τα όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο - παράλληλα με τις όποιες κυβερνητικές τακτικές - και αφορούν τη διεξαγωγή δύο πολύ σημαντικών ποδοσφαιρικών γεγονότων στη χώρα, του τελικού του Conference League της UEFA στην «ΟPAP Arena» της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και τον τελικό του Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, αναδεικνύουν τις ρωγμές στη «γυάλινη βιτρίνα» που προτάσσουν οι της κυβέρνησης.
Eurokinissi |
Συναγερμός έχει σημάνει στους αρμόδιους για τη διεξαγωγή του φετινού τελικού του Conference League στην «OPAP Arena» |
Στον αντίποδα όμως του «νέου περιβάλλοντος στα γήπεδα» που προσπαθούν στην κυβέρνηση να προβάλουν, η πραγματικότητα δείχνει ότι τα επεισόδια μπορεί να «βγήκαν» έξω από τα γήπεδα το τελευταίο δίμηνο, ωστόσο το φαινόμενο του χουλιγκανισμού κάθε άλλο παρά κάμφθηκε από τα νέα μέτρα. Τα επεισόδια και τα περιστατικά βίας συνεχίζονται στις γειτονιές ανά την Ελλάδα, σε μέρες και ώρες άσχετες με τη διεξαγωγή των αγώνων, και το καθεστώς του φόβου για νέα συμβάντα ανά πάσα στιγμή κυριαρχεί.
Η διεξαγωγή του φετινού τελικού του Conference League στην «OPAP Arena» της Νέας Φιλαδέλφειας στις 29 Μάη, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φιορεντίνα, και τα όσα τον συνοδεύουν πριν ακόμα από την πραγματοποίησή του, καταρρίπτουν ...πανηγυρικά τα περί «νέου περιβάλλοντος» που επικαλείται η κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή μετά τη σπουδαία επιτυχία του Ολυμπιακού, να προκριθεί για πρώτη φορά στην Ιστορία του σε ευρωπαϊκό τελικό, άρχισαν να χτυπάνε «καμπανάκια» στους εμπλεκόμενους φορείς με τον αγώνα, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση. Η αναπόφευκτη παρουσία χιλιάδων οπαδών των «ερυθρολεύκων» σε περιοχές γύρω από την έδρα της ΑΕΚ, όπου κυριαρχεί το «κιτρινόμαυρο» στοιχείο, μαζί και η αναμενόμενη παρουσία επίσης χιλιάδων Ιταλών, ανέβασε κατακόρυφα τον φόβο για πιθανά έκτροπα. Σε τέτοιο βαθμό έγινε αυτό, που αρχικά δεν έλειψε η φημολογία για πιθανή αλλαγή έδρας του αγώνα, με την κυβέρνηση μάλιστα να υποχρεώνεται να πάρει θέση και να διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ανάμεσα δε σε όλα αυτά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ότι ο συγκεκριμένος αγώνας θεωρείται από τις αθλητικές διοργανώσεις «υψηλού κινδύνου» - όπως χαρακτηρίζονται - για πολύπλευρη στοχοποίηση, π.χ. με απειλή για τρομοκρατικές ενέργειες κ.λπ.
Η λύση στον «πονοκέφαλο» των διοργανωτών και της κυβέρνησης για άλλη μια φορά αναζητήθηκε στην εφαρμογή δρακόντειων μέτρων ασφαλείας στην περιοχή για τουλάχιστον ένα τριήμερο πριν τη διεξαγωγή του αγώνα, και ειδικά την επίμαχη μέρα, με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα να καθιστούν τη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και τις γύρω περιοχές (Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση, Γαλάτσι) «απαγορευμένη πόλη» εκείνες τις μέρες για όσους δεν εμπλέκονται με το ματς.
Λίγες μέρες πριν τον τελικό του Conference League, στις 25 Μάη, είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό Στάδιο ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Αρη. Και φέτος ακολουθείται εδώ η πεπατημένη των τελευταίων πολλών χρόνων, ο αγώνας να διεξαχθεί χωρίς θεατές - πλην ελαχίστων προσκλήσεων (περίπου 300) - εξαιτίας των αδιεξόδων που περιέβαλαν για μία ακόμα χρονιά τις παραμέτρους της διεξαγωγής του. Αρχικά ο φόβος για πιθανά επεισόδια μεταξύ αντίπαλων οπαδών και μετέπειτα η πραγματικότητα που χαρακτηρίζει τις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα, με αποτέλεσμα ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ελληνικά ποδοσφαιρικά γήπεδα - αυτό του Βόλου - να μη διαθέτει τις τεχνικές προϋποθέσεις που ορίζουν τα νέα μέτρα για την πραγματοποίηση αγώνων, σε συνδυασμό με την άρνηση της πλευράς του Αρη για αλλαγή έδρας του τελικού (στο ΟΑΚΑ), οδήγησαν τους διοργανωτές στη γνωστή ...συνταγή των άδειων εξεδρών. Είχε προηγηθεί ένα πινγκ πονγκ ανταλλαγής κατηγοριών για τις ευθύνες, ανάμεσα στη διοργανώτρια ΕΠΟ, στην κυβέρνηση, στον δήμο Βόλου και στις δύο ΠΑΕ - φιναλίστ του τελικού.
Η κυβέρνηση, θέλοντας να αμβλύνει το επικοινωνιακό κόστος μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τις άδειες εξέδρες, πέταξε το μπαλάκι στην ΕΠΟ για τον αποκλεισμό των φιλάθλων από τον τελικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, μάλιστα, χαρακτήρισε «ανεξήγητη» τη διαχείριση του θέματος από πλευράς Ομοσπονδίας, εστιάζοντας και στη συγκεκριμένη επιλογή γηπέδου, που δεν διαθέτει τις προϋποθέσεις. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία, απαντώντας στην κυβέρνηση, της υπενθύμισε ότι ο ορισμός της έδρας προηγήθηκε των νέων κυβερνητικών μέτρων και ότι το εν λόγω γήπεδο δεν ανήκει στην ΕΠΟ, υπονοώντας ότι δεν φέρει ευθύνη για την κατάστασή του...