Η Εσθονία εξετάζει «σοβαρά» να στείλει στρατεύματα στη δυτική Ουκρανία
Ukrainian Presidential Press O |
Από τη χτεσινή συνάντηση Μπλίνκεν - Ζελένσκι στο Κίεβο |
Η Ρωσία εξαπέλυσε την περασμένη Παρασκευή ευρείας κλίμακας επίθεση στη βορειοανατολική περιφέρεια Χαρκόβου με ακατάπαυστους βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις, ωθώντας το Κίεβο να κινητοποιήσει εφεδρείες για να στείλει ενισχύσεις. Εκτοτε οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιφέρεια του Χάρκοβο, η ομώνυμη πρωτεύουσα της οποίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Ο Μπλίνκεν θέλει «να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης στους Ουκρανούς που βρίσκονται προφανώς σε μια πολύ δύσκολη στιγμή», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. «Η αποστολή του υπουργού είναι να διαπιστώσει τι χρειάζονται οι Ουκρανοί από το νέο στρατιωτικό μας πακέτο για να ενισχυθούν οι άμυνές τους και να αναλάβουν όλο και περισσότερο την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης», ανέφερε.
Πυρομαχικά για το πυροβολικό, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και στοιχεία και πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας άρχισαν ήδη να φθάνουν στις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ την Παρασκευή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διέταξε την αποστολή ενός ακόμα πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, στο Κίεβο.
«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη μέρα και θα παραμείνουν», επισήμανε ο Μπλίνκεν, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, τον πρωθυπουργό, Ντ. Σμιγκάλ, και τον ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, βρίσκονται η συμφωνία για τις «μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ασφαλείας» των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, η ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης κ.ά.
Σύμφωνα με αξιωματούχο στην αμερικανική διπλωματική αποστολή, οι συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας ασφαλείας Ουκρανίας - ΗΠΑ βρίσκονται στο «τελικό στάδιο» και επιπλέον ο Μπλίνκεν έχει προγραμματίσει να εκφωνήσει ομιλία επικεντρωμένη στο μέλλον της Ουκρανίας.
«Είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να σταθεί η Ουκρανία, συν τω χρόνω, στα πόδια της: Στρατιωτικά, οικονομικά και δημοκρατικά. Η καλύτερη δυνατή απάντηση στον Πούτιν είναι μια ισχυρή, επιτυχημένη, ακμάζουσα, ελεύθερη Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως ακόμη δύο συστοιχίες συστημάτων αεράμυνας, για να προστατεύσει το Χάρκοβο, τόνισε από την πλευρά του ο Ζελένσκι, που χαρακτήρισε «ζωτική» τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να παραδοθούν άμεσα όπλα και πυρομαχικά στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα ο Τζ. Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, ενόψει της επίσκεψης Μπλίνκεν. Ενα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα ανακοινωθεί «εντός των προσεχών ημερών», ώστε να επιταχυνθεί «ο ρυθμός των παραδόσεων».
Μαζί με την έλλειψη όπλων και πυρομαχικών, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ουκρανικό στρατό σε αυτήν τη φάση είναι η έλλειψη στρατιωτών, επισημαίνουν πολλές αναλύσεις. Σε αυτές τις συνθήκες, το Κίεβο αποδυναμώνει άλλα μέτωπα στα ανατολικά, προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο του Χαρκόβου στα βορειοανατολικά. Η διαδικασία της επιστράτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο οι στρατιώτες δεν έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν επαρκώς.
Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα φαίνεται να έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, όσο και το ΝΑΤΟ, με τα μηνύματα από διάφορες χώρες να είναι όλο και περισσότερα και να μιλούν πλέον ανοιχτά για αποστολή στρατευμάτων στα ουκρανικά εδάφη.
Η Εσθονία συζητά «σοβαρά» την αποστολή στρατευμάτων στη δυτική Ουκρανία, που θα αναλάβουν ρόλους εκτός μάχης, προκειμένου να απελευθερώσουν ουκρανικές δυνάμεις για την πρώτη γραμμή του μετώπου, σύμφωνα με τον Μάντις Ρολ, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου της Εσθονίας.
Οπως είπε στον ιστότοπο «Breaking Defense», η κυβέρνηση αναλύει επί του παρόντος την πιθανή κίνηση. «Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τη σκέψη μας σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε.
Την περασμένη βδομάδα ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Εσθονίας, στρατηγός Μάρτιν Χέρεμ, είπε στο «Breaking Defense» ότι έχουν γίνει συζητήσεις πριν από μήνες σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στη δυτική Ουκρανία για να αναλάβουν θέσεις εργασίας, όπως ιατρικές υπηρεσίες, υλικοτεχνική υποστήριξη, ή αεράμυνα για ορισμένες δυτικές πόλεις.
Η Εσθονία είναι ένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία, με τις περιοχές Πσκοφ και Λένινγκραντ.
Ο Εμ. Μακρόν σε δήλωση που μαγνητοσκοπήθηκε το Σάββατο, ενώ η ρωσική μεγάλης κλίμακας επίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου βρισκόταν σε εξέλιξη, επισήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει τη Ρωσία, απειλώντας τα συμφέροντα και την ασφάλειά της.
«Κάποιος πρέπει να πει στη Ρωσία ότι έχει προχωρήσει αρκετά και η Ευρώπη είναι η μόνη δύναμη γεωγραφικά και πολιτικά που μπορεί και οφείλει να το κάνει», είπε, αποδεχόμενος ουσιαστικά τα ρωσικά εδαφικά κέρδη στο πεδίο.
«Αν οι Ρώσοι πάνε πολύ μακριά κάποια στιγμή, όλοι εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε για να τους περιορίσουμε», τόνισε και επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία, παρότι «δεν είναι δύναμη πολέμου, αλλά ειρήνης», αν απειληθεί η ειρήνη της Ευρώπης, «θα πρέπει να επέμβει».
Η Γαλλία αναμένεται να στείλει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εντός των επόμενων βδομάδων, όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, μετά από συνομιλία Μακρόν - Ζελένσκι.
Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι θα πιέσει για εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το καλοκαίρι, η οποία θα περιλαμβάνει κατάπαυση πυρός από πλευράς της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως θα προβεί στις «απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες».
Κάλεσμα στις ευρωπαϊκές χώρες να δυναμώσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, κυρίως με συστήματα αεράμυνας, απηύθυναν προχτές οι ηγέτες της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας, που συναντήθηκαν στη Στοκχόλμη κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια και την Ανταγωνιστικότητα. Οι σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία είναι από τους μεγαλύτερους χορηγούς του Κιέβου.
Η Γερμανία ανακοίνωσε τον Απρίλη ότι θα στείλει ένα τρίτο σύστημα αεράμυνας «Patriot» στην Ουκρανία - μια απόφαση «δύσκολη» επειδή δεν διαθέτει πολλά από αυτά τα συστήματα. «Ηταν όμως σημαντικό να γίνει και ελπίζουμε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν», είπε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς.
Η Ουκρανία χρειάζεται «πολλά πυρομαχικά, άρματα μάχης και αεράμυνα, και ιδιαίτερα το "Patriot" και το σύστημα "Iris-T" από τη Γερμανία, που θα είναι πολύ χρήσιμα», είπε ο καγκελάριος και «είναι απογοητευτικό» που «τα κράτη της Ευρώπης δεν κάνουν ακόμα αρκετά όσον αφορά τη βοήθεια προς το Κίεβο».
«Ο κύριος λόγος για τις απώλειες στην Ουκρανία αυτήν τη στιγμή είναι η έλλειψη αεράμυνας, παρότι στην Ευρώπη έχουμε τα συστήματα», επισήμανε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μ. Φρεντέρικσεν, υπονοώντας ότι λείπει η πολιτική βούληση. «Πρέπει να επιταχύνουμε, πρέπει να κλιμακώσουμε άμεσα» κυρίως με συστήματα αεράμυνας, είπε.
Η ίδια τόνισε ότι η Ρωσία είναι απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. «Για δεκαετίες, ζούσαμε πολύ ειρηνικά και χωρίς πολύ μεγάλες απειλές για την Ευρώπη. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτοί οι καιροί έχουν παρέλθει», δήλωσε στο δανικό τηλεοπτικό δίκτυο DR.
«Με όλα αυτά που βλέπουμε από τη ρωσική πλευρά, βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής. Θα ήταν λάθος αν εμείς, ως κυβέρνηση, λέγαμε ότι δεν χρειάζεται να ασχολείστε με αυτό στην καθημερινότητά σας», συμπλήρωσε, προετοιμάζοντας τον δανέζικο λαό για τους κινδύνους που συνεπάγεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην Ευρώπη.
Εξάλλου, ο Σολτς ξεκαθάρισε σχετικά με τη Διάσκεψη «Ειρήνης» που διοργανώνει η Ουκρανία στην Ελβετία (15 - 16 Ιούνη) ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες». «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε εκεί το τέλος του πολέμου. Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Stern».
«Στην Ελβετία θα συζητηθούν η ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, οι εξαγωγές των σιτηρών, οι ανταλλαγές κρατουμένων, καθώς και η απαγόρευση στη χρήση των πυρηνικών όπλων», σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο.
Το κύριο καθήκον της Ρωσίας είναι να νικήσει στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία με ελάχιστες απώλειες στρατευμάτων, δήλωσε χτες ο νέος υπουργός Αμυνας, Αντρέι Μπελαούσοφ.
Η Ρωσία θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα προηγμένα και αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτει στο οπλοστάσιό της και επομένως πρέπει να χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά οι αμυντικές δαπάνες. Ο στρατιωτικός τομέας απαιτεί «περισσότερη απόδοση και καινοτομία».
«Ο εχθρός μαθαίνει γρήγορα. Η κατάσταση σχετίζεται με τη χρήση νέων τεχνολογιών που αλλάζουν στην κυριολεξία κάθε εβδομάδα. Και εδώ δεν πρέπει μόνο να μάθουμε, πρέπει να προλαμβάνουμε τον εχθρό», είπε ο Μπελαούσοφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία χρειάζεται να επεξεργαστεί «νέες μεθόδους διεξαγωγής πολέμου».
Ο Μπελαούσοφ είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι Ρώσοι στρατιώτες να διαθέτουν τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, όπως drones, εξοπλισμό επικοινωνιών, καθώς και επαρκή πυρομαχικά. Αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για μια ακόμη μαζική επιστράτευση, είπε.
Στο μεταξύ, η Ρωσία έθεσε σε λειτουργία τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) Bulava, ο οποίος έχει εμβέλεια πτήσης πάνω από 9.000 χιλιόμετρα και τοποθετήθηκε σε υποβρύχια του Βόρειου Στόλου και του στόλου του Ειρηνικού, μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.