Τετάρτη 15 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ομορφες γιορτές δημιουργίας και προβληματισμού

Από πολλές περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας πέρασαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο

ΠΥΛΑΙΑ
ΠΥΛΑΙΑ
Το ταξίδι των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Αττική, με στάσεις σε Πειραιά, Πέραμα, Βριλήσσια, Παλλήνη και Μενίδι.

Στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» έγιναν οι εκδηλώσεις στα Βριλήσσια, με πρωταγωνιστές τους μαθητές και ένα πλούσιο πρόγραμμα που έστειλε μήνυμα απέναντι στην αδικία, στη φτώχεια και τον πόλεμο, φωνάζοντας ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στην αλληλεγγύη και τον αγώνα στο πλευρό του ΚΚΕ. Οι μαθητές μίλησαν για τις ευρωεκλογές και την ευκαιρία των νέων με την ψήφο τους στο ΚΚΕ να χαλάσουν τα σχέδια ΕΕ και κυβέρνησης. Ετοίμασαν θεατρικό σκετς για το σχολείο που έχουν ανάγκη. Επαιξαν σε κουίζ και παρουσίασαν βίντεο - αφιέρωμα για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη και πώς ο αγώνας συνεχίζεται. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η απαγγελία ποιήματος μαθήτριας για την Παλαιστίνη, ενώ η βραδιά διανθίστηκε με μουσική από μαθητικά συγκροτήματα και το συγκρότημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Στο Πέραμα το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από μαθήτρια Γυμνασίου, μέλος της ΚΝΕ, και έκλεισε με hip hop συναυλία και ροκ τραγούδια από φοιτητές. Παράλληλα, ομάδες μαθητών πήραν μέρος στο basket 3x3, διεκδικώντας χώρους αθλητισμού και πράσινου στον δήμο τους, ενώ άλλοι συμμετείχαν στο game of skate με τις σανίδες και τα ποδήλατά τους.

ΠΑΛΛΗΝΗ
ΠΑΛΛΗΝΗ
Στην Παλλήνη το Φεστιβάλ άνοιξε με ομιλίες μαθητών για όλα όσα τους απασχολούν και κορυφώθηκε με συναυλίες που ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους. Ξεχώρισαν η συναυλία με τον Μάνο Διόλατζη και την Μαριάννα Γκλιάτη και η μαθητική μπάντα «Olethros», ενώ ο χώρος ήταν στολισμένος με κολάζ μαθητών Γυμνασίου για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και με έκθεση μαθητών «ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

Το ετήσιο ραντεβού τους είχαν οι μαθητές στον Πειραιά, στο Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Πασαλιμάνι. Τους μαθητές καλωσόρισε μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Καλλίπολης και ακολούθησε παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου για τη βία κατά των γυναικών. Ξεχωριστό ήταν το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα μαθητών Γυμνασίων για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη και τα καθημερινά «Τέμπη» που ζούμε γύρω μας και ανάλογο μήνυμα αγωνιστικής διεκδίκησης έστειλε η ομιλία μαθητή από την Ιωνίδειο που ακολούθησε. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μηνύματα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, με σημαίες της πολύπαθης χώρας να ανεμίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το οποίο έκλεισε με συναυλίες από το μουσικό συγκρότημα μαθητών του Πειραιά με τραγούδια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς, καθώς και hip hop από τους Tiny Jackal, Ζωγράφο και Lefkay!

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
Την Κυριακή πήρε τη σκυτάλη το Μενίδι, με ομιλίες από μαθήτρια και εκπαιδευτικό, αλλά και με την παρουσίαση ποιήματος που έγραψε μαθητής Γυμνασίου για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944. Ακολούθησε παρουσίαση πρότζεκτ από μαθητές Γυμνασίων με τίτλο «Το τρένο που δεν έφτασε ποτέ», στο οποίο αναδείχθηκαν με αφοπλιστικό τρόπο οι αιτίες του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος των Τεμπών και, τέλος, το κοινό ξεσήκωσε το μαθητικό συγκρότημα Eyecore, παίζοντας παλιές και νέες metal επιτυχίες, αλλά και μουσικά σχήματα του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Αντίστοιχα τα Μαθητικά Φεστιβάλ συνεχίστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, σε Σέρρες, Πυλαία, Κιλκίς και Κατερίνη, με πλούσιο πρόγραμμα, από τη συζήτηση για το «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», έκθεση με ταμπλό για την πολιτική της ΕΕ μέχρι τουρνουά μπάσκετ και σκακιού καθώς και συναυλίες από μαθητικά μουσικά συγκροτήματα.

Στην Πυλαία το Φεστιβάλ ξεκίνησε με ομιλία μαθητή, για όλο το άδικο που βιώνουμε καθημερινά στις ζωές μας, αλλά και συζήτηση με την καθηγήτρια Χρύσα Κοφίνα, σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, όπου αρκετοί μαθητές πήραν τον λόγο. Το Φεστιβάλ έκλεισαν οι συναυλίες που ξεκίνησαν με το συγκρότημα «Πέμπτες Παράλληλες», στην πρώτη του εμφάνιση, και τους «Δευτέρα Παρουσία», μαθητές της περιοχής, που ξεσήκωσαν με τα ραπ τραγούδια τους!

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο Κιλκίς οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις εξελίξεις, το σχολείο και τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Εγινε συναυλία με το τοπικό χιπ χοπ σχήμα «Οι σοφιστές του δρόμου» και στη συνέχεια ακολούθησε έντεχνο πρόγραμμα από τις Βίκυ και Ευσταθία.

Τέλος, στις Σέρρες πλούσια ήταν η συζήτηση στην έκθεση που λειτούργησε στον χώρο του Φεστιβάλ με τίτλο «Τους χαλάμε τα σχέδια, ψηφίζουμε ΚΚΕ! Κάνουμε πάταγο σε όλη την Ευρώπη». Πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από τον Χριστόδουλο Μπριασούλη, μέλος του ΤΣ Σερρών της ΚΝΕ, όπου και αναδείχθηκε ο ρόλος της ΕΕ, ενώ δόθηκε δυναμικό σύνθημα πρώτης κόκκινης ψήφου για τους μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου και η βραδιά έκλεισε με συναυλία από τοπικό μουσικό σχήμα.

Τα επόμενα...

Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι προγραμματισμένα τις επόμενες μέρες ως εξής:

Την Παρασκευή 17 Μάη: Σε Εύοσμο, Κοζάνη και Αλιβέρι.

Το Σάββατο 18 Μάη: Σε Κυψέλη, Παγκράτι, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Υμηττό, Χαλάνδρι, Αγίους Αναργύρους, Λιβαδειά, Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, Συκιές και Βέροια.

Την Κυριακή 19 Μάη: Σε Ταύρο, Ελληνικό, Χαϊδάρι, Γιαννιτσά και Αμαλιάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ