Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
«Πρόληψη» με sms και «ατομική ευθύνη»

Με τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να είναι ανύπαρκτη με ευθύνη της κυβέρνησης, νέα sms φτάνουν στους πολίτες για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων. Αυτό ονομάζει η κυβέρνηση πρόγραμμα για ...«δωρεάν πρόληψη για όλους», στο οποίο ενσωματώνονται όλοι οι «κόφτες» της πολιτικής κόστους - οφέλους και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών.

Χτες, στη λογική της «πρόληψης» με «πακέτα» εξετάσεων για λίγο και για λίγους, ξεκίνησαν τα sms για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σημειώνεται ότι παγκοσμίως πρόκειται για τον δεύτερο πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο, καθώς και την 4η αιτία θανάτου από καρκίνο στον παγκόσμιο γυναικείο πληθυσμό. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση δεν φρόντισε ακόμη κι αυτές οι αποσπασματικές κι ανεπαρκείς δράσεις να συνοδευτούν από την ενίσχυση με προσωπικό των ελάχιστων ΚΥ, αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων.

Ετσι, όσες γυναίκες δικαιούνται τις εξετάσεις θα πρέπει με ατομική τους ευθύνη να ψάξουν και να βρουν πού μπορούν να τις πραγματοποιήσουν, αλλά και σε περίπτωση ανησυχητικών ευρημάτων, η συνέχεια βαραίνει τις ίδιες για να συνεχίσουν το «ψάξιμο», πόσο μάλλον για να ξεκινήσουν θεραπεία. Ενώ και σ' αυτήν την περίπτωση, εφαρμόζοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ, επιβάλλονται αντιεπιστημονικοί «κόφτες» που αποκλείουν μεγάλη μερίδα πληθυσμού και αφήνουν την πρόληψη «στη μέση».

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ετών από 21 έως 65, με ΑΜΚΑ, που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ομως, στην ηλικιακή ομάδα 21 - 29 ετών θα πρέπει να μην έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST ή HPV-DNA TEST κατά τα τρία προηγούμενα ημερολογιακά έτη. Οι δε γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως και 65 έτη θα πρέπει να μην έχουν διενεργήσει εξέταση HPV-DNA TEST κατά τα πέντε προηγούμενα ημερολογιακά έτη και PAP-TEST κατά τα τρία προηγούμενα ημερολογιακά έτη. Ενώ και στις δύο ηλικιακές κατηγορίες, οι γυναίκες θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη διενέργεια κολποσκόπησης και βιοψίας και την επίσκεψη σε γυναικολόγο, τα οποία και ...«συστήνονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ