Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Απεργία διαρκείας στα λεωφορεία σε προάστιο της Μαδρίτης

Από την απεργία στην Μαδρίτη
Από την απεργία στην Μαδρίτη
Συνέχισαν χτες για 16η μέρα την απεργία διαρκείας οι εργαζόμενοι της εταιρείας λεωφορείων «Martin» στο Λεγανιές, ένα από τα μεγαλύτερα προάστια της Μαδρίτης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων εφαρμογή των όρων των ΣΣΕ, ξεπάγωμα μισθών, εφαρμογή των τριετιών και άμεσα μέτρα υγιεινής στους χώρους εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχουν καν τουαλέτες στο αμαξοστάσιο!

Στην εταιρεία «Martin», που είναι θυγατρική του ομίλου «Ruiz», εργολάβου των λεωφορείων νοτίων προαστίων της Μαδρίτης και άλλων περιοχών εντός της πόλης, είναι χαρακτηριστικό της εντατικοποίησης της εργασίας τους, πως λόγω της απαιτούμενης συχνότητας των λεωφορείων που έχει θέσει ως στόχο η εταιρεία, σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο από τις ανάγκες αριθμό λεωφορείων και εργαζομένων, οι οδηγοί αναγκάζονται να χάνουν τα διαλείμματά τους ή και να τελειώνουν αργότερα τη βάρδιά τους.

Παρ' όλες τις απειλές της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι την εκπλήρωση των αιτημάτων τους και βρίσκονται κάθε μέρα στην πύλη του αμαξοστασίου.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας (PCTE) βρίσκεται από την πρώτη μέρα στο πλάι των εργαζομένων. Η Κομματική Οργάνωση της περιοχής στέκεται κάθε πρωί στο πλάι τους, στην πύλη του αμαξοστασίου. Μάλιστα το ΚΚ, σε μια προσπάθεια να στηρίξει και με έναν τρόπο παραπάνω τον αγώνα των εργατών, συνέλεξε χρήματα και ενίσχυσε τους απεργούς και τις οικογένειές τους από το υστέρημα κόσμου που ήθελε να ενισχύσει.

Φινλανδία: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για περιορισμό της απεργίας

Ψηφίστηκε την Τετάρτη το νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία (μόνο μέχρι 24ωρες) για τους εργαζόμενους της Φινλανδίας, μέρος ενός συνολικού αντεργατικού «πακέτου» με περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, διευκόλυνση των απολύσεων, κατάργηση της πληρωμής της πρώτης μέρας αναρρωτικής άδειας, αύξηση της «ευελιξίας» της εργασίας, ΣΣΕ σε τοπικό επίπεδο.

Η «κεντροδεξιά» κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Πέτερι Ορπο πέρασε το νομοσχέδιο με 107 ψήφους υπέρ έναντι 57 ψήφων κατά, ενώ 35 απείχαν. Δύο κόμματα της αντιπολίτευσης - το Κόμμα του Κέντρου και το Κίνημα Τώρα - υπερψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση το νομοσχέδιο.

Τους τελευταίους έξι μήνες οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα όλων των κλάδων στη Φινλανδία έχουν πραγματοποιήσει πολυήμερες γενικές και κλαδικές απεργίες, στάσεις εργασίας και διαμαρτυρίες ενάντια στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις. Είναι ενδεικτική η απεργία για τέσσερις βδομάδες που οργάνωσε Μάρτη - Απρίλη η μεγαλύτερη εργατική ομοσπονδία της Φινλανδίας, η Κεντρική Οργάνωση Φινλανδικών Συνδικάτων (SAK), με 18 συνδικάτα και 7.000 μέλη, σε διάφορες επιχειρήσεις, κυρίως χαλυβουργεία, λιμάνια, μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες, ομίλους ξυλείας κ.ά.

Στο μεταξύ, ο φινλανδικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών «Nokia» προετοιμάζεται για μπαράζ απολύσεων έως και 14.000 παγκοσμίως τα επόμενα τρία χρόνια, στο όνομα της μείωσης του «εργασιακού κόστους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ