Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιέστα για το θεαθήναι για την αντιπυρική περίοδο

Την ώρα που τα δασικά οικοσυστήματα αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, με «πολιορκητικό κριό» το απαράδεκτο και δασοκτόνο νομοσχέδιο που θα αποτελέσει τον καταστροφέα των δασών, αφού εκχωρεί τη διαχείρισή τους στους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους με κρατική επιδότηση και με δημιουργία αγοράς ρύπων, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, παρουσίασαν προεκλογικά με πανηγυρικό τρόπο, χτες, το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Αιγίς». Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στις πολυδιαφημιζόμενες από την κυβέρνηση προμήθειες μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως αναλύονται στο πρόγραμμα «Αιγίς», που αφορά την πολιτική προστασία, στην καλύτερη περίπτωση οι πρώτες παραδόσεις για χρήση από το Πυροσβεστικό Σώμα των υπό προμήθεια οχημάτων, αεροσκαφών κ.λπ. θα είναι σε δύο έτη. Ενώ τίθεται και το ζήτημα κατά πόσο ο σχεδιασμός του εν λόγω προγράμματος καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της πρόληψης και της καταστολής των φυσικών καταστροφών ή ανταποκρίνεται σε ό,τι θέλει η αγορά. Χαρακτηριστικά, η σύμβαση που κυρώθηκε από τη Βουλή για την προμήθεια 7 Canadair DHC-515 αποτελεί περισσότερο δήλωση ενδιαφέροντος προς την παραγωγό εταιρεία, αφού η παραγωγή τους δεν είναι εξασφαλισμένη και εξαρτάται από το μέγεθος της συνολικής ζήτησης. Παράλληλα, από τους άξονες του προγράμματος δεν υπάρχει προκήρυξη θέσεων εργασίας για τα τεράστια κενά της Πυροσβεστικής (4.000) και της Δασικής Υπηρεσίας. Στην τελευταία, οι κενές θέσεις μόνιμου και ειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού είναι κατά μέσο όρο το 70% των αναγκαίων. Λείπουν περίπου 1.500 θέσεις δασολόγων. Σήμερα υπηρετούν 550 περίπου. Λείπουν 10.000 δασεργάτες.

Ο πρωθυπουργός μπροστά στις ευρωεκλογές δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί προεκλογικά, λέγοντας ότι «ο ίδιος ο τίτλος της Πολιτικής Προστασίας αποκτά ένα ουσιαστικό περιεχόμενο αποτυπώνοντας την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, ώστε ο τόπος να συνεχίσει την ανοδική του τροχιά, με την κοινωνία να βηματίζει με σιγουριά ώστε να πλησιάσει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα».

Από κοινού με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια, προετοίμασαν το έδαφος για τυχόν αποτυχία αντιμετώπισης των πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο, κάνοντας λόγο για άνυδρο και θερμό χειμώνα που σε συνδυασμό με τους... ανέμους δυσχεραίνει την κατάσταση και «μας υποχρεώνει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Εχουμε κάνει στο μέτρο του δυνατού ό,τι μπορούσαμε καλύτερο για να μας βρει το καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους. Με περισσότερους πυροσβέστες (σ.σ. όταν τα οργανικά του ΠΣ είναι 4.000), δασοπυροσβέστες».

Οπως είπε στη συνέχεια, «δεν θα ακούσετε ποτέ από εμένα ότι "είμαστε πανέτοιμοι", αντίθετα θα λέμε ότι "κάνουμε το καλύτερο"». Πρόσθεσε ότι «η εμπειρία των περασμένων ετών μας δίνει δύναμη για την αντιπυρική περίοδο», κάνοντας τον ανήξερο για τα εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων που κάηκαν το 2021 και το 2023, τους νεκρούς, την καταστροφή των λαϊκών περιουσιών, την ολική δασική καταστροφή της Β. Εύβοιας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ