Την ερχόμενη Κυριακή οι συναντήσεις σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη
Η συνάντηση ξεκίνησε με συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου τα ίδια τα παιδιά παρουσίασαν σύντομες ομιλίες γύρω από τις θεματικές «Γνώση - σχολείο - επιστήμη» και «Περιβάλλον». Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κέντρισαν οι ομιλίες που είχαν προετοιμάσει οι φίλοι του περιοδικού από διάφορες γειτονιές...
Στις ομιλίες για το σχολείο και τη γνώση ξεχώρισε η παρέμβαση παιδιών από τη Νέα Ιωνία με θέμα «Το σχολείο που μ' αρέσει». Παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν συγκεντρώνοντας απαντήσεις από περίπου 100 συμμαθητές τους από δημοτικά σχολεία της περιοχής. Παιδιά από τις δυτικές συνοικίες μέσα από την ιστορία μεγάλων εφευρέσεων (π.χ. τηλεόραση, τυπογραφία, βιβλίο κ.ά.) ανέδειξαν τη σημασία της γνώσης στην πρόοδο και τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.
Οσον αφορά το ζήτημα του περιβάλλοντος αξίζει να αναφερθούμε στην παρουσίαση της ομάδας παιδιών από τον δήμο της Αθήνας, όπου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και την ανάδειξη αποτελεσμάτων έρευνας μίλησαν για τη «γρήγορη μόδα» και τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν, αλλά και στην ομάδα από το Περιστέρι που αναφέρθηκε στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης». Η ιστορία του πάρκου κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών, καθώς ελάχιστα γνώριζαν ότι κάποτε ήταν κήπος του βασιλιά, ενός μόνο ανθρώπου, όπως εμφατικά υπογράμμισαν. Επίσης, προχώρησαν σε επιτόπια έρευνα αναδεικνύοντας τις σημερινές συνθήκες εγκατάλειψης του πάρκου, ενώ μετά από συνέντευξη με τον Γραμματέα της ΚΝΕ, μετέφεραν τους λόγους που η ΚΝΕ το επιλέγει για να φιλοξενεί το Φεστιβάλ της. Η ομάδα παιδιών από τις ανατολικές συνοικίες, με «βοηθό» τη Δασοπυροσβεστική της Καισαριανής, αναφέρθηκε στο ζήτημα των «φυσικών καταστροφών».
Από τη συνάντηση δεν θα μπορούσε να λείψει και η μεγάλη γιορτή που τα παιδιά συναντιούνται κάθε Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σε ένα τρισδιάστατο «50» φιλοτέχνησαν τα δικά τους σχέδια εμπνευσμένα από το λογότυπο της ΚΝΕ για το 50ό Φεστιβάλ ανακαλύπτοντας πολλές πτυχές της ιστορίας και του χαρακτήρα του Φεστιβάλ.
Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βιομηχανικού Φωταερίου, ενώ δεν έλειψε και το ελεύθερο παιχνίδι! Η συνάντηση «έκλεισε» με μια μεγάλη γιορτή, όπου οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» τραγούδησαν με τον Αντώνη και τον Μητσοφού από τους «Κοινούς Θνητούς».
Στη Θεσσαλονίκη το ραντεβού έχει δοθεί στις 10 το πρωί στον Πύργο Παιδαγωγικού ΑΠΘ, ενώ η παγκρήτια συνάντηση των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ηράκλειο.