Δεκάδες σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο λαμβάνουν αποφάσεις συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη, ακυρώνοντας στην πράξη τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ / Νέα Αριστερά καταψήφισαν την πρόταση για απεργία στις 17 Απρίλη, καλώντας ουσιαστικά σε απεργοσπασία, οπότε ο λόγος έχει περάσει στα σωματεία, στους συλλόγους, στους εργαζόμενους, που αποφασίζουν «από τα κάτω» τη συμμετοχή τους στην απεργία.
Εξάλλου, η απεργιακή κινητοποίηση βρίσκει σε αγωνιστικό αναβρασμό μια σειρά κλάδους και στο Δημόσιο. Στην Υγεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι δίνουν αυτήν την περίοδο τη μάχη ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο κυβερνητικό μέτρο για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αντιμετώπιση των ασθενών με βάση το ...πορτοφόλι τους, συνεχίζουν να διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση, υπερασπίζονται το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν Υγεία. Στο φόντο αυτό, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών αλλά και η ΕΙΝΑΠ, η μεγαλύτερη Ενωση Γιατρών (Αθήνας - Πειραιά).
Στην Εκπαίδευση βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, με την απεργία - αποχή από τη διαδικασία της ατομικής «αξιολόγησης» να συνεχίζεται, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει αυτόν τον αγώνα. Μάλιστα στις συνελεύσεις Συλλόγων Εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πήραν μέρος περισσότεροι από 10.000 δάσκαλοι, ενώ ήδη είναι δεκάδες οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία.
Συγκεκριμένα, απεργία έχουν αποφασίσει μέχρι στιγμής:
Οι Ομοσπονδίες: Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας.
Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ: Α' Αθήνας, «Ρ. Ιμβριώτη», Ηλιούπολης, «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων, Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Ελευσίνας, Νίκαιας, «Ν. Πλουμπίδης», Παλαιού Φαλήρου, «Θουκυδίδης», Σαλαμίνας, Καβάλας, Βέροιας, Γρεβενών, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Φωκίδας, Κορινθίας, Σικυώνας - Ξυλοκάστρου, Λακεδαίμονος Σπάρτης, Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Νάξου - Αμοργού, Σύρου - Τήνου - Μυκόνου, Κω - Νισύρου, Χανίων.
Οι ΕΛΜΕ: Ε' Ανατολικής Αττικής, Νότιας Αθήνας, Βόρειων Δωδεκανήσων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου, Ηλείας.
Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών: Αθήνας - Πειραιά, Ηρακλείου, Πέλλας, Λέρου, Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ηπείρου.
Τα Σωματεία Νοσοκομείων: «Αττικόν», «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός», Λιβαδειάς, Πρέβεζας.
Τα Σωματεία στην Τοπική Διοίκηση: ΟΤΑ Αττικής, Δήμου Ηλιούπολης.
Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ.
Τέλος, τα Νομαρχιακά Τμήματα Λήμνου, Ηλείας, Λακωνίας, Σάμου, Χίου και Πρέβεζας της ΑΔΕΔΥ ζητούν με σχετικές αποφάσεις τους από την ΑΔΕΔΥ την προκήρυξη απεργίας.
«Με τα ψέματα και τις συκοφαντίες που διακινούν οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΑΔΕΔΥ νομίζουν ότι θα "ξεπλυθούν"», υπογραμμίζει η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» στην ΑΔΕΔΥ (ΔΑΣ) σε ανακοίνωσή της σχετικά με την άθλια αντιαπεργιακή τους στάση.
Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία της ΔΑΚΕ διαδίδει ότι «δήθεν "το ΠΑΜΕ έχει έρθει σε συμφωνία με τον Παναγόπουλο και τη ΓΣΕΕ ώστε να ανταλλάξουν στήριξη στις απεργίες στις 28 Φεβρουαρίου και στις 17 Απριλίου"!». Μάλιστα σε αυτό το τερατώδες ψέμα συναντιέται και με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ / Νέας Αριστεράς, η οποία το «απογειώνει» αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι «οι δυνάμεις της ΔΑΣ "δεν έθεσαν την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου προς ψήφιση στη ΓΣΕΕ, για να μη φέρουν σε δύσκολη θέση τον Παναγόπουλο, και ταυτόχρονα δεν ψήφισαν την απεργία στις 17 Απριλίου"».
Η ΔΑΣ τονίζει πως οι εργαζόμενοι «δεν τσιμπάνε με αυτές τις συκοφαντίες» και «ξέρουν πολύ καλά ποιες δυνάμεις βρίσκονται καθημερινά στον δρόμο, ποιες δυνάμεις βρίσκονται στο πλάι τους και παλεύουν από κοινού σε κάθε χώρο δουλειάς» για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, «ξέρουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει απεργιακή κινητοποίηση που δεν ψήφισαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ σε ΓΣΕΕ και αλλού, και ότι πάντα παλεύουν να αποτελέσουν αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος».
Ακόμα, παραθέτει την τοποθέτηση της ΔΑΣ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ στις 27 Γενάρη, στην οποία καλούνται τα σωματεία να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για να προχωρήσουν σε πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, ενώ γίνεται καθαρό ότι η ΔΑΣ δεν αρνείται «καμία αγωνιστική κλιμάκωση, όπως προτείνει η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις 17 Απρίλη. Μέχρι τότε όμως τι θα κάνουμε; Αν περιμένουμε μέχρι τότε δίνουμε χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση να περάσει ένα σωρό αντιδραστικά νομοσχέδια. Το ζήτημα είναι πόσοι θα μπουν στην μάχη τώρα».
«Αλλά τι άλλο να περιμένει κανείς από αυτές τις δυνάμεις, που μαζί με την ΠΑΣΚΕ στις 28 Φλεβάρη έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην ψηφιστεί η απόφαση για απεργία μέχρι και την τελευταία στιγμή, και έρχονται κατόπιν εορτής να "'κομπάζουν" για την επιτυχία της! Τι να περιμένει κανείς που αυτές οι δυνάμεις καταψήφισαν την απεργία για τις 17 Απρίλη», σχολιάζει η ΔΑΣ και καλεί όλα τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και οργάνωσης της απεργιακής μάχης.