Σάββατο 23 Μάρτη 2024 - Κυριακή 24 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τον σταθμό του μετρό στα Εξάρχεια

Να παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου

Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, σχετικά με την Αναφορά για τη «χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ επέκταση του μετρό στην Αθήνα και τον σταθμό στα Εξάρχεια» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η Αναφορά παρέμεινε ανοιχτή για περαιτέρω διερεύνηση και παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ανέφερε τα εξής στην ομιλία του:

«Συζητάμε ένα σοβαρό ζήτημα. Η επέκταση του μετρό στην Αθήνα με τη γραμμή 4 αποτελεί ένα έργο αναγκαίο για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των λαϊκών μαζών της πόλης, των εκατοντάδων χιλιάδων που ζουν και εργάζονται σε αυτήν.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός της αναδόχου εταιρείας "Αττικό Μετρό ΑΕ", με ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και υπογράφηκαν η συγκεκριμένη σύμβαση και η περιβαλλοντική μελέτη, γίνεται με βάση το κριτήριο του κόστους - οφέλους και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ποιότητα ζωής κατοίκων και εργαζομένων στα Εξάρχεια και σε άλλες περιοχές της Αθήνας που γίνονται ανάλογες εργασίες κατασκευής σταθμών.

Το αποτέλεσμα είναι στην πλατεία των Εξαρχείων να προβλέπεται ότι θα εξαφανιστούν πλήρως το πράσινο και η υψηλή βλάστηση, θα καταληφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφάνειάς της από συστήματα εξαερισμού, ασανσέρ, σκάλες εισόδου - εξόδου κ.λπ. Θα κυριαρχήσει το τσιμέντο δηλαδή, σε μια περιοχή όπου ήδη υπάρχει μεγάλη έλλειψη ελεύθερων χώρων και πάρκων.

Δεν πρόκειται για ένα αντικειμενικό, τεχνικό πρόβλημα, θέλουμε να επισημάνουμε. Υπάρχουν παραδείγματα από κατασκευή σταθμών σε άλλες περιοχές που αυτά ξεπεράστηκαν, λόγω της προτεραιότητας που είχαν αυτές οι περιοχές για το τουριστικό κεφάλαιο.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός αυτός συνοδεύεται και από την έντονη αστυνομική καταστολή απέναντι στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων της γειτονιάς των Εξαρχείων.

Απαιτούμε να παρθούν έστω και τώρα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, να σταματήσουν οι επιχειρήσεις τρομοκρατίας και καταστολής της αστυνομίας στην περιοχή.

Η Αναφορά πρέπει να μείνει ανοιχτή για διερεύνηση. Εκτός από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου που αναφέρθηκαν, η Αναφορά πρέπει να διαβιβαστεί και στο αρμόδιο ελληνικό υπουργείο και στον δήμο της Αθήνας που πρέπει να απαντήσουν με συγκεκριμένη γνώμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ