Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Νέες απεργίες σε Γερμανία και Γαλλία

ΓΑΛΛΙΑ - Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο
ΓΑΛΛΙΑ - Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο
Με κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία, οι εργαζόμενοι του βιομηχανικού ομίλου «Bosch» αντιδρούν στις χιλιάδες απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία ότι θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα.

Ο τομέας «Bosch Mobility Solutions» έχει ήδη περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία 4 χρόνια, σύμφωνα με τα σχέδια της διοίκησης θα ακολουθήσουν άλλες 3.000 μόνο σε αυτόν τον τομέα, ενώ επιπλέον 2.500 θέσεις εργασίας πρόκειται να περικοπούν σε άλλους τομείς.

Ολα αυτά ενώ η «Bosch» αύξησε τα κέρδη της σε 4,6 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με δικά της στοιχεία, από τον τρέχοντα ισολογισμό της. Οπως υποστηρίζει η εργοδοσία, όμως, ο μετασχηματισμός στην αυτοκινητοβιομηχανία κοστίζει επίσης πολλά χρήματα και πρέπει να αναζητηθούν νέα πεδία κερδοφορίας.

Το συνδικάτο εργαζομένων, «IG Metall», επέκρινε τα σχέδια, ιδίως επειδή ο όμιλος σκοπεύει ταυτόχρονα να επενδύσει στο εξωτερικό. Το συνδικάτο και το επιχειρησιακό συμβούλιο προειδοποιούν για μακροπρόθεσμη αποδυνάμωση των εγκαταστάσεων στη Γερμανία και καλούν τη διοίκηση να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων «με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για το μέλλον», στην πεπατημένη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Την ίδια στιγμή όμως φουντώνουν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, που πίεσαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της «IG Metall» και το «Γενικό Συμβούλιο Εργασίας» της «Bosch» ώστε από κοινού να καλέσουν σε μέρα πανεθνικής δράσης, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις σε περισσότερα από 20 εργοστάσια της «Bosch», με πάνω από 25.000 εργαζόμενους να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες ενάντια στα σχέδια της διοίκησης για απολύσεις στο όνομα της «μείωσης του εργασιακού κόστους».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Οι απεργοί της «Bosch» παραφράζουν το σλόγκαν της εταιρείας, από «Like a Bosch» σε «Like a greedy capitalist» («Σαν ένας άπληστος καπιταλιστής»)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Οι απεργοί της «Bosch» παραφράζουν το σλόγκαν της εταιρείας, από «Like a Bosch» σε «Like a greedy capitalist» («Σαν ένας άπληστος καπιταλιστής»)
Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε από τις 5 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της «Bosch» στο Schillerhohe του Gerlingen, κοντά στη Στουτγκάρδη, όπου συμμετείχαν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι.

Γαλλία: Απήργησαν για μισθούς και ποιοτικές υπηρεσίες στο Δημόσιο

Σε απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχώρησαν και οι εργαζόμενοι του Δημοσίου στη Γαλλία, ζητώντας αξιοπρεπείς μισθούς και αυξήσεις ικανές να αντισταθμίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, που εξανεμίζει τα μεροκάματα πριν τα μισά του μήνα... Στο Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις, απεργοί και διαδηλωτές από δημόσια νοσοκομεία, την Εκπαίδευση και μια σειρά άλλους τομείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα πραγματοποίησαν πορεία με συνθήματα για ικανοποιητικές αμοιβές, αλλά και για υπηρεσίες προς όφελος του λαού.

«Ο,τι αποτελεί δημόσια υπηρεσία πάει από το κακό στο χειρότερο. Στο νοσοκομείο, για παράδειγμα. Τώρα, ακόμα περισσότερο, και η Εκπαίδευση. Οι υπηρεσίες εμπορευματοποιούνται διαρκώς. Ο,τι είναι δημόσια υπηρεσία διαλύεται», δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ο Μπερτράν, φροντιστής σε δημόσιες πισίνες στην περιοχή Καέν Λα Μερ (Νορμανδία), ο οποίος βγήκε κι αυτός στον δρόμο.

Από τη μεριά τους οι εκπαιδευτικοί, διαδηλώνοντας μαζικά σε πόλεις όπως το Μονπελιέ, στα νότια, καταδίκασαν αποφασιστικά και τις νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν στην Εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων κατήγγειλαν ότι τα σχέδια που παρουσίασε το υπουργείο για γκρουπάρισμα των μαθητών σε «ομάδες με βάση το επίπεδό τους» θα επιταχύνουν την κατηγοριοποίηση των παιδιών, μεγαλώνοντας τους ταξικούς φραγμούς, χωρίς να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις που διαμορφώνουν ανισοτιμία στη μόρφωση.

Διάφορες απεργιακές μάχες

Σε απεργιακό αναβρασμό, για δουλειά με δικαιώματα, βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους και επιχειρήσεις της Γαλλίας. Οι εργαζόμενοι του ομίλου «Yara» (τον οποίο διαχειρίζεται πλέον ο νορβηγικός όμιλος «Tara») πραγματοποίησαν νέα απεργία κατά του «σχεδίου μετασχηματισμού» που ανακοίνωσε η εργοδοσία για τη μονάδα παραγωγής χημικών λιπασμάτων στο Montoir-de-Bretagne. Το σχέδιο συνεπάγεται πάνω από 130 απολύσεις, ενώ μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων ουσιαστικά θα αχρηστευτεί.

Η διοίκηση ισχυρίζεται ότι το σχέδιο επιβάλλεται από την «ανάγκη συμμόρφωσης σε νέους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος», αλλά οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ζητούμενο είναι η στροφή κεφαλαίων σε πιο κερδοφόρες δράσεις και επιμένουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές, για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας, η τεχνογνωσία και οι εγκαταστάσεις που μπορούν να συμβάλουν σε έναν σημαντικό τομέα της βιομηχανικής παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ