Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής
Eurokinissi |
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.
Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς), 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών» (οι 10 των «Σπαρτιατών» και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης). Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε κατά λάθος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Κασιμάτη και δεν καταγράφηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα η αρνητική της ψήφος.
Με πανηγυρισμούς για την ψήφιση του νομοσχεδίου εμφανίστηκε στο κυριακάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έγκριτα ξένα ΑΕΙ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα και πολλοί καθηγητές της διασποράς επιθυμούν να έρθουν είτε μέσω των ξένων ιδρυμάτων είτε για να συνεργαστούν με τα δημόσια πανεπιστήμια». Να σημειωθεί ωστόσο ότι η υλοποίηση του νομοσχεδίου στο κομμάτι του που αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς είναι βέβαιο ότι θα γίνουν προσφυγές για την αντισυνταγματικότητά του.
Ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, από την πλευρά του, ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ότι η λειτουργία των ξένων παραρτημάτων «προβλέπεται από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026» και ότι υπάρχει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων», αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει ιδρύματα. Κατά τ' άλλα πρόσθεσε ότι «ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο περιλαμβάνεται στις προτεραιότητές μας» και θα αποτελέσει μια από τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, προσθέτοντας όμως ότι είναι πρώιμο να δώσει χρονοδιαγράμματα.
Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει ήδη καταδικαστεί και καταψηφιστεί από τον λαό, στους δρόμους του αγώνα, επισήμανε η Αφροδίτη Κτενά, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, κατά τη δευτερολογία της στην Ολομέλεια, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.
Συμπλήρωσε ότι οι δεκάδες χιλιάδες λαού καταδίκασαν το νομοσχέδιο που παραδίδει το πανεπιστήμιο στα νύχια των εμπόρων της γνώσης και η κυβέρνηση, παρά και την προσχεδιασμένη απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, δεν κατάφερε να κάμψει τους φοιτητές, οι οποίοι εδώ και δύο μήνες με τον αγώνα τους, την ανάγκασαν σε ελιγμούς, σε υποχωρήσεις, σε αλλαγή των επιχειρημάτων, ενώ της χάλασαν ακόμα και τη σούπα της συναίνεσης.
Επισήμανε την αντιφατικότητα των κυβερνητικών βουλευτών, που άλλοι μιλούσαν για εξαιρετικά πανεπιστήμια αναφερόμενοι στα δημόσια ΑΕΙ και άλλοι για άντρα ανομίας και χαμηλής αισθητικής, άλλοι ότι δεν θα είναι ανταγωνιστικά τα ιδιωτικά και τα δημόσια, την ώρα που το υπ. Παιδείας δηλώνει επίσημα πως «ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά θα ωφελήσει τα δημόσια». «Πιέζεστε γιατί νομοθετείτε το άδικο», επισήμανε χαρακτηριστικά η Αφρ. Κτενά απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «στη νέα γενιά είσαστε μειοψηφία».
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει εμμονή με την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, θεωρώντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προνόμιο και μεγάλη ευκαιρία για τους λίγους που μπορούν να την ακολουθήσουν.
Σημειώνοντας ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν δίδακτρα, τα οποία αυξάνονται συνεχώς και φέρνουν φοιτητικά δάνεια που υποδουλώνουν και δεν απελευθερώνουν, υπογράμμισε πως διαμορφώνεται μια αγορά με πτυχία πολλών ταχυτήτων, όπου ο καθένας θα ψωνίζει ανάλογα με την τσέπη του. Αυτή είναι και η επίσημη πολιτική της ΕΕ, συνέχισε, επικαλούμενη πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που λέει ότι «η Εκπαίδευση είναι δικαίωμα, αλλά είναι ακριβή για το κράτος. Αυτό ακριβώς κάνετε, μεταφέρετε τη δαπάνη της Εκπαίδευσης από το κράτος στην τσέπη του κόσμου και δημιουργείτε επενδυτικές ευκαιρίες στην Εκπαίδευση», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει ν' αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για να μην πετύχει αυτός ο στόχος. Θα συνεχίσει ν' αγωνίζεται μαζί με τον λαό μας για δωρεάν δημόσια Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου για όλες και όλους, για ελεύθερο πανεπιστήμιο, που σημαίνει σταθερή κρατική χρηματοδότηση, μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι υποδουλωμένο στα συμφέροντα των χρηματοδοτών.
Η Αφρ. Κτενά αναφέρθηκε και στις τροπολογίες της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών», εκτιμώντας ότι η τροπολογία για τους πυροσβέστες είναι κατάπτυστη, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να τους κρατά σε ομηρία και να μπλοκάρει τον δρόμο της μονιμοποίησης.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στο βήμα της Ολομέλειας είχε ανέβει από την πλευρά του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Νίκος Αμπατιέλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ στριμωγμένη από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τον μεγαλειώδη αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Πρόσθεσε δε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: «Οσο μιλάτε και το υπερασπίζεστε, τόσο δυναμώνουν οι φοιτητικοί αγώνες, με αποφάσεις από 195 συλλόγους. Οσο το υπερασπίζεστε, τόσο "πέφτει" στις δικές σας δημοσκοπήσεις το ποσοστό συμφωνίας με το νομοσχέδιο». Σημείωσε ότι η κυβερνητική προπαγάνδα δεν έπεισε κανέναν που πέρασε από το πανεπιστήμιο, που ξέρει τους κόπους και τις θυσίες του ίδιου και της οικογένειάς του για να σπουδάσει και να βρει δουλειά με δικαιώματα.
Ο Ν. Αμπατιέλος, απευθυνόμενος προς τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που έχουν χτίσει βήμα βήμα το «Πανεπιστήμιο ΑΕ», υπογράμμισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Παιδεία. Επισήμανε μάλιστα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αγώνα των φοιτητών, τις αποφάσεις μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, τον πανελλαδικό συντονισμό της δράσης τους και την κοινή τους πορεία με το εργατικό κίνημα. «Κανένας αγώνας δεν τελειώνει σήμερα», διαμήνυσε, τονίζοντας πως η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» εδώ και τρία χρόνια στα πανεπιστήμια θα επαναληφθεί και στις ερχόμενες φοιτητικές εκλογές, απομονώνοντας τις δυνάμεις της ΔΑΠ και των άλλων παρατάξεων.