Κυριακή 28 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Γράμμα στον κομμουνάρο Σημίτη

Μ. ΞΥΛΑΚΗΣ. Γράμμα στον κομμουνάρο Σημίτη: Τώρα που θα φύγετε μαζί με τους συντρόφους σας Καραμανλή και Κωνσταντόπουλο στο πλευρό του Σιράκ, του Μπλερ, του Σρέντερ και των άλλων, πάρτε μαζί σας και τη σημαία της επανάστασης στην έφοδό σας στη Βαστίλλη.

Liberte, egalite, fraternite. Και ο ευγενής σας αγώνας, να είστε σίγουρος, από εμάς που περιμένουμε να μας σώσετε, θα αποτρέψει την παλινόθρωση των Βουρβώνων το 1815, και έτσι θα βάλετε τα θεμέλια για τη νικηφόρα έκβαση της επανάστασης του 1848. Χαρμόσυνη καμπάνα και όχι ματοβαμμένο οδόφραγμα στο παρισινό λιθόστρωτο η κομμούνα του 1870.

Ξυπνήστε κ. Σημίτη, έναν εφιάλτη σας περιγράφω.

Εσείς ξέρετε πόσο συμβάλλατε, να ακυρωθούν στην πράξη, οι αρχές που διατυπώθηκαν (αυτό δεν είναι υποχρεωτική γνώση) στις 26 Αυγούστου του 1789 -από τη συντακτική συνέλευση, της μεγάλης αστικής επανάστασης- στη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη». Η προσωπική ελευθερία, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της σκέψης, η αντίσταση στη βία.

Ο μόνος άθλος που μένει στον Λεπέν, είναι η επαναφορά των δύο μοναρχικών νόμων που κατήργησε η αστική δημοκρατία. Χωρικοί και εργάτες θα είναι με την ευγενή αγγαρεία επιφορτισμένοι τα βράδια με ένα καλάμι στο χέρι, να διώχνουν τα βατράχια από τις λιμνούλες και τα ρυάκια, γύρω από τους πύργους και τα μέγαρα των αφεντικών, ώστε αυτά να κοιμούνται ήσυχα. Το Jus prima noctis, όπου, την πρώτη νύχτα του γάμου ενός ζευγαριού, το αφεντικό θα έχει το δικαίωμα να εξουσιάζει σεξουαλικά το γαμπρό.

Και εις ανώτερα!

Ατόπημα και κατάντια

Δημήτρης Μητρόπουλος, Βόλος. Βλέποντας την εκπομπή της ΝΕΤ «Ετσι έχουν τα πράγματα», την Κυριακή 21-4, όταν ο νεαρός παρουσιαστής συνεντευξιαζόταν την κ. Λουλέ και στο βάθος της οθόνης πέρασε το μήνυμα: «Οταν οι λαοί ξυπνούν οι τύραννοι πεθαίνουν» κι από κάτω η υπογραφή: Αλέκος Παναγούλης, δεν άντεξα το ατόπημα της εκπομπής και τους τηλεφώνησα διαμαρτυρόμενος. Και αυτό, γιατί η ρήση, ως γνωστόν, είναι παλιά, την είχα ακούσει και από το θείο μου Σταύρο Γρηγορόπουλο, που την έλεγε όταν βγήκε από τη φυλακή και εξορία τη δεκαετία του '50.

Ο αντιδικτατορικός αγωνιστής και θύμα του ύποπτου αυτοκινητικού ατυχήματος, Αλέκος Παναγούλης, που είχα την τύχη να γνωρίσω και συμφάγω στη Γένοβα, έχει τη δική του προσφορά και καταξίωση στον αντιδικτατορικό αγώνα και δεν τιμούν τη μνήμη του οι ξένες ρήσεις.

Οσο δε για την επιλογή και παρουσίαση της κ. Λουλέ ανήμερα της μαύρης επετείου, που ούτε λίγο ούτε πολύ την παρουσίασαν ως εκφραστή και ενσάρκωση του αντιδικτατορικού αγώνα, αποτελεί κατάντια της ΝΕΤ. Κι αυτό γιατί η κ. Λουλέ, στο βαθμό που κυνηγήθηκε και ταλαιπωρήθηκε από την επτάχρονη δικτατορία, το οφείλει στον πατέρα της, όπως και η ίδια δήλωνε στην εκπομπή. Η κυρία αυτή νόμιμα διατηρεί το επώνυμο του πατέρα της, πολιτικά όμως, δεν έχει καμία σχέση με τον τιμημένο κομμουνιστή αγωνιστή μπάρμπα - Κώστα Λουλέ. Η λαθροχειρία αυτή της εκπομπής, αποτελεί κατάπτωση στο δρόμο που την οδηγούν τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ο νεοφώτιστος δημοσιογράφος. Την κύρια πάντως ευθύνη την έχει η ΝΕΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ