Η φωτογραφία που αναρτήθηκε, προκαλώντας την «οργή» του υπουργού Υγείας |
Τελευταίο επεισόδιο όσα ανέδειξε ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη ανάρτησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία με ασθενή να είναι ξαπλωμένος στις καρέκλες της αίθουσας αναμονής μετά από ενδοσκόπηση. «Συγγνώμη» για την ταλαιπωρία ζήτησε ο ίδιος και έδειξε τους υπεύθυνους, γράφοντας στην ανάρτησή του: «Ζητούμε συγγνώμη από τους ασθενείς μας για τη διαθέσιμη "αίθουσα ανάνηψης". Λυπούμαστε που όλα μας τα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα, για καλύτερες συνθήκες, απέβησαν άκαρπα».
Ο συγκεκριμένος ασθενής δεν συνήλθε πλήρως από τη μέθη που του χορηγήθηκε για την ενδοσκόπηση και έπρεπε κάπου να κοιμηθεί. Ετσι, καθώς δεν υπάρχει αίθουσα ανάνηψης στο ενδοσκοπικό εργαστήριο, κοιμήθηκε στις πλαστικές καρέκλες στην αίθουσα αναμονής, γέρνοντας το κεφάλι του στα πόδια της συνοδού του.
Επρόκειτο μάλιστα για εξωτερικό ασθενή, που είχε προσέλθει, όπως και πολλοί άλλοι, για μια εξέταση στο ενδοσκοπικό εργαστήριο. Συνήθως μετά την εξέταση, οι συγκεκριμένοι ασθενείς πρέπει να παραμένουν για τουλάχιστον 1-2 ώρες προκειμένου να τους παρακολουθούν οι γιατροί.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, προϋπόθεση λειτουργίας για κάθε ενδοσκοπικό εργαστήριο είναι να διαθέτει αίθουσα ανάνηψης, επομένως στο Θεαγένειο Νοσοκομείο, όπου λειτουργούν τρεις αίθουσες ενδοσκοπήσεων, θα έπρεπε να υπάρχει αίθουσα ανάνηψης με 6 κρεβάτια. Ομως δεν διαθέτει ούτε κρεβάτια ούτε αίθουσα ανάνηψης για αυτούς τους ασθενείς, οπότε οι 20-25 ασθενείς που εξετάζονται καθημερινά εκεί, αντί για κρεβάτι στην ανάνηψη οδηγούνται σε ...πλαστικές καρέκλες στην αίθουσα αναμονής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και χρόνια, γιατροί και νοσηλευτές ζητούν να μεταφερθεί η κλινική και το ενδοσκοπικό εργαστήριο στον 9ο όροφο, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους. Αντί αυτού, συνεχίζουν να λειτουργούν στον 4ο όροφο του νοσοκομείου, αλλά ως «λύση» τους διατέθηκε ένας χώρος στον 9ο, συγκεκριμένα η αίθουσα αναμονής, που αντικειμενικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λειτουργήσει ως αίθουσα ανάνηψης, που απαιτεί τη διαρκή παρακολούθηση των ασθενών, εκτός κι αν οι γιατροί αναπτύξουν δυνατότητες ...τηλεμεταφοράς.
Και πώς απάντησε ο υπουργός Υγείας; Σε δική του ανάρτηση έγραψε: «Για το περιστατικό αυτό διέταξα επείγουσα ΕΔΕ, καθώς υπήρξαν πολλά διαθέσιμα κρεβάτια εκείνη τη στιγμή. Δεν θα παίξει κανένας πολιτικά παιχνίδια κατά του ΕΣΥ, ταλαιπωρώντας τους ασθενείς. Πρόκειται περί ντροπής. Ο υπεύθυνος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά».
Τα «παιχνίδια» που παίζει όμως η κυβέρνηση αναδεικνύονται από τα ίδια τα ερωτήματα που θέτουν οι γιατροί του νοσοκομείου: Τι εννοεί όταν λέει ότι «υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια»; Τα κρεβάτια στις κλινικές διατίθενται για τους ασθενείς που νοσηλεύονται, έχοντας προηγούμενα κριθεί αναγκαία η εισαγωγή τους.
Την άσχημη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλει και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης. Οπως αναφέρει, «οι συνεχείς περικοπές των κονδυλίων για την Υγεία και η υποστελέχωση των Νοσοκομείων με ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό με την ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μας φέρνουν καθημερινά αντιμέτωπους με παρόμοιες εικόνες στους χώρους Υγείας ανά την Ελλάδα.
Οι ασθενείς και ιδιαίτερα οι ογκολογικοί ασθενείς ζητούν ποιοτική και αξιοπρεπή νοσηλεία σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα νοσηλείας και θεραπείας, χωρίς εκπτώσεις και δικαιολογίες που μας κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις αντιμετώπισης των ζητημάτων της Υγείας στην ΕΕ.
Ο Σύλλογός μας με συνεχείς οχλήσεις προς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας θέτει τα ζητήματα αυτά καθώς και την έναρξη της διαδικασίας ανέγερσης του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο στρατόπεδο Καρατάσιου στη Θεσσαλονίκη, χωρίς δυστυχώς να λαμβάνει απαντήσεις στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τους ογκολογικούς ασθενείς».