Η κοινή ελληνοτουρκική αποστολή στη Μέση Ανατολή ολοκληρώθηκε χτες, προσφέροντας... πέντε λεπτά δημοσιότητας στους Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ
Ολοκληρώθηκε χτες η παράσταση δημοσίων σχέσεων που έδωσαν από κοινού οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα. Οι Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ, με την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης, συναντήθηκαν με τον Γ. Αραφάτ, χωρίς να έχουν να του προτείνουν το παραμικρό για να διευκολύνουν τη θέση του. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τους σφαγείς του παλαιστινιακού λαού και συμφώνησαν μαζί τους για την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους κ.κ. Τζεμ και Παπανδρέου χαιρέτισε την πρωτοβουλία τους, καθώς, όπως είπε, αντιπροσωπεύουν δυο χώρες με ιστορικούς πολιτισμούς στην περιοχή, οι οποίες αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια σοβαρά προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις.
«Ανεξαρτήτως οτιδήποτε άλλου και μόνο το γεγονός ότι σας έχουμε εδώ μαζί είναι ένα μήνυμα ειρήνης», είπε απευθυνόμενος προς τους δυο ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, για να προσθέσει ότι «σας υποδεχόμαστε εδώ σαν φίλους και σαν αγγελιοφόρους μεγάλης ελπίδας και κατανόησης». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι η κοινή αυτή πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι υπάρχει ελπίδα και ότι λύσεις βρίσκονται, αρκεί να μην εγκαταλείπουν την ελπίδα οι άνθρωποι.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού συμφώνησε ότι η κοινή επίσκεψη που πραγματοποιούν με τον κ. Παπανδρέου, έχει και μια συμβολική σημασία, υπογράμμισε ότι υπάρχουν αρκετά δύσκολα προβλήματα προς επίλυση.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν μαζί με τον κ. Παπανδρέου με τους κ.κ. Αραφάτ και Σαρόν για να υπογραμμίσει αμέσως μετά ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τρομοκρατία» και ότι «με κανένα τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο δε νομιμοποιούνται οι τρομοκρατικές πράξεις».
Ο Ι. Τζεμ επανέλαβε την ιδέα σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα δώσει το έναυσμα για την επανέναρξη του διαλόγου, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα μιας διεθνούς αποστολής ειρήνης - παρατηρητών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχεια και στα δυο καίριας σημασίας προβλήματα, την κατάσταση στο ναό της Γέννησης και στο αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα.
Ο κ. Τζεμ είπε ότι στα δυο αυτά θέματα -και κυρίως σε ό,τι αφορά το ναό της Γέννησης- υπήρξε μια μικρή συμβολή από την πλευρά των δυο χωρών, ώστε να υπάρξει διέξοδος, ενώ ανέφερε ακόμη ότι μέλη της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με συναδέλφους τους του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι θα συμβάλλουμε για να υπάρξει περισσότερη πρόοδος τις επόμενες ημέρες».
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε στην παρέμβασή του ότι οι δυο αντιπροσωπείες βρίσκονται εδώ ως μία, για να τονίσει τον ιδιαίτερο συμβολισμό που εμπεριέχει το γεγονός αυτό.
Ο Ελληνας υπουργός απευθυνόμενος προς τον κ. Πέρες, είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό εμπνευστεί από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και από τις προσπάθειες που έχει καταβάλει στο παρελθόν ως πρωθυπουργός ο Σιμόν Πέρες, για να προσθέσει ότι «το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να επιστρέψουμε πίσω σε εσάς λίγη από αυτή την έμπνευση». Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι παρά το ότι δεν μπορεί να υπάρξουν παραλληλισμοί ανάμεσα στο Μεσανατολικό και τα προβλήματα Ελλάδας - Τουρκίας, στο ανθρώπινο επίπεδο η εμπειρία μας έχει πολλά κοινά σημεία.
Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα δυο θέματα - κλειδιά, όπως τα χαρακτήρισε, με επίκεντρο την κατάσταση στο ναό της Γέννησης, που -όπως σημείωσε- έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κόσμο της Ορθοδοξίας, καθώς επίκεινται οι γιορτές του Πάσχα και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ θα προσπαθήσουμε και πάλι να βρούμε λύσεις. Κληθείς να σχολιάσει τη δίκη που έγινε σήμερα, μέσα στο αρχηγείο της Παλαιστινιακής Αρχής, των τεσσάρων κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού - και στην οποία καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης οι βασικοί κατηγορούμενοι - ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία αυτή και ότι η δίκη θα πρέπει να γίνει στην Ιερουσαλήμ από ισραηλινό δικαστήριο, δεδομένου ότι υπάρχει συμφωνία με την παλαιστινιακή πλευρά για να δικάζονται οι υπεύθυνοι τέτοιων επιθέσεων από τις αρχές της χώρας όπου έχει γίνει επίθεση.