Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, μακριά από τις ανάγκες των σπουδαστών

Ενα επιπλέον βήμα στην ευθυγράμμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών, χωρίς να επιλύεται κανένα από τα μεγάλα και καθημερινά προβλήματα των σχολών και των σχολείων, έκανε χτες η κυβέρνηση με τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ενός νομοσχεδίου που ψευδεπίγραφα τάζει την αναβάθμισή της. Ετσι, με υποσχέσεις για «ευκαιρίες», «αναβάθμιση» και ανοίγοντας δήθεν ένα «παράθυρο στο μέλλον», παρουσίασαν και υποστήριξαν οι κυβερνητικοί βουλευτές το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ισχυρίστηκε ότι έχει συμβολική αξία που το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου του είναι για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση «γιατί εκεί θεωρούμε οι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τη χώρα», όπως είπε.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο επόμενο αναμενόμενο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και είπε ότι κάθε χρόνο από το 2018 η δημόσια χρηματοδότηση των Ανώτατων Ιδρυμάτων αυξάνεται, ξεχνώντας όμως ότι η χρηματοδότηση απέχει μίλια μακριά από τα προ κρίσης επίπεδα, αφού το 2009 ο κρατικός προϋπολογισμός στα ΑΕΙ έδινε 380 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος τους δίνει 127 εκατ.!

Σχετικά με το παρόν νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, είπε ότι στα ΕΠΑΛ η συμμετοχή των νέων το 2018 ήταν 28%, πήγε στο 33,5%, αλλά είμαστε πίσω σε σχέση με την ΕΕ, που είναι στο 48% - 50%, όπως είπε, «και πρέπει να καλύψουμε δρόμο».

Εκανε αναφορά στα 114 εκατ. ευρώ που δίνονται για τον εργαστηριακό εξοπλισμό, που όμως αποτελούν ψίχουλα σε σχέση με τις τεράστιες ανάγκες στις απαρχαιωμένες υποδομές και τα εργαστήρια, ενώ μίλησε για 130 νέες ειδικότητες στα ΙΕΚ, που κάποιες προϋπήρχαν και άλλες είναι καινούργιες, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στη δίκαιη κριτική που γίνεται ότι τα ΙΕΚ σε τίποτα δεν αναβαθμίζονται, απλά ...αναβαπτίζονται σε ΣΑΕΚ.

Κατά τα άλλα παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση εμμένει στις ληξιπρόθεσμες δεξιότητες, λέγοντας ότι για κάτι που σπούδασε κανείς σήμερα, η διάρκεια χρόνου αυτής της γνώσης έχει απομειωθεί λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και ότι αυτή η γενιά θα κάνει περισσότερες από μία «καριέρες».

Στον στόχο να γίνει η επαγγελματική εκπαίδευση από λύση ανάγκης που φαντάζει να είναι σήμερα, ισότιμο σκέλος του εκπαιδευτικού συστήματος και πρώτη επιλογή για πολλούς νέους, συνέκλιναν οι τοποθετήσεις των βουλευτών από όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στο πνεύμα της ΕΕ που δεκαετίες τώρα σπρώχνει στη μαζικοποίησή της με ταυτόχρονη πρόωρη εγκατάλειψη της γενικής εκπαίδευσης.

Από αυτή τη σκοπιά δομήθηκε η κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο, που κάλεσαν να βελτιωθούν τα νούμερα συμμετοχής των νέων στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές, ενώ διαμαρτυρήθηκαν για την εγκατάλειψη του προγράμματος «Μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ» που είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχε λάβει τα εύσημα της ΕΕ. Στο ίδιο πρόγραμμα εξάλλου έκαναν αναφορά και οι εκπρόσωποι της «Νέας Αριστεράς», κριτικάροντας το νομοσχέδιο ότι είναι χωρίς ...όραμα.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επικέντρωσαν την κριτική τους στο ότι δεν έγιναν αξιολογήσεις προηγούμενων πρακτικών, δεν αποτιμήθηκε αν βελτιώθηκε η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.

Την πλήρη στήριξή τους στο νομοθέτημα εξέφρασαν οι «Σπαρτιάτες», στηλιτεύοντας τις ιδεοληψίες, όπως είπαν, του να απορρίπτεται ένα νομοθέτημα όταν έχει αναφορές στην επιχειρηματικότητα και την ΕΕ, ενώ «Ελληνική Λύση» και «Νίκη» στάθηκαν σε διάφορες επιμέρους πλευρές του. Πλέρια συναίνεση έδειξε από την πλευρά της η «Πλεύση Ελευθερίας», βρίσκοντας θετικές πλευρές στο νομοσχέδιο και επικέντρωσε την κριτική της στην αναφορά στο ΠΔ 85/22 και την ένταξη των αποφοίτων των ΙΕΚ που μετονομάζονται σε ΣΑΕΚ (και των αποφοίτων καλλιτεχνικών σπουδών) στην κατηγορία των αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όταν διορίζονται στο Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο «πέρασε» με τις ψήφους της ΝΔ, των «Σπαρτιατών» και της «Πλεύσης Ελευθερίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ