Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλιμακώνεται η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο

Από τις συναντήσεις του Γ. Γεραπετρίτη στην Ιορδανία
Από τις συναντήσεις του Γ. Γεραπετρίτη στην Ιορδανία
Συνεχίζεται η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ ακολουθεί επίσκεψη στην Αίγυπτο, έχοντας ανά χείρας τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για την περιοχή.

Χαρακτηριστικά, χτες το πρωί, ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Ιορδανία, όπου μετά τον ομόλογό του συνάντησε και τον βασιλιά της χώρας. Σε δήλωσή του κατόπιν χαρακτήρισε «αναγκαίο αφενός να μπορέσουμε να διευρύνουμε και να εδραιώσουμε τους διαύλους για την ανθρωπιστική βοήθεια, έτσι ώστε εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη, ιδίως στην περιοχή της Γάζας, να μπορέσουν να έχουν τα αναγκαία και να αναπτυχθούν εκ νέου οι βασικές υποδομές, οι οποίες έχουν διαρραγεί». Και «αφετέρου, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την επίλυση στη βάση μιας πιο μακράς παύσης, η οποία θα επιτρέψει στα μέρη, αλλά και στους διεθνείς παράγοντες, να μπορέσουν να συζητήσουν για μια βιώσιμη, διαρκή λύση, η οποία θα φέρει στην περιοχή την αναγκαία ειρήνη και ευημερία», με το περιεχόμενο βέβαια που οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου υπαγορεύουν σε αυτά τα σχέδια, εξ ου και οι κρίσεις είναι απανωτές για τους λαούς.

Αλλωστε, και ο ίδιος, ενόψει των επαφών του σήμερα στην Αίγυπτο και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας, έβαλε πρόταγμα «να αποτρέψουμε τη διάχυση αυτής της κρίσης και σε άλλες περιοχές που εξ ορισμού είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες, όπως είναι ο Λίβανος και η Ερυθρά Θάλασσα, όπου ήδη διανύουμε μια περίοδο αναπτυσσόμενης έντασης στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». Επίσης, «να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή», απογειώνοντας την κοροϊδία, την ώρα που βάζουν πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και στέλνουν δυνάμεις για τα ΝΑΤΟικά σχέδια που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου.

Ειδικά για το ταξίδι του στην Αίγυπτο - όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Σ. Σούκρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο, Α. Φ. Αλ Σίσι, ενώ προβλέπεται, επίσης, να συναντηθεί με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Aχμεντ Αμπού αλ Γκέιτ - είπε ότι «είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη χώρα για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, όχι μόνο λόγω της άμεσης γειτνίασης και βεβαίως λόγω της ειδικής σχέσης που έχει ως στρατηγική σύμμαχος της Ελλάδας και της ΕΕ, αλλά ιδίως επειδή η Αίγυπτος μπορεί να έχει έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας και να επιτελέσει ένα κρίσιμο ρόλο».

Σημειωτέον, στο Κάιρο αναμένεται να συζητηθούν επίσης το Μεταναστευτικό και ενεργειακά σχέδια, όπως και η στάση της Λιβύης στην περιοχή, καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης πρόσφατα ενήργησε και πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ η απόφασή της για ζώνη χωρικών υδάτων πλάτους 12 ναυτικών μιλίων, κυρίως όμως να ανακηρυχθεί συνορεύουσα ζώνη (contiguous zone) για ακόμη 24 ν.μ. προς βορρά (δεν αφορά άσκηση κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά άσκηση εξουσίας διοικητικού και αστυνομικού ελέγχου). Το σημαντικό είναι ότι η Τρίπολη μετρά αυτές τις αποστάσεις όχι από την ακτογραμμή της, αλλά κλείνοντας τον Κόλπο της Σύρτης και με γραμμή βάσης υπολογισμού τη νοητή ευθεία που ενώνει το ακρωτήρι Ρας Τεγιονάς στα ανατολικά με το ακρωτήρι του Ρας Κασρ Χαμέτ στα δυτικά.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης ισχυρίζεται ότι έχει τέτοιο δικαίωμα με βάση την περιλάλητη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS - την επικαλείται διαρκώς η ελληνική κυβέρνηση ως πλαίσιο για διευθετήσεις και συμφωνίες σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο). Ο ισχυρισμός συναντά αντιδράσεις, με επιχειρήματα του τύπου ότι η Σύρτη συνιστά ανοιχτή θάλασσα (καταλαμβάνει συνολική έκταση 57.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων) και το κλείσιμό της δεν δικαιολογείται από τη διεθνή πρακτική και την UNCLOS, σε άλλο ένα δείγμα του πώς τέτοια πολυδιαφημισμένα κείμενα γίνονται «λάστιχο» ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή τους, αναλόγως του ποια συμφέροντα πάνε να υπηρετήσουν.

Θέμα ημερών η εντολή για τη φρεγάτα

Στο μεταξύ, θέμα ημερών θεωρείται η εντολή σε φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για ανάληψη αποστολής στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της - υπό τους Αμερικανούς - επιχείρησης «Prosperity Guardian», επισήμως για την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Σε αυτό το φόντο, ανώτατος αξιωματικός είναι ήδη στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (Naval Support Activity Bahrain, έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), για συνεννοήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής. Π.χ. αν θα παρέχεται συνοδεία σε εμπορικά πλοία που από τη Μεσόγειο διασχίζουν το Σουέζ, προκειμένου κατόπιν να τα «παραλάβουν» πολεμικά άλλων κρατών. `Η αν η φρεγάτα θα ενταχθεί σε ομάδα συνοδείας αεροπλανοφόρου. `Η αν θα αναπτυχθεί νοτιότερα ακόμα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, επικρατέστερες για ανάπτυξη είναι οι φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ».

Επίσης, ήδη γενική πρόσκληση ενδιαφέροντος εκδόθηκε από το Αρχηγείο Στόλου (απευθύνεται σε στελέχη, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες του στόλου) με την οποία ζητά επιπλέον άτομα, προκειμένου να στελεχώσουν τη φρεγάτα που θα επιλεγεί για την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο θα διαθέτει οργανικό ελικόπτερο και ομάδα ΟΥΚ (ως ομάδα ασφαλείας του πλοίου, για εκτέλεση νηοψιών κ.λπ.).

Σημειωτέον, συζητήσεις γίνονται και σε επίπεδο ΕΕ, για τη συγκρότηση και αποστολή αρμάδας στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αστική τάξη έχει ήδη τρία πλοία ανεπτυγμένα στην ευρύτερη περιοχή, σε αποστολές με διάφορα «καπέλα», διεκδικώντας μέσα από τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση μεγαλύτερα μερίδια από την καπιταλιστική λεία της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, συμμετέχει στην UNIFIL, αποστολή με «καπέλο» ΟΗΕ ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου, όπου βρίσκεται η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» επιβλέποντας το εμπάργκο όπλων στην οργάνωση Χεζμπολάχ. Ενδεικτικό για την επικινδυνότητα της αποστολής είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη 2023 στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού» η μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να αποσυρθεί πέραν των 75 ν.μ. από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Επίσης, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μετέχει στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «IRINI» με τη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ», επισήμως για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Μετέχει επίσης στη ΝΑΤΟική αντιναρκική δύναμη SNMCMG-2, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε πριν από λίγες μέρες και για ένα εξάμηνο το πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Στο μεταξύ, ενώ στην Κύπρο εντείνονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες ενάντια στα σχέδια να μετατραπεί η νήσος σε ορμητήριο θανάτου, όπως έδειξε και το γεγονός ότι βρετανικά αεροσκάφη που έπληξαν στόχους στην Υεμένη, την περασμένη βδομάδα, απογειώθηκαν από τις συγκεκριμένες βάσεις των Βρετανών, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, B. Πάλμα, στον οποίο τόνισε ότι προσβλέπει στη «στενή συνεργασία» των δύο μερών, ενώ τον προσκάλεσε να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, για να συζητήσουν την «περαιτέρω ενδυνάμωση της Aμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ