Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΒΡΟΣ
443.000 ευρώ φορτώνει η ΔΕΗ σε βιοπαλαιστές αγρότες μέσω των ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ

Σε σύσκεψη για την οργάνωση κινητοποιήσεων καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής αύριο, Τετάρτη 17/1

Για τον «λογαριασμό που έρχεται μετά τις εκλογές» στους αγρότες κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Βόρειου Εβρου, με αφορμή την πρόσθετη επιβάρυνση που επιφέρει η πρόσφατη ΚΥΑ για την επιστροφή 443.000 ευρώ από Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ) της περιοχής στη ΔΕΗ.

Οι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ενημερώθηκαν από τη ΔΕΗ ότι κατόπιν απόφασης των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει να καταβάλουν ως έκτακτη εισφορά το παραπάνω ποσό, ως επιστροφή της κρατικής επιδότησης για τα έτη 2022 και 2023, ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες που έκαναν χρήση του αρδευτικού νερού.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι τονίζουν επίσης ότι «η απόφαση αυτή προστίθεται σε μια σειρά από άλλες ενέργειες που έχουν φέρει τον πρωτογενή τομέα αντιμέτωπο με δυσάρεστες εξελίξεις» και καλούν την κυβέρνηση και τα εμπλεκόμενα υπουργεία να αποσύρουν την ΚΥΑ, για να μην οδηγήσουν τους Οργανισμούς εκτός προγραμματισμού και δεκάδες παραγωγούς στην απόγνωση και το ξεκλήρισμα. Καταλήγοντας, σημειώνουν ότι «είναι η ώρα για συστράτευση με τους αγρότες που είναι ήδη στους δρόμους, εντός και εκτός Ελλάδας, για να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τριγώνου, Βύσσας και Ορεστιάδας πραγματοποίησαν διευρυμένη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων τους, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, με κυρίαρχα αυτά της πρόσθετης επιβάρυνσης, της ΚΑΠ, του υψηλού κόστους παραγωγής και του κανονισμού του ΕΛΓΑ και απηύθυναν κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση στους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, αύριο, Τετάρτη 17 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας.

Επιπλέον, οι αγρότες διεκδικούν λύσεις για την κατάσταση του φράγματος Θεραπειού και τις καθυστερήσεις των αναδασμών στην περιοχή, ενώ ζητούν αντιπλημμυρικά έργα, βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας και μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων του Εβρου.

«Αδικη και ανάλγητη» η κυβερνητική απόφαση

Τη περασμένη βδομάδα, ο Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, Διονύσης Κλάδης, μαζί με κλιμάκιο του Κόμματος, πραγματοποίησε συνάντηση με τη διοίκηση του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας με αφορμή τη συνάντηση, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν γίνεται η ΔΕΗ να μετράει τεράστια κερδοφορία και να "χτυπούν" τον μικρό αγρότη φορτώνοντάς τον με πρόσθετα βάρη, αναδρομικά». Σημείωσε επίσης ότι τα χρήματα που καλούνται οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων να επιστρέψουν στη ΔΕΗ, «με κυβερνητική απόφαση που συγκεκριμενοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη», μπορεί να φτάνουν και πάνω από 20 ευρώ/στρέμμα για κάθε αγρότη. «Ποιος μπορεί να τα πληρώσει αυτά; Οι παραγωγοί καλαμποκιού, για παράδειγμα, που είναι ήδη "μέσα";», χαρακτηρίζοντας «άδικη και ανάλγητη» τη σχετική κυβερνητική απόφαση.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί «να παρθεί πίσω η απόφαση αυτή» και κάλεσε και τον αγροτικό κόσμο να απαιτήσει το ίδιο, «όπως και τη συνολική μείωση του αγροτικού τιμολογίου, που τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ