Copyright 2024 The Associated |
Οι αλλεπάλληλες επιδρομές του Ισραήλ έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας και σχεδόν κάθε είδους υποδομές και υπηρεσίες Υγείας. Οι Αμερικανοί πανεπιστημιακοί καθηγητές Τζέιμον Βαν Ντεν Χεκ και Κόρεϊ Σερ, μελετώντας δορυφορικές φωτογραφίες από τη Γάζα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 45% έως 56% των κτιρίων σε όλη την περιοχή έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. Χαρακτηρίζουν τις καταστροφές «πολύ εκτεταμένες και ραγδαίες».
Αξιωματούχοι υπηρεσιών του ΟΗΕ τονίζουν ότι είναι αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστροφές, επιδημίες και ελλείψεις τροφίμων. Η UNICEF σε μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις της αναφέρει ότι τα κρούσματα διάρροιας στα παιδιά ανέβηκαν από 48.000 σε 71.000 σε έναν μήνα, ενώ πριν από τον πόλεμο έφθαναν στα 2.000 τον μήνα.
Επιπλέον, οι ελλείψεις τροφίμων είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων 30 ετών καθώς έχει σταματήσει τελείως κάθε είδους παραγωγή ειδών διατροφής αφού κανείς αγρότης δεν μπορεί (και να ήθελε) να πάει στα χωράφια και κανείς ψαράς δεν μπορεί να ψαρέψει στη θάλασσα.
Σε αυτό το φόντο το Ισραήλ σφίγγει καθημερινά τον κλοιό της πείνας στα μεθοριακά περάσματα σε Ράφα και Κερέμ Σαλόμ, με αποτέλεσμα η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνουν διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ να περνάει με το σταγονόμετρο για τα 2,3 εκατ. Παλαιστινίων, που έχουν οι περισσότεροι στριμωχτεί σε ένα ακόμη μικρότερο κομμάτι γης.
Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ισραηλινές αρχές συστηματικά του αρνούνται την πρόσβαση στη βόρεια Γάζα για την παροχή βοήθειας και αυτό παρεμποδίζει συστηματικά την ανθρωπιστική επιχείρηση εκεί. Αυτό ενώ υποτίθεται πως το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ότι θα δεχθεί να μεταβεί στην καταστραμμένη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ για να εξετάσει τις συνθήκες.
Η ασφυκτική κατάσταση για τον Παλαιστινιακό λαό συνεχίζεται δίχως σταματημό. Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ξεκαθάρισε μεσοβδόμαδα, ξανά, ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με την άποψή μας πως δεν υποστηρίζουμε την κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή». Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «αυτό δεν ωφελεί κανέναν εκτός από τη Χαμάς» και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις ανθρωπιστικές παύσεις».
Ο Αντ. Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την Πέμπτη διπλωματικό μαραθώνιο σε 9 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) επιβεβαιώνοντας την υποκριτική στάση της χώρας του, που δήθεν νοιάζεται για τους αμάχους και στην πραγματικότητα ενισχύει με όπλα και υλικό το Ισραήλ για να τους σφάζει.
Στο πλαίσιο συνάντησης που είχε, την Τετάρτη, ο Μπλίνκεν στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, δεν έλειψαν οι πιέσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Ετσι, ενώ ματώνει καθημερινά ο λαός των Παλαιστινίων στις κατεχόμενες πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, ο Μπλίνκεν απαίτησε γενναίες «μεταρρυθμίσεις» από την Παλαιστινιακή Αρχή, δίνοντας μάλιστα οδηγίες για μια «νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών», ενώ συνάμα το Ισραήλ παρακρατεί (από τις αρχές Οκτώβρη) παράνομα εκατοντάδες εκατομμύρια σέκελ από φόρους που ανήκουν στην Παλαιστινιακή Αρχή, σε μια προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού.
Κατά την ολοκλήρωση της περιοδείας, με τελευταίο σταθμό το Κάιρο, ο Μπλίνκεν, κάνοντας έναν γενικό απολογισμό, εκτίμησε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή είναι πλέον πιο πρόθυμοι (από ό,τι πριν από 3 μήνες) και πιο καλά προετοιμασμένοι για «να πάρουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις για το μέλλον της Γάζας και τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».
Τέτοιου είδους δηλώσεις ρίχνουν «νερό στο μύλο» του Ισραήλ, που σχεδιάζει να παρατείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Γάζα και Δυτική Οχθη όλο το 2024, έχοντάς το χαρακτηρίσει «χρονιά πολέμου». Οι ενδοαστικές κόντρες στο Ισραήλ παραμένουν ασίγαστες, ειδικά ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου (που παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις για τον πόλεμο) Μπένι Γκαντς, αλλά και η κοινή στόχευση για εξαφάνιση ουσιαστικά των Παλαιστινίων από την περιοχή.