Πέμπτη 11 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανάληψη κι άλλων ρόλων εντός ΝΑΤΟ

Ελληνικό πλοίο αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΝΑΤΟικής SNMCMG2, που ενδέχεται να αναπτυχθεί στη Μ. Θάλασσα

Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «ΗΡΑΚΛΗΣ» του ελληνικού ΠΝ αναλαμβάνει τη διοίκηση της Μόνιμης ΝΑΤΟικης Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two - SNMCMG2).

Επισήμως, στην ανάληψη ενός ακόμη ρόλου στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, το πλοίο θα αναλάβει καθήκοντα ναυαρχίδας της δύναμης στις 12 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, θυμίζουμε, έχει ανάψει η συζήτηση για το αν η SNMCMG-2 εκτός από τη Μεσόγειο αναπτυχθεί και στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό επισήμως την εκκαθάριση ναρκών ώστε η Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων, κλιμακώνοντας βέβαια την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, την άλλη βδομάδα, Τετάρτη και Πέμπτη, στην επερχόμενη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (συνέρχεται σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ), στις Βρυξέλλες. Σε προετοιμασία της συνόδου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Ολλανδό πρόεδρο της ΣΕ της λυκοσυμμαχίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε άλλη μια ευρωατλαντικής κοπής αποστολή, ο υπουργός εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης βρέθηκε χτες στην Αρμενία, όπου διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ότι η ελληνική αστική τάξη στηρίζει την «εμβάθυνση των σχέσεων» ΕΕ - Ερεβάν και την ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ στη χώρα, μέσω της αποστολής EUMA (EU Mission in Armenia). «Η Ελλάδα θα εργαστεί για την ενίσχυση του θεσμικού διαλόγου ΕΕ - Αρμενίας και την παροχή τεχνογνωσίας την οποία έχει αποκτήσει μέσα στα χρόνια ως ένα από τα παλαιότερα κράτη - μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Διαθεσιμότητα έδειξε και για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση «θα προσφέρει καλές υπηρεσίες σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο σε διεθνή φόρα, αλλά και στη σχέση με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ