Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΜΕΤΑΞΑ
Κόντρα στην εμπορευματοποίηση

Μέτωπο κατοίκων και εργαζομένων ενάντια στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στο Κρατικό της Νίκαιας
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στο Κρατικό της Νίκαιας
Δυναμικό ΟΧΙ στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν χθες τη λειτουργία τους στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και στο Μεταξά, αλλά και κάλεσμα προς τους ασθενείς και εργαζόμενους των νοσοκομείων να μπουν συνειδητά στον κοινό αγώνα για ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας, απηύθυναν εργαζόμενοι, κάτοικοι και μαζικοί φορείς του Πειραιά, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα δυο νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση προχωρά στην αυτοματοποίηση των ραντεβού στα νοσοκομεία για τα απογευματινά ιατρεία. Θα υπάρχει - κατά τα πρότυπα της γραμμής 184 του ΙΚΑ - τηλεφωνική γραμμή με τον αριθμό 1525, μέσω της οποίας θα κλείνονται τα ραντεβού. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να τα οργανώσει σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά τα αρχικά σχέδια περιλαμβάνουν 26 μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Στο Κρατικό της Νίκαιας, οι κάτοικοι και φορείς τοποθέτησαν πανό στην είσοδο του νοσοκομείου και υπογράμμισαν ότι τα ιδιωτικά ιατρεία αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην ιδιωτικοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα ιδιωτικά ιατρεία, πάντως, του νοσοκομείου δε λειτούργησαν χθες, ενώ δεν αναμένεται να λειτουργήσουν ούτε αύριο, αφού οι ασθενείς δείχνουν απροθυμία να πληρώσουν το απογευματινό χαράτσι και δεν έχουν κλειστεί ραντεβού. Στα ιατρεία χθες δεν υπήρχαν καν γιατροί.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Στέλιος Μπενετάτος, υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας», ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση όλων των εργαζομένων, των κατοίκων του Πειραιά ενάντια στα ιδιωτικά ιατρεία και την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

«Το πρόβλημα της Υγείας είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, που είναι κύρια εργαζόμενοι και για τους οποίους τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία είναι δυσπρόσιτα λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και της ανεργίας», τόνισε η Ν. Καζαντζίδου, δημοτική σύμβουλος της «Δημοτικής Ενότητας» Κορυδαλλού. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, επίσης, εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι υπογράμμισαν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στο νοσοκομείο, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά και της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση».

Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στο νοσοκομείο τους, εξέφρασαν με παράσταση οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μεταξά.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τους ασθενείς για το απαράδεκτο μέτρο και μοίρασαν την απόφαση του σωματείου τους, στην οποία επισημαίνεται ότι το μέτρο εμπορευματοποιεί την Υγεία και καταργεί την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Στην απόφαση τονίζεται ακόμα ότι η πελατειακή σχέση των γιατρών με τους απογευματινούς πελάτες τους θα καταστρατηγήσει τις λίστες προτεραιότητας για εργαστηριακές εξετάσεις και χειρουργεία, αλλά και ότι υπάρχει πρόβλημα χώρων για την ανάπτυξη των ιδιωτικών ιατρείων, αλλά και έλλειψης προσωπικού (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό).

«Καλούμε, καταλήγει η ανακοίνωση, όλους τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στο μέτρο, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία όλων μας στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και στην κατάργηση της πρόσβασης στη δημόσια δωρεάν Υγεία».

Χτες, πάντως, κλείστηκε μόνον ένα ραντεβού και τρία για σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απογευματινό χαράτσι 9,5 εκ. ευρώ(2004-03-03 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν για αυξήσεις στους μισθούς και λαϊκή υγεία(2003-10-10 00:00:00.0)
Ενωμένη προάσπιση του Θριάσιου Νοσοκομείου(2002-02-19 00:00:00.0)
Αγωνιστική στάση ενάντια στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία(2002-01-03 00:00:00.0)
Επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης και τη νέα χρονιά(2002-01-01 00:00:00.0)
Αποφασίζει και διατάσσει η κυβέρνηση(2001-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ