Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία από τα Προπύλαια διοργανώνει σήμερα στις 7 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κοινοτήτων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Διεκδικούν τη συμπλήρωση και τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να αρθούν τα απαγορευτικά εμπόδια και να λυθούν προβλήματα στη διαδικασία νομιμοποίησής τους.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι μόνο περιορισμένος αριθμός από τους 465.000 αλλοδαπούς μετανάστες που έχουν καταγραφεί ή έχουν πράσινη κάρτα, θα νομιμοποιηθεί, καθώς το σχετικό θεσμικό πλαίσιο τους δημιουργεί σειρά προβλημάτων, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή ζητά, μεταξύ άλλων, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης. Να είναι ενιαία η υπηρεσία χορήγησης άδειας παραμονής και εργασίας και να δίνεται άμεσα, ώστε να μπορούν οι μετανάστες να συνεχίζουν να εργάζονται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες που δέχονται τις αιτήσεις να έχουν καλύτερες υποδομές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Να καταργηθεί το παράβολο που σήμερα καταβάλλεται.

Να επανέλθουν σε ισχύ όσες άδειες έχουν λήξει, όχι με υπαιτιότητα των μεταναστών. Να δημιουργηθούν γραφεία ενημέρωσης και πρακτικής βοήθειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να ενημερωθούν οι Αστυνομικές Αρχές, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΔ, ΔΟΥ κλπ, για τις αλλαγές ή τροποποιήσεις, για τη σωστή εφαρμογή του νόμου και να πάψουν οι απελάσεις.

Τέλος, να δίνεται πολιτικό άσυλο σε όσους έρχονται από εμπόλεμες περιοχές και να μην κρατούνται όσο εκκρεμούν οι διαδικασίες χορήγησης του ασύλου. Στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από δέκα χρόνια να δίνεται παραμονή αορίστου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ