Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των ΗΠΑ ενάντια σε οποιαδήποτε απόφαση για να σταματήσει η σφαγή

Στηρίζοντας πλήρως το Ισραήλ και το μακελειό στη Γάζα, οι ΗΠΑ οδήγησαν όλη την περασμένη βδομάδα σε αλλεπάλληλες αναβολές τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απειλώντας να θέσουν νέο βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα θα περιλαμβάνει κάλεσμα σε διακοπή των επιθέσεων του Ισραήλ.

Ακολούθησαν εντατικές διαβουλεύσεις και διπλωματικά παζάρια, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκεί όλες τις πιέσεις, προκειμένου να «απονευρωθεί» πλήρως το σχέδιο απόφασης που προωθούσαν εδώ και περίπου δύο βδομάδες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μετά από τέσσερις αναβολές, τελικά, το απόγευμα της Παρασκευής, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε μια απόφαση στην οποία πλέον δεν γινόταν λόγος για «εκεχειρία» ή «αναστολή των εχθροπραξιών», ούτε για απρόσκοπτη προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

ΗΠΑ και Ρωσία απείχαν, ενώ τα υπόλοιπα 13 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ.

Η Ρωσία κατέθεσε τροποποίηση για να περιληφθεί κάλεσμα για αναστολή των εχθροπραξιών, η οποία ωστόσο μπλοκαρίστηκε με νέο βέτο των ΗΠΑ. Δέκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της ρωσικής πρότασης και τέσσερα απείχαν.

Πληροφορίες πριν τη συνεδρίαση ανέφεραν πως το κείμενο θα έλεγε ότι πρέπει να γίνουν «επείγοντα βήματα» για την «αύξηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Επιπλέον, δεν υπήρχε αναφορά σε τερματισμό των συγκρούσεων, αλλά γενικώς και αορίστως θα υπήρχε μια αναφορά στη «δημιουργία συνθηκών» για την «βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Επίσης, ένα από τα σημεία τριβής στο νέο ψήφισμα ήταν η πρόταση να δημιουργηθεί από τον ΟΗΕ ένας μηχανισμός παρακολούθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να διοχετευτεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι τώρα, ρόλο «απόλυτου κριτή» έχει το Ισραήλ, εμποδίζοντας (με διάφορα προσχήματα) το 90% της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει μέχρι τα μεθοριακά περάσματα της Ράφα (σύνορα Αιγύπτου - Γάζας) και του Κερέμ Σαλόμ (σύνορα Αιγύπτου - Γάζας - Ισραήλ). Το Ισραήλ φαινόταν πως ασκούσε έντονες πιέσεις ώστε να διατηρήσει αυτόν τον ρόλο στον μεγαλύτερο βαθμό, με Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν «κατανόηση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο κείμενο απαιτεί από όλες τις πλευρές «να επιτρέψουν και να διευκολύνουν τη χρήση όλων των... οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διελεύσεων... για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Ζητά, τέλος, την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε την Παρασκευή ότι «εργαστήκαμε σκληρά και επιμελώς κατά τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας με τα Εμιράτα, με άλλους, με την Αίγυπτο, για να καταλήξουμε σε ένα ψήφισμα που μπορούμε να υποστηρίξουμε. Και έχουμε αυτή την απόφαση τώρα. Είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε».

Νέα ναυτική δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα από ΗΠΑ και συμμάχους

Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα, μετά και από τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων που είχε σε Ισραήλ, Κατάρ και Μπαχρέιν, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη συγκρότηση ναυτικής δύναμης στην Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία «Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας», στην οποία θα συμμετέχουν τουλάχιστον 11 χώρες.

Με δηλωμένο στόχο την αποτροπή επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων στην περιοχή, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους αυξάνουν ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, ενώ μεγαλώνουν οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης.

Στη δύναμη αυτή, στην οποία έσπευσε ήδη να δηλώσει συμμετοχή η ελληνική κυβέρνηση (βλ. αναλυτικά στη σελ. 3), θα συμμετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ, η Βρετανία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξημένη στρατιωτική παρουσία σε Ανατολική Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, η οποία ενισχύθηκε παραπάνω μετά τις 7 Οκτώβρη. Στην περιοχή έχουν σταλεί μεταξύ άλλων το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight Eisenhower» και το αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford», και τα δύο με τη δύναμη συνοδείας τους.

Παζάρια για τους ομήρους στο Κάιρο

Στο μεταξύ, στο Κάιρο, ξεκίνησαν αυτήν τη βδομάδα, δίχως κάποια εμφανή πρόοδο, διαπραγματεύσεις του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, με ανώτατους Αιγύπτιους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών που έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητή. Τα παζάρια αυτά είναι συνέχεια των συναντήσεων που είχαν λίγες μέρες νωρίτερα οι επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (CIA), των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Mossad) με τον πρωθυπουργό του Κατάρ σε Οσλο και Βαρσοβία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χαμάς προς το τέλος της βδομάδας, αναφέρεται πως όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν πάρει ενιαία θέση πως «δεν θα γίνει καμία συζήτηση για ανταλλαγές κρατουμένων και ομήρων, εκτός από εκείνη για μία πλήρη παύση της επίθεσης». Επιπλέον, στέλεχος της Χαμάς μιλώντας την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε πως «μία συνολική εκεχειρία και μια υποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε σοβαρή διαπραγμάτευση» για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Στο φόντο αυτών των παζαριών, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον ξεκίνησε προς το τέλος της βδομάδας επισκέψεις σε Ιορδανία και Αίγυπτο, συζητώντας για τις εξελίξεις στη Γάζα.

Λίγο νωρίτερα, πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε Ιορδανία, Ιράκ και αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, συζήτησε, μεταξύ άλλων, την αμερικανο-ιορδανική «δέσμευση» για την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και την «ενίσχυση» της «προστασίας» αμάχων.

Στις διπλωματικές διαβουλεύσεις συμμετέχει και η Μόσχα, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν να επικοινωνεί την Παρασκευή με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μ. Αμπάς, συζητώντας τρόπους αποκλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα και προσπάθειες προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάνω από 12.000 σκοτωμένα παιδιά από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα(2024-03-14 00:00:00.0)
Εντατικά διπλωματικά παζάρια εν μέσω της συνεχιζόμενης σφαγής στη Γάζα(2024-02-23 00:00:00.0)
Σταθερά στο προσκήνιο τα σχέδια ξεριζωμού των Παλαιστινίων(2024-01-04 00:00:00.0)
Εντείνουν παζάρια οι ΗΠΑ με συμμάχους τους στην περιοχή(2023-12-28 00:00:00.0)
Πολύχρονα σχέδια «για να αλλάξει την πραγματικότητα» στη Γάζα εξαγγέλλει το Ισραήλ(2023-12-22 00:00:00.0)
«Ζεστή» την πλάτη του Ισραήλ για να συνεχίσει τη σφαγή κρατά η ΕΕ(2023-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ