Εκτενείς συνομιλίες είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών
Κοινή Δήλωση έξι άρθρων για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας ειδικά σε τομείς όπως η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» υπέγραψαν προχτές στην Αγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ, και του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν και Ταμπέτ Αλ Αμπάσι.
«Ως αποτέλεσμα των συναντήσεων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βελτιώσουν περαιτέρω τις σχέσεις σε όλους τους τομείς και να τις λειτουργήσουν με ολοκληρωμένο και θεσμικό τρόπο. Εχουν εκφράσει την κοινή πολιτική τους βούληση γι' αυτόν τον σκοπό», ανέφερε μεταξύ άλλων η Δήλωση, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της «Χουριέτ», που σημειώνει ότι στις συνομιλίες προτάχθηκε η ανταλλαγή απόψεων και για «περιφερειακά ζητήματα», σε μια περίοδο που η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο επίκεντρο ακόμα πιο πυκνών διεργασιών, εν μέσω και της σφαγής που κλιμακώνει καθημερινά το Ισραήλ στη Γάζα.
Σημειωτέον, στις συνομιλίες παρευρέθηκαν αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Υπηρεσιών Πληροφοριών των δύο χωρών, ενώ η Αγκυρα δεν παρέλειψε να επαναλάβει την ανησυχία της για τη δράση του ΡΚΚ και, βέβαια, να εκφράσει την ετοιμότητά της «να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στο Ιράκ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Θυμίζουμε ότι η Τουρκία συχνά πυκνά εξαπολύει επιθέσεις με στόχους θέσεις του ΡΚΚ, και εντός ιρακινής επικράτειας, τις οποίες επιθέσεις μάλιστα αξιοποιεί προκειμένου να εμφανιστεί ως άξιος «υπερασπιστής της σταθερότητας» της ευρύτερης περιοχής.
Η Δήλωση αναφέρει επίσης ότι «η περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία θα είναι δυνατή μέσω της προόδου σε τομείς συνεργασίας όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές, στο πλαίσιο ενός κοινού στρατηγικού οράματος». Ετσι, δεν είναι τυχαίο που οι τουρκικές και ιρακινές αρχές, όπως τονίστηκε, έχουν αξιολογήσει και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση του «Αναπτυξιακού Οδικού Εργου», το οποίο θα συνδέει τις δύο χώρες με σιδηροδρόμους, οδικούς δρόμους και πόλεις.
Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν και για «κοινές προκλήσεις» που συνδέονται με «την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση των υδάτων», δεδομένης της μεγάλης σημασίας που έχει η διασφάλιση υδάτινων πόρων για μια σειρά επενδυτικά σχέδια στην Αραβική Χερσόνησο και στη γενικότερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.