Με συμμετοχή 84,4% έγινε την περασμένη Κυριακή το δημοψήφισμα για το νέο αστικό Σύνταγμα στη Χιλή, το δεύτερο μετά από αυτό του Σεπτέμβρη του 2022. Το κείμενο του νέου Συντάγματος, που συντάχθηκε από Συμβούλιο στο οποίο πλειοψηφούσαν τα συντηρητικά κόμματα, απορρίφθηκε με 55,76% ενώ το υπέρ συγκέντρωσε 44,24%.
Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβρη του 2022 είχε επιχειρηθεί, μετά από μια σειρά λαϊκών διαμαρτυριών και φοιτητικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν το 2019, να αντικατασταθεί το Σύνταγμα του 1980 που ήταν κατά βάση αυτό της περιόδου της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973 - 1990). Το εγχείρημα στήριξε η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Μπόριτς (που προερχόταν από το φοιτητικό κίνημα) που καλλιέργησε και καλλιεργεί νέες αυταπάτες για έναν πιο «ανθρώπινο καπιταλισμό». Τότε με 62% είχαν απορριφθεί οι προτάσεις εκσυγχρονισμού του αστικού συστήματος που περιελάμβανε. Οπως για επανίδρυση «πολυεθνικού κράτους» στη Χιλή, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα ιθαγενών πληθυσμών που αποτελούν το 13% του πληθυσμού της, μικροβελτιώσεις στην Εκπαίδευση, στην Υγεία και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Μετά την απόρριψη και τη μεγάλη πόλωση που επικράτησε έγινε η δεύτερη προσπάθεια σύνταξης νέου Συντάγματος και τον Μάη του 2023 στις εκλογές για την εκλογή του Συντακτικού Συμβουλίου (24 αντιπρόσωποι ορίζονταν από το Κογκρέσο και 51 με γενική ψηφοφορία) επικράτησαν όχι οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις αλλά οι συντηρητικές - ακροδεξιές, οπαδοί της περιόδου Πινοσέτ.
Ετσι οι προτάσεις που καταλήχτηκαν στο κείμενο του νέου Συντάγματος περιελάμβαναν σε πολλά θέματα ακόμα πιο συντηρητικές θέσεις, όπως απαγόρευση των αμβλώσεων, παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης, της Υγείας, περικοπές κοινωνικών παροχών κ.λπ.
Μετά και τη δεύτερη απόρριψη ο Πρόεδρος της χώρας, Γκ. Μπόριτς, μίλησε για «ανάγκη ενότητας του έθνους» και μεγαλύτερων συναινέσεων, ενώ δηλώνοντας «υπερήφανος για το επίπεδο δημοκρατίας» κάλεσε στην ίδια ρότα της κοινωνικής συναίνεσης να αντιμετωπιστούν ζωτικά προβλήματα του κόσμου για να προωθηθεί δήθεν η ...ανάπτυξη για όλους.