Αποφασίστηκε η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία
Με αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα και μέτρα έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του χρόνου.
Στα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης, το Ουκρανικό, η Μέση Ανατολή, όπως και η ενότητα για την «Ασφάλεια και Αμυνα», αλλά και ο Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, όπου συνεχίζονται τα παζάρια, με την Κομισιόν να έχει εισηγηθεί τα κράτη - μέλη να κάνουν μεγαλύτερες συνεισφορές ώστε να χορηγηθεί ποσό 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο και να αφιερωθούν επιπλέον 15 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.
Τέλος, συζητήσεις γίνονται και για την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, στον απόηχο και της προχτεσινής συνάντησης ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, κι ενώ χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου ανακοίνωσε πως το Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, χορήγησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία και αποφάσισε πως θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη «μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης».
Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε ότι αυτή «καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», τονίζοντας για το θέμα της διεύρυνσης ότι η κυβέρνησή του «στηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διεύρυνση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», κίνηση που θα ρίξει κι άλλο λάδι στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με την Μόσχα.
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, έβαζε πρόταγμα «να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ», εστιάζοντας «στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος», όπως και «για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», δηλώνοντας μάλιστα «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση», ενώ ζήτησε περαιτέρω πόρους και «για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», που στη λογική του «κόστους - οφέλους» πάνε σε λίγα κι αποσπασματικά έργα, συνδυαζόμενα με μια σειρά αναδιαρθρώσεις π.χ. για αλλαγή χρήσεων γης, με χαμένα τα πλατιά λαϊκά στρώματα και ωφελημένους τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Στο μεταξύ, με αφορμή τα παζάρια στο Ντουμπάι, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28), ο Μητσοτάκης έστελνε και χτες μήνυμα στα αρπακτικά της «πράσινης» Ενέργειας ότι η Ελλάδα θα αυξήσει «σημαντικά τη διείσδυση των ΑΠΕ, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της ως προς την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων», την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά βυθίζονται στη συσκότιση λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα.
Για τις «εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», έβαλε στόχο να καταλήξουν σε Συμπεράσματα τα οποία «να αποτυπώνουν από τη μία την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, από την άλλη όμως να αποτυπώσουμε και την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας», όπως είπε, συνεχίζοντας τα κροκοδείλια δάκρυα, την ώρα που το κράτος - δολοφόνος έχει λυμένα τα χέρια και πλήρη στρατιωτική, εφοδιαστική και οικονομική υποστήριξη για να συνεχίσει τις σφαγές αμάχων.