Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις |
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, του 13ου Γυμνασίου και 17ου Λυκείου Θεσσαλονίκης και του 4ου και 5ου Λυκείου Καλαμαριάς, ανακοίνωσαν ότι κινητοποιούνται συντονισμένα και αποφασιστικά για να βάλουν φρένο στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συγχώνευση του 13ου με το 4ο Γυμνάσιο, του 17ου με το 4ο Λύκειο και του 30ού με το 12ο Γυμνάσιο στον δήμο Θεσσαλονίκης και του 4ου με το 5ο Λύκειο Καλαμαριάς. Μαζί τους συντάσσονται γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 30ού και του 12ου Γυμνασίου.
Οι εκπρόσωποι των γονέων κατήγγειλαν ότι μόνο οργή προκαλούν στην εκπαιδευτική κοινότητα οι δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, η οποία προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτική των συγχωνεύσεων υποδεικνύει να κάνουν πράξη τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ημερήσιο περπάτημα 8 χλμ. και να αποδεχθούν τα 25άρια και 28άρια τμήματα.
Κάλεσαν το υπουργείο Παιδείας και τις υπηρεσίες του να σταματήσουν να βλέπουν τα παιδιά τους σαν αριθμούς και να προσπαθούν να τα βάλουν στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους. «Τα παιδιά μας είναι άνθρωποι, στην πιο ευαίσθητη ηλικία τους, με πολύπλευρες ανάγκες και φυσικά με νεανική ορμή, πάθος και ζωντάνια. Οι γονείς έχουμε χρέος να παλέψουμε για να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τη μόρφωσή τους και αυτές δεν ικανοποιούνται στα μεγάλα και απρόσωπα σχολεία - "τέρατα" και σούπερ μάρκετ που θέλουν να δημιουργήσουν το υπουργείο Παιδείας και οι υπηρεσίες του», ανέφεραν.
Δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν το μέλλον των παιδιών τους να θρυμματιστεί στη λογική του «κόστους» και θα παλέψουν ώστε: Τα παιδιά τους να μορφώνονται σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, κοντά στον τόπο κατοικίας τους, με όλες τις απαραίτητες υποδομές και εποπτικά μέσα, να δημιουργηθούν και να λειτουργούν πλήρως στελεχωμένες όλες οι απαραίτητες υποστηρικτικές δομές (Τμήματα Ενταξης, Παράλληλη Στήριξη, κ.ά.), οι καθηγητές να βρίσκονται όλοι τοποθετημένοι από την πρώτη μέρα στις τάξεις, οι μαθητές να μη στοιβάζονται σε 25άρια, 28άρια και 30άρια τμήματα.