Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ανάγκη να δημιουργηθούν εξελίξεις», λένε Ερντογάν - Χριστοδουλίδης

Διεργασίες πυκνώνουν γύρω και από το Κυπριακό. Ενδεικτική είναι καταρχάς η άτυπη σύντομη συνομιλία που είχαν οι Πρόεδροι της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Ντουμπάι, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κύπριος ηγέτης είπε ότι «ήταν μια συζήτηση γενικότερα για το Κυπριακό, για την ανάγκη να δημιουργηθούν εξελίξεις, να λυθεί το Κυπριακό, κάτι που όπως του ανέφερα θα βοηθήσει να ενισχυθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, και γενικότερα να δημιουργηθούν στην περιοχή μας τέτοιες συνθήκες που θα είναι προς όφελος όλων των κρατών».

Αλλες αναρτήσεις έκαναν λόγο για εξελίξεις στο Κυπριακό που θα ακολουθήσουν την ελληνοτουρκική συνάντηση της Πέμπτης.

Σημειωτέον, χτες αναμένονταν και ανακοινώσεις για τον διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ζήτημα για το οποίο συζήτησαν σε συνάντησή τους στο Ντουμπάι ο Κύπριος Πρόεδρος και ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οπως υποστήριξε ο Ν. Χριστοδουλίδης, ζητούμενο είναι «ο διορισμός απεσταλμένου το συντομότερο δυνατόν, που θα αναλάβει να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί».

Ας καταγραφεί ακόμα ότι ο Κόλιν Στιούαρτ, ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, απέστειλε προσκλήσεις στους ηγέτες και των δύο «πλευρών στην Κύπρο» (δηλαδή τον επικεφαλής της κυπριακής κυβέρνησης και τον ηγέτη του ψευδοκράτους) να παραστούν στην ετήσια δεξίωση που οργανώνει (φέτος στις 11 Δεκέμβρη) για την ολοκλήρωση του έτους.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» η παρουσία αμερικανικών κολοσσών

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κύπριος Πρόεδρος επισκέφτηκε την Κυριακή το αμερικανικό πλοίο «Mount Whitney», του 6ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στο λιμάνι της Λάρνακας, μαζί με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στο νησί Τζούλι Φίσερ. Ο Ν. Χριστοδουλίδης εκτίμησε πως «η παρουσία μου εδώ και η παρουσία των Αμερικανών καταδεικνύει το γεγονός ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως, και υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο κυβερνήσεις για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας, στις πολιτικές και στις οικονομικές σχέσεις, και έχουμε έναν οδικό χάρτη (...) προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων». Η δε Φίσερ μίλησε για την «απίστευτη συνεργασία» που αναπτύσσεται μεταξύ «των ομάδων των χωρών μας, που εργάζονται σκληρά για να φέρουν ασφάλεια και σταθερότητα ειδικότερα στους πολίτες αυτής της περιοχής».

Σημειωτέον, το Σαββατοκύριακο το «Associated Press» μετέδωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση οδεύει τελικά προς μια «αμοιβαία επωφελή συνεργασία» με τον αμερικανικό κολοσσό «Chevron» για την αξιοποίηση του κυπριακού κοιτάσματος «Αφροδίτη». Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο είχαν γίνει γνωστές επιφυλάξεις της επιχείρησης για τον αρχικό σχεδιασμό (του 2019) και ζήτησε από τη Λευκωσία αναπροσαρμογή της συνεργασίας τους, με τρόπο που - σύμφωνα με την κυπριακή πλευρά - θα μείωνε τα έσοδα για τα κυπριακά ταμεία. Ο Ν. Χριστοδουλίδης έκανε αόριστη αναφορά σε «θετική απάντηση» που υπάρχει από τη «Chevron», μιλώντας για «λεπτομέρειες, τελικές, που θα δούμε», υποστηρίζοντας κατά τ' άλλα ότι «ναι, είμαστε στον σωστό δρόμο» και επιμένοντας ότι «η παρουσία της στην ΑΟΖ (σ.σ. της "Chevron") είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, είναι ευρύτερα και οι σχέσεις που προανέφερα με τις ΗΠΑ».

Ολα αυτά ενώ σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος μεταβαίνει στην Αίγυπτο και μετά στην Ιορδανία, προκειμένου να συζητήσει για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στην Ενέργεια, αλλά και για την «υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα». Επί τάπητος θα βρεθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ