Σύσκεψη την Παρασκευή για να δοθεί απάντηση από τους κατοίκους
Να «αρπάξει» λαϊκές περιουσίες στην περιοχή της Αμφισσας, επικαλούμενη τοπογραφική αποτύπωση για απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του 1970 (την περίοδο της χούντας), επιδιώκει η ΕΥΔΑΠ Παγίων. Με συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και σύσκεψη την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας απαντούν οι θιγόμενοι κάτοικοι της περιοχής στις αξιώσεις και τις αγωγές της ΕΥΔΑΠ.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα η ΕΥΔΑΠ Παγίων έχει στραφεί δικαστικά ενάντια σε 220 περίπου δημότες της Αμφισσας, καθώς και στον ίδιο τον δήμο Δελφών, διεκδικώντας περιουσιακά στοιχεία τα οποία, όπως η ίδια ισχυρίζεται, περιήλθαν στην κατοχή της το 1970 και μετά από αναγκαστική απαλλοτρίωση.
Οπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αξιώσεις της ΕΥΔΑΠ, η συγκεκριμένη αναγκαστική απαλλοτρίωση είχε γίνει προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς του νερού από το φράγμα του Μόρνου στη λίμνη του Μαραθώνα. Σημειώνουν μάλιστα ότι και στην απαλλοτρίωση που είχε γίνει μέσα στην πόλη της Αμφισσας για τη διαπλάτυνση του δρόμου και τη διευκόλυνση της κίνησης των μηχανημάτων, η τότε εταιρεία υδάτων (ΟΥΛΕΝ) είχε κάνει προσάρτηση των εκτάσεων που ήταν απαραίτητες για το έργο και η ίδια είχε οριοθετήσει τις περιουσίες των κατοίκων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, η ΕΥΔΑΠ έρχεται τώρα και ζητά να της κατοχυρωθούν το σύνολο των εκτάσεων που αποτυπώνονται σε αυτό το τοπογραφικό που χρησιμοποιήθηκε για την απόφαση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που ζητά να περιέλθει στην κατοχή της το 80% κατοικίας, την οποία ο ιδιοκτήτης έχει αγοράσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να φαίνεται στο υποθηκοφυλακείο ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς.
Από τις αξιώσεις της ΕΥΔΑΠ δεν λείπουν δημοτικά κτίρια, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις και το διυλιστήριο του δήμου.
Τη στήριξή της στους κατοίκους της Αμφισσας και της ευρύτερης περιοχής που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αξιώσεις της ΕΥΔΑΠ εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Αμφισσας του ΚΚΕ.
«Θεωρούμε ότι η ΕΥΔΑΠ μαζεύει τα "προικιά" της για να είναι πιο ελκυστική σε ενδεχόμενο ξεπούλημα, αλλά και γιατί πλέον με τον χαρακτήρα που αυτή έχει, ζητούμενο για τους υπάρχοντες σήμερα μετόχους της είναι ο πάση θυσία πολλαπλασιασμός της κερδοφορίας της. Με τα τιμολόγια του νερού στα ύψη και τον εξαναγκασμό των λαϊκών στρωμάτων να πληρώνουν το νερό όσο και στις εταιρείες εμφιάλωσης, αλλά και αυξάνοντας τα περιουσιακά της στοιχεία, βάζοντας χέρι στις περιουσίες των φτωχών νοικοκυριών, αναγκάζοντάς τα να τρέχουν σε μηχανικούς τοπογράφους και δικηγορικά γραφεία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Αμφισσας του ΚΚΕ.
Σημειώνει μάλιστα ότι οι κάτοικοι της περιοχής που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και την περιουσία τους, δεν είχαν καμία όχληση εδώ και 50 χρόνια από την ΕΥΔΑΠ και τονίζει ότι μόνο μέσα από τον μαζικό αγώνα και τη λαϊκή πίεση θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις για την επίλυση της κατάστασης υπέρ του λαού.