Σάββατο 25 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 26 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντείνονται ενδοαστικές διεργασίες ενόψει και των τοπικών εκλογών

Νέος γύρος ενδοαστικών διεργασιών ξεκινά στην Τουρκία, μπροστά και στις τοπικές εκλογές τον ερχόμενο Μάρτη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και επικεφαλής του ΑΚΡ, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε προ ημερών ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί ο κανόνας του «50% συν μία ψήφο» - εννοώντας την ανάδειξη Προέδρου της χώρας μόνο αν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, γιατί «ωθεί σε συμμαχίες» και δημιουργεί πολιτική αστάθεια.

Εμφάνισε έτσι ως προτιμότερη την ανάδειξη Προέδρου ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στον α' γύρο. Μια τέτοια εξέλιξη, με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα στην Τουρκία, θα ευνοούσε το ΑΚΡ του Ερντογάν, που είναι μακράν η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μάη, ο Ερντογάν, έχοντας και τη στήριξη του εθνικιστικού ΜΗΡ, πήρε 49,5% στον α' γύρο και 55,2% στον β', απέναντι στον τότε ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κ. Κιλιντσντάρογλου (πήρε 44,9% στον α' γύρο και 47,8% στον β'), τον οποίο στήριξαν η πολυκομματική αντιπολιτευόμενη συμμαχία «Τραπέζι των 6» και (ανεπίσημα) το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό HDP.

Η δήλωση Ερντογάν για το «50% συν μία ψήφο», ωστόσο, «αδειάζει» και το MHP, που αποτελεί τον στενότερο συνεργάτη του την τελευταία 10ετία.

Καθόλου τυχαία, ο επικεφαλής του ΜΗΡ, Ντ. Μπαχτσελί, υποστήριξε ότι ο εν λόγω εκλογικός κανόνας πρέπει να διατηρηθεί, προσθέτοντας ότι το προεδρικό σύστημα αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την Τουρκία. Μεταξύ άλλων είπε ότι «η προσπάθεια να ανοίξει το "50% συν μία ψήφο" προς συζήτηση είναι ξεκάθαρα επίθεση στη βούληση του λαού» και ότι «εκείνοι που αισθάνονται άβολα με τον λαό να επιλέγει την κυβέρνηση με ψήφο χωρίς αποκλεισμούς είναι πρόθυμοι να κατακερματίσουν τη βούληση του λαού και να ελέγξουν εύκολα την Τουρκία».

Ολα αυτά ενώ στο κόμμα ΙΥΙ («Καλό Κόμμα», δημιουργήθηκε από διάσπαση του ΜΗΡ και συμμετείχε στο «Τραπέζι των 6») της Μεράλ Ακσενέρ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις, μετά και τις έντονες αντιδράσεις για την απόφαση της ηγεσίας να «κατέβει» αυτοτελώς στις εκλογές του Μάρτη. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ν. Χατίπογλου έφυγε από το ΙΥΙ και προσχώρησε αμέσως στο ΑΚΡ.

Στην Τουρκία ο Νόβακ

Επίσημες επαφές στην Τουρκία είχε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλ. Νόβακ, συνοδευόμενος από αποστολή 60 ατόμων.

Κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα ήταν, σύμφωνα με ΜΜΕ, τα σχέδια μετατροπής της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο του ρωσικού φυσικού αερίου, η κατασκευή δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας κ.λπ.

Στη ρωσική αποστολή συμμετέχουν στελέχη των ενεργειακών κολοσσών «Rosatom» (πυρηνική ενέργεια), «Gazprom» (φυσικό αέριο) και «Rosneft» (πετρέλαιο).

Στα μέσα Οκτώβρη, ο Νόβακ είχε δηλώσει ότι Ρωσία και Τουρκία, μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο έργο για τον κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με «οδικό χάρτη» που έχουν καταρτίσει η «Gazprom» και η τουρκική BOTAS.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ