Σάββατο 25 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 26 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Πραγματικές αυξήσεις εδώ και τώρα, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης!

Από τον Εβρο ως την Κρήτη κατέβηκαν στην Αθήνα, διατρανώνοντας ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις τους

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια, που απλώνεται μέχρι την Κλαυθμώνος
Από τη μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια, που απλώνεται μέχρι την Κλαυθμώνος
Βροντερή και αποφασιστική ακούστηκε την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας η φωνή των συνταξιούχων που από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη συνέρρευσαν στην Αθήνα, συγκροτώντας ένα μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο, με οργανωτές τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Μπροστά στα Προπύλαια, στην Κοραή, στην Κλαυθμώνος, στην Πανεπιστημίου, ξεδίπλωσαν τα πανό και τις σημαίες τους χιλιάδες διαδηλωτές που έφτασαν από κάθε γωνιά της χώρας. Ηταν εκεί οι απόμαχοι της δουλειάς από την Αιτωλοακαρνανία απαιτώντας «άμεσα μέτρα για την ακρίβεια», από την Πιερία που ζητούσαν «πραγματικές αυξήσεις», από τις Σέρρες που διεκδικούν τη 13η και 14η σύνταξη, από την Καρδίτσα που έγραψαν στο πανό τους «Αγωνιζόμαστε για συντάξεις, Υγεία και αξιοπρέπεια».

Ηταν οι συνταξιούχοι από τη Θεσσαλονίκη που ζητάνε την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στη σύνταξη, αλλά και οι συνταξιούχοι από τα Γιάννενα που δήλωναν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δείξουν καμιά αναμονή και ανοχή στην πολιτική που τους φτωχοποιεί. Δίπλα τους οι συνταξιούχοι από τη Ζάκυνθο, τον Πύργο, το Αργος, από τη Θεσσαλία και τη Στερεά, αλλά και από συλλόγους της Αττικής, του Πειραιά και της Αθήνας.

Ηταν όλοι εκεί, μια φωνή και μια γροθιά, για να συνεχίσουν να δίνουν τον δίκαιο αγώνα τους, καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή σκυταλοδρομία από κυβέρνηση σε κυβέρνηση που έχει μετατρέψει τις συντάξεις τους σε επιδόματα πτωχοκομείου.

Η κεφαλή της πορείας πλησιάζει το υπουργείο Εργασίας. Η «ουρά» είναι ακόμα ψηλά στην Πανεπιστημίου
Η κεφαλή της πορείας πλησιάζει το υπουργείο Εργασίας. Η «ουρά» είναι ακόμα ψηλά στην Πανεπιστημίου
Σε αυτό το αγωνιστικό και ακατάβλητο πνεύμα ήταν και οι ομιλίες των εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιουχικών Οργανώσεων στη συγκέντρωση, η οποία άνοιξε με το «Ακορντεόν» του Μάνου Λοΐζου. Η τρομπέτα μάλιστα που έπαιξε ένας συνταξιούχος, θύμισε στις παλιές και νέες γενιές των συνταξιούχων την πολύτιμη κληρονομιά των αγώνων τους, από την πάλη ενάντια στον φασισμό μέχρι τη χούντα των συνταγματαρχών και τα κατοπινά χρόνια των αποφασιστικών αναμετρήσεων με το κράτος και τις κυβερνήσεις του.

Κανένας συμβιβασμός με τα φιλοδωρήματα

«Να καταργηθούν όλες οι μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις και τις παροχές» ζήτησε ο Στράτος Ξηρουδάκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με πρόσφατη διάταξη για την απασχόληση ηλικιωμένων ανέργων «με ύπουλο τρόπο επιχειρεί την αύξηση των ορίων ηλικίας μέχρι και τα 74 χρόνια». Την κυβερνητική προπαγάνδα περί «αυξήσεων» κατήγγειλε ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, σημειώνοντας ότι «αυτές δεν φτάνουν να πληρωθούν ούτε οι νέες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος..!».

«Μας παίρνουν και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη και τώρα μας τάζουν φιλοδωρήματα», κατήγγειλε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, για να προσθέσει ότι «μετά τα 3 μνημόνια, τώρα μας επιβάλλουν ακρίβεια διαρκείας, ενώ κάθε μέρα, μας ξεφουρνίζουν καινούρια μέτρα και περικοπές». «Πάρτε επιτέλους μέτρα για την ακρίβεια. Μειώστε τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης», απαίτησε ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, και υπογράμμισε το πρόβλημα που προκαλείται από την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, καθώς το ΕΤΕΑΕΠ χάνει πόρους που μεταφέρονται στο νέο ιδιωτικό ΤΕΚΑ και το πραγματικό έλλειμμα τις επόμενες δεκαετίες θα φτάσει τα 50 δισ. ευρώ!

Από τη μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Από τη μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Χριστακόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, για να δηλώσει: «Είμαστε οι πολλοί, μπορούμε να επιβάλουμε τη θέλησή μας και το δίκιο μας». Την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση οι συνταξιούχοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους υπογράμμισε η Γιώτα Τσακούλια, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων, ενώ ο Αναγνώστης Μουμτζής, πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΝΑΤ, στάθηκε στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία και στην εξάπλωση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Τα ιδιωτικά Κέντρα Υγείας έχουν γίνει πιο πολλά και από τις καφετέριες..!».

«Σήμερα είμαστε όλοι εδώ», τόνισε ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Μηχανικών, «και σε πείσμα μιας ανελέητης προπαγάνδας και της προσπάθειας να μας κάνουν επαίτες συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Παραμένουμε άνθρωποι, δηλαδή αγωνιστές!».

Μήνυμα αντίστασης συνολικά για τους εργαζόμενους και τη νεολαία

«Το σημερινό μας μεγαλειώδες συλλαλητήριο είναι μήνυμα αντίστασης όχι μόνο για τους συνταξιούχους, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους και κυρίως τις νέες γενιές», ήταν τα λόγια με τα οποία ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή των συνταξιούχων στην κινητοποίηση. «Είμαστε εδώ γιατί έχουμε προβλήματα. Γιατί δεν ανεχόμαστε να μας δίνουν ψίχουλα. Γιατί ο πλούτος που με τον ιδρώτα μας δημιουργήθηκε σε τούτον εδώ τον τόπο, δεν πήγε ποτέ για τις ανάγκες μας, αλλά έγινε κέρδος για τους λίγους». Ο συνδικαλιστής στάθηκε ιδιαίτερα στην αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και υπογράμμισε πως ενώ πάντα επικαλούνται την έλλειψη πόρων, την ίδια στιγμή «από την Ουκρανία μέχρι τη Γάζα έχει στηθεί μια τεράστια πολεμική μηχανή που σκορπάει τον θάνατο και απομυζεί πόρους» που θα μπορούσαν να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του αγώνα που δίνουν τόνισε: «Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ολα με τη δουλειά και τον αγώνα μας τα κατακτήσαμε». Για να καταλήξει: «Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας. Με το δίκιο των αγώνων, το δίκιο του εργατόκοσμου και των συνταξιούχων».

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Επίσης, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν η Διεθνής των Συνταξιούχων της ΠΣΟ και μια σειρά από συνταξιουχικές οργανώσεις.

Ακολούθησε μια μεγάλη πορεία, η οποία μέσω της Πανεπιστημίου, της Αιόλου και της Σταδίου έσφιξε σε έναν ανθρώπινο «κλοιό» το υπουργείο Εργασίας. Εκεί οι διαδηλωτές φώναξαν «Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε σας που χρόνια κυβερνάτε», ενώ με συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον μαρτυρικό λαό.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, στον οποίο επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά της. Ο υπουργός είπε πως θα εξετάσει τα αιτήματα, αν και κατά την πάγια τακτική των κυβερνητικών στελεχών πρόβαλε τους περιορισμούς της «δημοσιονομικής πολιτικής», της οποίας ο αντιλαϊκός χαρακτήρας αποτυπώθηκε και στον προϋπολογισμό του 2024.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ