Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου δείχνει το μεγαλείο της λαϊκής θέλησης, δύναμης και κινητοποίησης

Στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ

RIZOSPASTIS

Στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν χτες το πρωί εκ μέρους του ΚΚΕ η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και εκ μέρους της ΚΝΕ ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του Κεντρικού της Συμβουλίου, εν μέσω χειροκροτημάτων και με τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα: «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική».

Μετά την κατάθεση στεφάνου η Ελένη Μπέλλου δήλωσε:

«Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου πριν 50 χρόνια με τη φοιτητική κατάληψη εδώ στο Πολυτεχνείο, αλλά και την αθρόα λαϊκή προσέλευση με αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, δείχνει το μεγαλείο της λαϊκής θέλησης, δύναμης και κινητοποίησης όταν αυτή ξεχύνεται απελευθερωμένη θα λέγαμε από τη βία, τον φόβο, την καταστολή, από οποιαδήποτε μορφή καπιταλιστικής καταπίεσης και εξουσίας. Η αιματηρή καταστολή του Πολυτεχνείου δεν πήγε χαμένη, δεν ήταν ήττα, γιατί ξεφτίλισε στην κυριολεξία τα πολιτικά φτιασιδώματα της δικτατορίας και την έβαλε σε τροχιά αποσταθεροποίησης.

Τα μηνύματα, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου "Εξω το ΝΑΤΟ - Εξω οι ξένες βάσεις" είναι επίκαιρα και πιστεύουμε ότι θα κυριαρχήσουν αύριο στην πορεία απαιτώντας την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως σήμερα γίνεται η σφαγή των Παλαιστίνιων από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Τα άλλα συνθήματα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Εργάτες - αγρότες - φοιτητές" έχουν εξίσου την επικαιρότητά τους. Το μήνυμά τους προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες πιστεύουμε ότι θα ακουστεί στα μεγάλα συλλαλητήρια που θα γίνουν από τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και άλλους επαγγελματίες ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επιβάλλει νέα χαράτσια - "θηλιά" στους εργαζόμενους. Το "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" είναι η απαίτηση των φοιτητικών και μαθητικών μελλοντικών αγώνων για να έχουν πτυχίο που να αντιστοιχεί σε μία σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με δημιουργικότητα που να πηγαίνει για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι για τα καπιταλιστικά κέρδη.


RIZOSPASTIS

Θα μου επιτρέψετε να καλέσω από αυτό εδώ το βήμα κάθε νέο και νέα να προμηθευτεί την ειδική έκδοση της Κεντρικής Επιτροπής για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τον Τόμο Ιστορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που αναφέρεται ειδικά στην επταετή στρατιωτική δικτατορία, όπου είναι ενσωματωμένη όλη η πείρα, τα θετικά και οι αδυναμίες και οι προοπτικές, γιατί η μελέτη τους είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη, δύναμη της λαϊκής πλειοψηφίας ενάντια στην καπιταλιστική μειοψηφία».

Ακολούθως, ο Θοδωρής Κωτσαντής σημείωσε:

«50 χρόνια μετά ο ηρωικός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου δίνει δύναμη και έμπνευση στους σημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας. Τα συνθήματα "Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ", "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" παραμένουν επίκαιρα στην πάλη μας ενάντια στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης από τον ισραηλινό στρατό κατοχής, με τη στήριξη των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την ενεργή εμπλοκή της χώρας μας. Παραμένουν επίκαιρα στην πάλη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ συνεχίζουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Σ' αυτόν τον δρόμο μπορούμε να συναντηθούμε με πολλούς περισσότερους νέους και νέες που αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική, να οργανώσουμε τη λαϊκή αντεπίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ