Συζήτηση στη βάση του διαβόητου πορίσματος της «Επιτροπής Γεωργακόπουλου»
Κάτω από το βάρος των διογκούμενων λαϊκών αντιδράσεων και τη γενικευμένη κατακραυγή ο οικοδεσπότης υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σε μια προσπάθεια να περισώσει τα όποια προσχήματα, αναφέρθηκε στα χιλιοειπωμένα για διάλογο ...«χωρίς προαπαιτούμενα», ισχυρίστηκε πως το πόρισμα της Επιτροπής «δεν αποτελεί θέσφατο» και επίσης ότι «η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη και θα αξιολογήσει όλες τις προτάσεις».
Το γεγονός πάντως ότι οι όποιες συζητήσεις θα διεξαχθούν στη βάση του διαβόητου πορίσματος της διορισμένης από την κυβέρνηση «Επιτροπής Γεωργακόπουλου» προκύπτει και από το γεγονός ότι οι 5 ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν αντιστοιχούν στις 5 ενότητες του πορίσματος (εισοδήματος, έμμεσων φόρων, περιουσίας, φορολογίας τρίτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εφαρμογή Φορολογιών). Αλλωστε σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο «ανεξάρτητος» καθηγητής Γεωργακόπουλος θα προσφέρει και νέες «υπηρεσίες», αυτή τη φορά, σαν ειδικός σύμβουλος στην Επιτροπή Διαλόγου. Ετσι η φράση που αποδίδουν στον Χριστοδουλάκη για «διάλογο από μηδενική βάση» μόνο τη θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει...
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η κάθε μια από τις 5 ειδικές επιτροπές θα αποτελείται «από τρία μέλη των παραγωγικών τάξεων, των πολιτικών κομμάτων (δηλαδή μόνο του Συνασπισμού), τρεις εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής Γεωργακόπουλου, ο οποίος και θα συντονίζει τις εργασίες».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, το τελικό πόρισμα της λεγόμενης Επιτροπής Διαλόγου θα δοθεί στην κυβέρνηση στις 15 Ιούνη.
Οι φορείς που συμμετέχουν στο σικέ διάλογο με τους κυβερνητικούς παράγοντες είναι: ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ ΓΣΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος, ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΕΒ.